Після запуску ринку землі уже продали 23 тисячі гектарів, - Мінагро

ринок землі
Фото з відкритих джерел.

З 1 липня, відколи запрацював ринок сільгоспземлі, в Україні зареєстровано 10683 угоди купівлі-продажу земельних ділянок, майже 23 тисячі гектарів змінили власників.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Два місяці ринку землі - перші результати. Презентація регулярного інформаційно-аналітичного бюлетеня «Огляд стану земельних відносин в Україні» повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба.

Він констатував тенденцію до збільшення кількості земельних угод та площі продажу ділянок. Адже станом на кінець липня було продано лише приблизно 6,5 тисяч гектарів.

«Тепер же щодня реєструється у середньому по 200 угод. Середній розмір земельної ділянки — приблизно 2 гектари, що відповідає середньому розміру земельного паю в Україні», - констатував Дзьоба.

Найбільше угод (понад 1000), за даними заступника керівника Мінагрополітики, укладено у Полтавській області, де змінили власників майже 2700 гектарів. На другому місці Харківщина — 684 угоди (2 616 га). На третьому — Кіровоградська область, 555 угод (2074 га).

«Це відповідає попереднім прогнозам. Адже ці регіони є лідерами аграрного ринку. Також аналіз свідчить, що поміж нових власників — приблизно 4400 унікальних покупців. Левова частка угод (до 99%) укладаються фізичними особами. Проте не забуваймо, що можливість купувати землю мають і юридичні особи. Але це не стосується так званої «підмораторної» землі (земель сільгосппризначення)», - пояснив Дзьоба.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: