На вартість золота: чому олія за рік подорожчала на 90%

1
Фото ілюстративне. З відкритих джерел.

Соняшникова олія в Україні суттєво подорожчала. ІА Дивись.info намагалася розібратися, що до цього призвело і чи варто очікувати зниження цін. 

Соняшникова олія в Україні суттєво подорожчала. ІА Дивись.info намагалася розібратися, що до цього призвело і чи варто очікувати зниження цін.

Українська олійно-жирова галузь має статус лідера на світовому олійному ринку серед виробників та експортерів соняшникової олії. Продукт купують понад 125 країн світу.

Однак в Україні ціни на олію невпинно  зростають. Тоді як на полицях європейських супермаркетів вона коштує удвічі дешевше. Як зазначають експерти, за рік ціни на соняшникову олію зросли на 90%. Не було жодного місяця, коли вона падала у ціні, в світі ж спостерігається протилежна тенденція.

Чим обумовлене зростання цін

Зростання цін на соняшникову олію у 2020/21 роках було прогнозованим. Вартість соняшникового насіння  на внутрішньому ринку зросла з серпня 2020 по березень 2021 року більше ніж вдвічі. Восени 2020 року, під впливом стрімкого росту цін на соняшник сільгоспвиробники почали масово відмовлятись від виконання довгострокових контрактів за фіксованими цінами в гонитві за кращою ціною. В результаті цього виробники олії втратили сировинні запаси з фіксованими цінами та були змушені купувати сировину за стрімко зростаючою вартістю.

Крім того, нинішнього року через низький рівень олійності для виробництва однієї тонни олії необхідно використовувати більшу кількість сировини за вищою ціною. Зазначено на сайті асоціації «Укроліяпром»

Експерти прогнозують зниження цін на соняшникову олію за умови гарного врожаю. За підсумками наради, що відбулась у Міністерстві економіки провідні виробники соняшникової олії пообіцяли вжити додаткових заходів щодо пошуку механізмів здешевлення вартості олії для внутрішнього ринку. Зокрема холдинг Kernel запевнив, що вартість на «соціальні» сорти товару в своїх лінійках знизиться на 10%

Чому ціни на соняшникову олію у нас вищі, ніж за кордоном

«Це питання монополізму. На українському ринку є декілька виробників-гігантів, котрі контролюють менші. Тому цінами спекулювати  легко. Єдиної ринкової ціни на внутрішньому ринку немає. Зараз у світі та в Україні зокрема спостерігається тенденція до зменшення вартості соняшникової олії. Вона протримається до кінця року», – говорить директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

До Європи наші виробники вимушені продавати олію вже за реальними цінами, тому вони так відрізняються від українських.

Тож експерти обіцяють, що після нового врожаю ціни на олію в Україні знизяться, але чи насправді це відбудеться – побачимо найближчим часом на прилавках.

Хто є найбільшими виробниками олії 

Асоціація виробників і переробників олії «Укроліяпром» опублікувала список найбільших виробників основних видів олії у 2020-2021 рр.

Європейська транспортна стивідорна компанія

Власник: міжнародна агропромислова група компаній зі штаб-квартирою у Нью-Йорку (США).

Основні напрямки діяльності: продаж та переробка олійних і зернових культур; виробництво рослинної олії та цукру; виробництво та продаж добрив. Активи групи в Україні: 2 олійноекстракційних заводи, перевантажувальний зерновий термінал у Миколаєві, елеватори у 3-ох областях України.

Компанії належить торгова марка «Олейна».

Оптімус Агро Трейд

Власник: Анатолій Мартинов. Через кіпрську компанію Agrocosm. На компанію також зареєстрована «Нікопольська зернова компанія».

Мартинову належить «Щедро Групп ЛТД.», яка випускає харчові продукти під однойменним брендом. У групу входять Львівський, Запорізький та Харківський жирові комбінати.

Українська Чорноморська індустрія

Власник: бізнесмен, власник агрохолдингу «Кернел» Андрій Веревський.

Кернел – провідний у світі та найбільший в Україні виробник та експортер соняшникової олії, ключовий постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Компанії належить торгова марка «Чумак».

ADM-Іллічівськ

Власник: міжнародна агропромислова корпорація Archer Daniels Midland (ADM).

Основні напрямки діяльності: виробництво, зберігання, транспортування, переробка і торгівля сільськогосподарськими продуктами.

В Україні в АДМ працюють понад 850 співробітників, у компанії є олійноекстракційний завод в Чорноморську, зерновий термінал в порту Одеси, шість силосних башт, а також торговий офіс у Києві.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: