Перше вересня і коронавірус: яким буде навчання у школах

shkola-696x462

У школах Львівщини можливе очне навчання навіть у випадку переходу області в «червону зону»

У Львівській області 73% освітян отримали першу дозу вакцини від коронавірусної інфекції.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

За його словами, рівень вакцинацї освітян від коронавірусу на Львівщині є досить високим. Є школи, де цей показник сягає 86%.

«Станом на 26 серпня 73% освітян пройшли першу вакцинацію. Це дуже високий показник, і ми сподіваємося, що цей показник сягне 80% до початку навчального року. Є у нас, наприклад, школа №100 для дітей із проблемами зору, де провакциновано 86% вчителів. Звичайно, маємо школи, де є проблеми, там низькі відсотки вакцинації», – розповів Олег Паска.

Він додав, що навіть у випадку переходу Львівщини до червоного карантинного рівня епідемічної безпеки, зможуть проводити очне навчання школи, де від коронавірусу щеплено 80% персоналу.

«Якщо у школі буде менше 80% вакцинованих вчителів і область потрапляє до «червоної зони», тоді вона змушена перейти на віддалене навчання. Дистанційне навчання показує свої результати, але вони ще не такі, які б ми хотіли. З огляду на це, ми рекомендуємо вчителям вакцинуватися», – пояснив Олег Паска.

При цьому він уточнив, що рішення про формат навчання прийматимуть навчальні заклади, адже потрібно буде враховувати ще й кількість хворих учнів.

Тим часом 1 вересня у школах Львівської області вперше за шкільну парту сядуть 32632 дітей, що на понад 3500 учнів більше, ніж торік.

«У нас цьогоріч на 3520 учнів більше піде у перший клас, ніж минулого року. Загалом вперше за парти сядуть 32632 учні», – розповів Олег Паска.

При цьому в області з 1 вересня закривається 25 шкіл.

«На Львівщині дуже розгалужена мережа шкіл через те, що є багато маленьких сіл. При цьому народжуваність падає. Тому закриття шкіл – це більше наслідок. Причиною є демографічна ситуація. Це рік і наступних 4 – буде рости кількість випускників шкіл. Якщо відняти 16 років – це будуть 2006-2009 коли, коли держава проводила активну політику підтримки народжуваності. Тому наступні 4 роки мережа освітня буде триматися. Далі розпочнеться суттєвий спад», – розповів Олег Паска.

За його словами, цьогоріч громади області отримають ще 23 шкільних автобуси. Загалом, на Львівщині є понад 400 автобусів.

Також у ЛОДА запевняють, що цього року буде остаточно вирішена проблема шкільних вбиралень.

Зокрема, у дев’яти школах Львівщини до нового навчального року облаштували внутрішні вбиральні. У ще шести їх обіцяють обладнати до кінця 2021 року.

«З тих 17 туалетів, які минулого року були проблемними, залишилися 8. З них шість будуть функціонувати і вбиральні облаштуємо всередині школи до кінця року. А ще дві вбиральні не буде облаштовано, тому що ці навчальні заклади мають закривати», – розповів директор департаменту.

Цьогоріч, темою першого уроку у школах області буде 30-річчя відновлення Незалежності України.

«Ми рекомендуємо провести перший урок на тему «30 років відновлення Незалежності України», особливо в контексті видатних постатей, яких Львівщина подарувала Україні. І в цьому контексті згадуємо Петра Яцика, сторіччя з дня народження якого ми відзначаємо цьогоріч», – розповів Олег Паска.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: