Зеленський ввів в дію рішення РНБО про загрози в енергетиці

4-5

Президент України Володимир Зеленський ввів в дію рішення Ради нацбезпеки і оборони України Про заходи щодо нейтралізації загроз в енергетичній сфері від 30 липня 2021 року.

Відповідний указ № 452/2021 опублікований на сайті Президента.

У зазначеному рішенні РНБО уряду доручалося:

  • в двотижневий термін провести аналіз структури власності всіх операторів систем розподілу е/е і постачальників універсальних послуг і встановити їх реальних кінцевих бенефіціарів;
  • перевірити достатність виконаних заходів щодо відділення діяльності всіх операторів систем розподілу електроенергії від діяльності з постачання е/е і вжити заходів щодо недопущення функціонування вертикально інтегрованих суб’єктів господарювання.

Кабміну разом з Фондом держмайна до 31 серпня доручалося:

  • виключити з переліку об’єктів великої приватизації та малої приватизації належать державі пакети акцій операторів систем розподілу електроенергії з подальшим визначенням Міністерства енергетики України органом управління такими пакетами акцій.

До 31 січня 2022 року доручалося:

  • активізувати роботу з повторного укладання договорів експлуатації / оренди газорозподільних систем державної власності;
  • забезпечити проведення інвентаризації об’єктів газопостачання, які використовуються для розподілу природного газу, всіх форм власності.

До кінця поточного року Фонду держмайна, Антимонопольному комітету і енергорегулятору доручалося забезпечити проведення в установленому порядку позапланових перевірок діяльності суб’єктів господарювання у сфері розподілу природного газу.

Також Кабміну доручалося розробити ряд законодавчих ініціатив, серед яких:

  • законопроєкт про заміну «зеленого» тарифу;
  • законопроєкт про створення енергетичної біржі для продажу електроенергії за двосторонніми аукціонами;
  • законопроєкт про корпоратизацію Енергоатому;
  • законопроєкт про передачу боргів облгазів.

Також в Раді нацбезпеки наполягали на розробці плану встановлення справедливої вартості електроенергії для побутових споживачів і переході від товарного до фінансового механізму ПСО. Також пропонувалося ввести покарання за безоплатне споживання електрики і несвоєчасні розрахунки між учасниками ринку електроенергії.

Контроль за виконанням рішення покладено на Секретаря РНБО. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: