У Трускавці обговорили завершення реформи децентралізації

d641f21211bd2a21f71075f3a7cbb3f4

Для завершення реформи децентралізації потрібно внести зміни до Конституції та Закону про місцеве самоврядування.

Про це під час Форуму місцевого розвитку 2 вересня заявив перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, передає кореспондент ІА Дивись.info.

«На сьогодні децентралізація не завершена. Приємно, що реформа децентралізації отримує найбільше з-поміж інших позитивних відгуків від закордонних партнерів. Попереду – багато треба буде зробити, наприклад, внести зміни до Конституції, зміни до Закону про місцеве самоврядування, а також здійснити розмежування повноважень влад, щоб вибудувати баланс відповідальності і компетенцій. Переконаний, ми не маємо права зупинятися у напрямку закінчення реформи децентралізації. Закликаю місцеве самоврядування до діалогу», - заявив Василь Лозинський.

«Обласна рада – це партнер для громад, а не вищий орган. Сьогодні немає жодного депутата обласної ради, який би не переймався розвитком громад. Громади Львівщини демонструють кращі приклади спроможності – Львівщина увійшла в п’ятірку податкоспроможних областей. Громади у партнерстві з нами працюють над плануванням перспектив, написанням стратегій та виготовленням інвестиційних паспортів. Ці документи надалі визначатимуть майбутнє розвитку територій. Що більше ми напрацюємо ініціатив, тим більше нам вдасться їх перенести на законодавчі акти та урядові рішення», - заявила голова Львівської обласної ради  Ірина Гримак.

За словами очільника Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького, важливо надати можливість громадам розпоряджатися своїми землями, наблизити послуги, дати можливість надання якісної медичної допомоги та якісної освіти на місцях.

«Завдання обласних державних адміністрацій – якісна реалізація державних та обласних програм, щоб люди отримали комфортне середовище для життя і розвитку. Разом з обласною радою ми готові допомагати, але громади мають йти нам на зустріч у цьому. Адже багато залежить від вас, представників самоврядування, від того, які проекти ви будете подавати, на що будуть витрачені кошти. Багатьох цілей ми маємо досягти разом з вами», - заявив він.

Як наголосив президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» Сергій Чернов, важливо вберегти місцеве самоврядування від політики.

«Нехай вона буде в Києві. На місцях – має бути політика спілкування людей. На сьогодні треба розмежувати повноваження усіх рівнів місцевого самоврядування і державної гілки влади. Країни, які завершили децентралізацію, більш гнучкі, їхня місцева влада швидко реагує на усі виклики. Досвід колег треба врахувати, а разом з тим і свого не цуратися, спілкуватися, обмінюватися кращими практиками і реалізувати реформу. Тоді наші громади будуть спроможними», - заявив Сергій Чернов.

Нагадаємо, сьогодні у Трускавці розпочав роботу Форум місцевого розвитку. Він триватиме два дні. Учасники зокрема обговорять можливості та виклики, які постають перед Україною у процесі впровадження програми дій Європейської Комісії «Європейський зелений курс», підсумують конкретні результати, яких вдалося досягти громадам в межах Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна», обговорять перспективи впровадження цифрових стратегій та рішень для громад.

Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: