Відбулася презентація унікального в Україні видавничого проєкту «Повстанська боротьба у розповідях учасників та очевидців. Яворівщина»

MyCollages
Фото: Ольга Харчишин, Леся Дуда

У 30-й День Незалежності України світ побачив третій том багатотомної праці упорядника Євгена Луня – видатного фольклориста, чий земний шлях обірвав чотири місяці тому коронавірус.

Видання є збірником автентичних розповідей учасників та очевидців національно-визвольної боротьби українців у ХХ столітті. Ці народні оповідання у фольклорній традиції називають «зразками історичної пам’яті народу».

Читачу не пропонують жодної «історичної» інтерпретації подій. У розповідях 80-90-річних оповідачів боротьба за Незалежність України індивідуалізується: отримує конкретні обличчя, імена, життєві історії, сповнені мрій, сподівань, розчарувань та рефлексій на вимріяну Свободу.

Лише той, хто прочитав бодай одну життєву історію зі запропонованих, здатен самостійно зробити висновки про усю драматичність та героїзм людських доль того складного періоду.

Третій том видання, який встиг за життя упорядкувати Є. Луньо, до друку підготували діти упорядника – Петро Луньо та Леся Дуда. Наукова редакторка видання – Оксана Кузьменко (Інститут народознавства НАН України), схвалено до друку Комісією фольклористики Наукового товариства імені Шевченка. Презентація книги у Львові запланована у жовтні цього року.

Книги вже надійшли у продаж у Книгарню НТШ у Львові (просп. Т. Шевченка) та в онлайн-книгарню «Є».

Том 1

https://book-ye.com.ua/catalog/memuary-lysty-shchodennyky/povstanska-borotba-u-rozpovidyakh-uchasnykiv-ta-ochevydtsiv-yavorivshchyna-tom-1-nakonechne-pershe-d/

Том 2

https://book-ye.com.ua/catalog/memuary-lysty-shchodennyky/povstanska-borotba-u-rozpovidyakh-uchasnykiv-ta-ochevydtsiv-yavorivshchyna-tom-2-yavoriv/

Том 3

https://book-ye.com.ua/catalog/memuary-lysty-shchodennyky/povstanska-borotba-u-rozpovidyakh-uchasnykiv-ta-ochevydtsiv-yavorivshchyna-tom-3-buniv-ivanyky/

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: