Туризм в Україні та за кордоном: зміни в умовах пандемії

1

Пандемія триває, залишаються карантинні правила та обмеження, однак туризм поступово відновлюється.

Українські мандрівники отримують більше можливостей, збільшується кількість подорожей як за кордон, так і Україною.

Туризм і вакцинація

«Пандемія COVID-19 торік занурила як національну, так і світову туристичну галузь у достатньо глибоке кризове становище.

За даними Держстату, в Україні за підсумками 2020 року кількість туристів, обслуговуваних туроператорами та турагентами, зменшилася майже утричі порівняно з 2019 роком. Так, якщо у 2019 році туристів налічувалося 6,13 млн, то у 2020 році – лише 2,36 млн.

Безумовно, таке кратне зменшення пасажиропотоку вплинуло на фінансові результати туристичної галузі. За різними оцінками, торік збитки української туристичної сфери сягають понад 60 млрд грн. При цьому втрати світової туристичної галузі за підсумками минулого року досягли майже одного трильйона доларів», – розповів фінансовий аналітик та економічний оглядач  Богдан  Слуцький.  

Сьогодні сфера відпочинку все ще залишається однією із найзбитковіших видів діяльності.

Так, відповідно до звітності відомства, кожна друга (53,3%) середня та велика компанія, яка працює у сфері мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, за перше півріччя 2021 року є збитковою.

Для того, щоби сфера туризму повернулася до докризових показників, необхідно нарощувати в Україні обсяг вакцинації громадян, розвіювати міфи і острахи. І робити це слід на державному рівні.

Дедалі більше країн відкриваються для відвідувачів. Загалом саме вакцинація є наріжним каменем для туристичної індустрії. При цьому єдиної думку з цього приводу в світі поки що не існує. Так, ВООЗ говорить про те, що через нерівномірний розподіл вакцин краще залишити умовою ПЛР-тести, тоді як Міжнародна асоціація повітряного транспорту (ІАТА) має протилежну позицію й підтримує ідею «паспортів вакцинації».

Тож, якщо ви плануєте поїздку за кордон, обов’язково перевірте режим в’їзду і документи, які вам знадобляться.

Актуальна інформація  про правила  в'їзду для громадян України в різні країни світу доступна на порталі МЗС.

Особливості внутрішнього ринку

В Україні суттєво зріс інтерес до внутрішнього туризму. Через пандемію туроператори почали більш пильно дивитися на внутрішній ринок, зокрема шукати нові готелі та розвивати досі не дуже популярні напрямки – Дністровський каньйон, озеро Сиваш, бальнеологічний курорти тощо.

У Всеукраїнській асоціації туроператорів вважають, що найбільше стримує розвиток туризму в Україні – брак належної інфраструктури. Система транспорту та стан доріг, особливо у віддалених населених пунктах, неналежний сервіс. Готелі, які працюють легально і пропонують відповідний рівень послуг, є вкрай дорогими для українського туриста. Навіть у період карантину жоден з п’ятизіркових готелів в Україні не опускав ціну нижче 100 доларів. У той же час у Стамбулі ціни на п’ятизіркові готелі опускалися до 50 доларів. Не дивно, що з послабленням обмежень багато українців знову радше обирають all inclusive на курортах Туреччини та Єгипту, ніж внутрішні мандрівки. Ще однією перепоною для розвитку туризму в Україні є неефективне управління.

Протягом багатьох років галузь розвивалась самостійно без реальної підтримки з боку держави, а законодавча база давно застаріла й не відповідає сучасним реаліям.

«Сфера туризму  в Україні поступово покращувалась, однак після початку пандемії все змінилось. Її було оцінено як другорядний сектор економіки, тому державна допомога  практично не надавалась. Приклад для порівняння – туристичний і ресторанний бізнес Франції отримував пряму допомогу від держави і грошову компенсацію, яка становила 80% від зарплати.  В Україні туристичний бізнес був звільнений від сплати податків, проте конкретної підтримки не було», – говорить міжнародний менеджер з маркетингу і комунікацій французької компанії «Сozycozy» Маргарита Івлієва.

Україна стала привабливим місцем для жителів інших країн. Наприклад, в липні 2021 року було зафіксовано рекордну кількість туристів з Саудівської Аравії. У зв'язку з цим Державне агентство розвитку туризму України заявило, що дуже розраховує на туристів з Перської затоки, яким також не потрібна віза. Тут багато цікавих місць для них, а також значно нижчі ціни, ніж в Європі.

«Якщо країна збереже такі ж прості умови в'їзду, то можна очікувати на велику кількість іноземних туристів, які допомагатимуть розвитку місцевої туристичної сфери», – додала маркетолог.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: