Рясний дощ над «Чарівною долиною»: як минув одинадцятий Zaxidfest (фото)

80978708-6d2e-4ec1-be38-45280a173b66

Цими вихідними неподалік Львова відгримів один із наймасштабніх фестивалів України — Zaxidfest. Нинішнього року публіку дивували здебільшого українські виконавці, а також гурти із Білорусі та позитивний австрієць Rocky Leon.

Zaxidfest повернувся

Фестивальники з'їхались до Родатичів напередодні — хтось у четвер, а декотрі навіть у середу, аби розбити намети, поспілкуватись із друзями та чудово провести час у компанії. І дощ, який лив майже впродовж усіх днів «Заходу», не став на заваді затятим меломанам.

Загалом упродовж 27-29 серпня на чотирьох сценах (Головній, Рок, Любоу та Новій) на фесті виступило більше пів сотні артистів і запрошених гостей. Кожен відвідувач міг насолодитись музикою, яка йому до вподоби — від репу до року.

Серед хедлайнерів фестивалю — «Океан Ельзи», The Hardkiss, 5nizza, «Один в каное», «Жадан і собаки», Ляпис-98, ДахаБраха, Karna, Latexfauna, Vivienne Mort, Вагоновожатые, Morphine Suffering, Space of Variations, Курган&Агрегат, Хамерман знищує віруси та інші.

Під час прогулянки наметовим містечком чую, як хлопці з дівчатами спілкуються між собою: хтось мріє вперше в житті почути ще кумирів своїх батьків «Океан Ельзи», а інші приїхали заради білоруських постпанків, які закривали дарк-сцену опівночі 29 серпня. Тоді якраз дощ лив з неба безперестанно, але поціновувачі їхньої творчості то мовчки, чи легко пританцьовуючи слухали тексти пісень із присмаком 80-х. Соліст майже після кожної пісні каже єдине «дякую» фанам і ця загадковість просто змушує тебе мовчати і просто насолоджуватись, а можливо — й ностальгувати.

«Molchat Doma» на Zaxidfest 2021.

Крім них, з Білорусі завітали й Intelligency, добре відомі за треком «August», що торік увірвався у всі тренди соцмереж і не тільки.

Але одним із найзапальніших виступів може похмалитися «Ляпис98». Сергій Міхалок більше години взаємодіяв із публікою, яку «розривало» від улюблених пісень від «Яблунь» до «Воїнів світу» і почуття гумору фронтмена.

Традиційно не обійшлося і без слемів і серкл-пітів між слухачами: це так звані «ритуальні» танці фестивальків на концерках під сценою. Люди збираються натовпом і врізаються, штовхаються одне в одного, тим самим вивільняють енергію. Але ж не подумайте: це зовсім не травматичні вибрики: якщо ж випадково хтось падає, то обов'язково інша людина має її підняти і допомогти. Фестивальники сміються, коли питаю у них, як самопочуття після кількахвилинного аркану під «Карну». Хлопці і дівчата показують великі пальці догори і промовисто, хоч і без слів кажуть, що то було «кайфово».

виступ гурту "Карна"

До речі, гурт «Карна» старається приїжджати на усі українські фестивалі, «Західфест» майже усі роки не є виключенням. Тисячі людей під супровід дощу і соліста Олексія Яроша заспівали «Паті на Прикарпатті», «Гуцул-метал», новеньку «Синевир» і «Мою милу».

А ще прикарпатський гурт зробили драйвовий кафер на пісню «Двоє» гурту «Фантом-2».

Тим часом на дарк-сцену збігаються, щоби послухати «Skinhate» — українських хардкорщиків, під яких, дивлюся, слемляться по болоті та гучно підспівують улюблену «Квиток до раю».

Виступали на «Заході» також і «Жадан і собаки», «Один в каное», «Крихітка», «Обрій», «Брем Стокер» та інші.

Шаленою енергетику запам'ятається виступ «Океану Ельзи», який зібрався у старому складі 2004 року на головній сцені «Західфесту». Люди ностальгували під «Квітку», «Без бою», «На небі», «Стріляй» та інші хіти, які бодай кожного третього присутнього супроводжували впродовж життя.

Більшість потішила й поява гурту «The Вйо!», що грають поп-реґі: фестивальники чудово відірвались під «Ганжу» (ну всі ж знають цю прекрасну пісню).

В останній день приїхали й THE HARDKISS, вразивши усіх феєричним шоу.

До речі, нічні виступи на «Західфесті», діляться відвідувачі, дуже особливі. Цього року виступали, наприклад, «Хамерман знищує віруси» чи Курган&Агрегат: до них завше збігається найбільше народу, аби відверто порелаксувати і відпочити морально (Принаймі, так мені сказала Аня, що приїхала з Харкова тільки заради цих виконавців).

Усміхнені, щасливі, безтурботні люди у дощовиках і гумовцях, по коліно в болоті та із яскравим макіяжем — це свято запам'ятається надовго.

Загалом, фестиваль «Захід» є однією із найатмосферніших подій, куди з року в рік приїжджають відпочивати не лише тілом і душею. Цього року він став ще кращим, якщо говорити не лише про банальні атракції, а й про інфраструктури. Організатори дослухаються до відвідувачів і нинішнього року розширили зону фуд-кортів, проклали дорогу до фестивалю, де в таку погоду, було б дуже тяжко діставатися. За роки існування фест лише виріс.

P.S організатори оголосили дати проведення Zaxidfest наступного, 2022 року. Це 25-28 червня, тому, якщо ви ще ніколи не бували на подібних заходах, не баріться: воно того варте.

 Довідка

ZAXIDfest уперше провели 2009 року в селі Звенигород на Львівщині, наступного року неподалік — у Старосільському замку, а вже наступні роки – у Родачичах, на відпочинковій базі «Сонячна Галявина» та донині на «Чарівній долині».

Торік організатори до останнього намагагались провести фест навіть у вересні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: