Україна в тіні Афганістану: чого очікувати від зустрічі Зеленського та Байдена

0902f6a237ea7348c0489240482a9edf
Колаж: ZN.ua.

Зустріч президента Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена відбудеться на 1 вересня.

За попереднім планом, зустріч президентів мала відбутись 31 серпня. Тоді як 1 вересня у Зеленського у США були заплановані інші події.

Дату прийому Зеленського в Білому домі перенесли вже вдруге – спочатку зустріч із Байденом мала відбутись 30 серпня, однак згодом план змінили. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, тоді це відбулось «у зв'язку з розширенням програми візиту».

Обставини поїздки не можна назвати сприятливими. Вона пройде у мертвий політичний сезон та в розпал гострої кризи в Афганістані.

У рамках візиту планується підписати документи щодо оборонного партнерства, проєктів у галузі досліджень, розробок, випробувань та оцінки й співпраці в космічній сфері.

Які питання будуть підняті на зустрічі у США

Експерти у Вашингтоні погоджуються з таким поглядом: зустріч із Байденом є хорошою можливістю зміцнити відносини зі США на найвищому рівні. Та на думку колишнього посла Сполучених Штатів в Україні Стівена Пайфера, успіх поїздки багато в чому залежатиме від риторики українського президента.

«Я гадаю, що частина успіху цієї поїздки залежатиме від того, про що проситиме президент Зеленський, – міркує Стівен Пайфер. – Йому слід стримати себе у деяких запитах, адже якщо він проситиме надто багато, то може розчаруватись. Ви ж не хочете ставити запитання, не впевнившись, що відповідь буде «так».

Серед чутливих тем, де Володимиру Зеленському потрібно буде продемонструвати здібності дипломатії – питання членства в НАТО та «Північний потік-2».

«Зараз Байдену недоречно піднімати ще й українське питання – занадто «фонить» афганське. Акцентувати увагу на Донбасі, де, до слова, спостерігається загострення і наші перші особи недвозначно говорять про американську військову підтримку – це політичне самогубство для президента США. У Штатах триває складна гра, наслідком якої вже є спроба протиставити президента та Збройні сили. Достатньо маловагомого, але красномовного чинника, щоб постало питання про імпічмент, та й Дональд Трамп помітно активізувався,— розповідає  Лілія Брудницька, журналістка, парламентський оглядач, політолог. – І ось у киплячий котел прибуває унікальний український президент зі своїми ідеями відродити ракетне будівництво, розмістити бази ПВО НАТО, покарати Росію за «Північний потік-2» новими санкціями. Отже, коли візит відбудеться, буде піднято теми нейтральні. Те ж енергетичне співробітництво, морально-політична підтримка, але у жодному разі не військова тематика».

На думку Джона Гербста, президент Байден підніме військове питання, адже також має бути зацікавлений у тому, щоби проявити сильну підтримку України – через критику, яка лунає щодо зовнішньої політики США.

«Йому (Джо Байдену) слід дуже чітко продемонструвати, що США підтримують Україну в той час, коли Москва продовжує війну, – каже Гербст. — І зараз у Байдена є ще більше підстав для цього після того, як його адміністрація катастрофічно провела вихід з Афганістану, президент має показати, що він є сильним міжнародним гравцем».

Чого варто очікувати від візиту

Офіційні зустрічі у Вашингтоні триватимуть два дні, зустріч з президентом Байденом відбудеться 1 вересня.

Головною темою майбутніх перемовин лідерів держав стануть «безпекові питання», повідомляв Офіс Президента України.

Йдеться про протидію російській агресії щодо України, безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні та на Донбасі, деокупацію Криму, посилення енергетичної безпеки України, військову та військово-оборонну взаємодію між Україною та США.

Україна планує також вкотре підняти тему російсько-німецького газопроводу «Північний потік-2» після того, як в травні Штати скасували санкції проти компаній, що будують суперечливий газопровід.

Володимир Зеленський чекав на візит до Білого дому два роки. Нарешті він відбудеться – президент Байден вперше зустрінеться із Зеленським віч-на-віч.

«У будь-якому разі та за будь-яких дат ця зустріч – ознайомчо-символічна. Візит до США для українських президентів став ритуалом, після якого або позиції помітно слабшають аж до програшу на виборах, або зміцнюються. Причому перший візит – це фото та підтвердження того, що у США наш візитер «рукостискальний». Тому від першого візиту Володимира Зеленського не варто очікувати проривів», – коментує Брудницька.

Західні ЗМІ також вважають, що проривів не варто чекати.

«Найімовірніше, Зеленський поїде додому, отримавши не більше ніж гарантії дружби та підтримки у боротьбі з російською агресією», - пише американський Forbes у прев'ю до візиту.

«Від візиту можуть отримати результат декілька напрямків. Перший: військове співробітництво. З огляду на афганську кризу, навряд чи варто українській стороні розраховувати на прямі поставки летальної зброї, але партію чогось збройного придбати можна за комерційним контрактом, заручившись дозволом американської сторони називати виключно в Україні це устаткування американським. На більше розраховувати не варто.

Другий: підтримка територіальної цілісності та суверенітету України як запорука стабільності в регіоні. США не поскупляться на заяви. З різних джерел відомо про реакцію на «Кримську платформу» деяких кіл американського політикуму. Ця реакція неоднозначна. Штати навряд чи погодяться торпедувати як кримське питання, так і Донбас. Але щодо Донбасу, тут є інтерес у Німеччини та Франції.

Штатам вигідно відстояти свої інтереси без формальної присутності у Мінському форматі, але за наявних позицій сторін Білий дім не захоче вступати як учасник у цей процес. А от енергетичне співробітництво, переважно у вигляді закупівлі вугілля, – це те, що може отримати завершення під візит у вигляді підписання конкретних угод», — Брудницька про можливі результати візиту.

«Йому не слід очікувати жодних обіцянок США стосовно України та НАТО, як і змін у позиції Байдена щодо «Північного потоку-2», – коментує колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: