Добірка рецептів із сезонними продуктами вересня

sezonveres
Фото: Всвіті

Початок осені — це період дозрівання нового врожаю, тож проблем зі свіжими овочами і фруктами точно не виникне. Головними продуктами вересня вважаються такі овочі, як гарбуз, броколі і стручкова квасоля.

А серед фруктів: слива, виноград та груші. Також, зверніть увагу на новий врожай грибів. Вони є цілий рік, але саме у вересні можна поласувати, наприклад, свіжими лисичками. Ми зібрали прості рецепти страв із цими сезонними продуктами, щоби ваша осінь почалася смачно, навіть коли обмаль вільного часу:

1. Суп із лисичками та вершками

Що треба: 100 г лисичок, 200 г картоплі, 70 мл вершків та 1 зубчик часнику. Олія для смаження і спеції: сіль, перець, розмарин. Пучок шпинату.

Як готувати:

Картоплю залити водою та відварити із сіллю й перцем до готовності. В окропі перебити картоплю в пюре. На сковороді підсмажити до м’якості шпинат зі спеціями і змішати його з вершками. Готувати ще 1–2 хвилини та влити в каструлю. Ще раз перебити все в пюре, розлити в тарілки. Лисички посмажити з розмарином, часником та сіллю. Викласти їх зверху на суп та подавати до столу.

2. Фруктовий пиріг

Що треба: можемо включити зразу всі фрукти вересня. Поєднати по 150 г винограду синього, слив очищених та 1 велику стиглу грушу. Узяти також 2 пласти магазинного листкового тіста, 50 г вершкового масла, 50 г цукру та спеції: сіль, корицю, імбир сушений. Кілька листочків свіжої м’яти та 1 ст.л лимонного соку.

Як готувати:

Ввімкнути духовку розігріватися до 180 градусів. Тісто лишити на столі розморожуватися. Видавити сік лимона та змішати його зі спеціями і шматочками м’яти.

Грушу очистити від шкірки та середини, порізати тонкими смужками. Виноград розділити на половинки, а сливу — на четвертинки. Поставити каструлю на легкий вогонь, додати половину вершкового масла та всі фрукти, засипати цукром. Варити, поки фрукти не пустять сік та він перетвориться в тягучий сироп. Додати до фруктів лимонний сік зі спеціями та залишити начинку, щоби вона охолонула.

Потім, змастити дно форми для випічки теплим вершковим маслом, застелити першим листом тіста та сформувати бортики. Висипати всередину начинку й поверх неї покласти ще один лист тіста, закріпивши краї. Зверху також змастити теплим маслом. Можна ще посипати сіллю, маком чи кунжутом. Випікайте, поки пиріг не покриється золотистою скоринкою.

3. Салат зі стручковою квасолею

Що треба: 200 г стручкової квасолі, 100 г помідорів та 200 г курячого філе. Пучок свіжого шпинату, 1 зубчик часнику, 1/3 лимона та трохи оливкової олії. Сіль, перець та соєвий соус 50 мл, крапля рідкого меду, а, також, 50 г волоських горіхів.

Як готувати:

Стручкову квасолю кинути в окріп на 1 хвилину і зразу злити воду. У пательні розігріти олію, 1 хвилину смажити часник, розрізаний навпіл. Потім, вийняти часник, смажити на цій ароматній олії стручкову квасолю, до золотистого відтінку. Паралельно, приправити її сіллю, а потім полити лимонним соком.

Філе курки нарізати маленькими кубиками, обсмажити в олії до золотистої скоринки, із сіллю та перцем. Додати в пательню соєвий соус, змішаний із медом. Коли соус утворить скоринку на курятині, зняти її з пательні.

Помідори нарізати тонкими смужками, приправити спеціями та олією, лимонним соком. Горіхи порубати ножем та обсмажити із сіллю на сухій пательні.

Змішати в одній тарілці стручкову квасолю, філе курки та помідори. Додати до них пропитий та нарізаний великими шматками шпинат. Посипати салат волоськими горіхами.

4. Суп-пюре з броколі

Що треба: по 300 г броколі та картоплі, 100 г шпинату та 100 мл вершків 15 % жирності та 30 г вершкового масла. Зубчик часнику, сіль та перець, шматок листкового тіста, мак та кунжут.

Як готувати:

Картоплю відварити до повної готовності, кинути до неї в каструлю шматочки броколі й варити ще 2–3 хвилини. Водночас, на пательні розігріти масло, підрум’янити на ньому часник. На часниковому маслі смажити подрібнений шпинат 1–2 хвилини, додати до нього вершки. Готувати на слабкому вогні, поки шпинат не розм’якне. Додати сіль і висипати все в каструлю. Варити разом 5 хвилин, зняти з вогню.

Духовку поставити розігрітися на 200 градусів. Листкове тісто нарізати тонкими смужками, посипати сіллю, маком, кунжутом. Викласти на деко та випікати, поки смужки не покриються сильним рум’янцем. Суп міксером перебити до однорідності, розлити в тарілки та подавати із солоними закусками.

5. Сирна запіканка з гарбузом

Що треба: 220 г гарбуза очищеного та відвареного (або запеченого), 400 г домашнього сиру нежирного; 100 г борошна та 1 жовток, по 50 г цукру та меду.

Як готувати:

Гарбуз перебити в пюре, змішати з медом. Сир міксером збити в однорідну масу без зернистості. Додати цукор, жовток, та ще раз ретельно збити.

Духовку розігріти до 170 градусів. Форму для випікання застелити щільним шаром фольги, сформувати високі бортики. Змішати лопаткою пюре гарбуза та сиhну масу, влити все у форму. Накрити форму ще одним шаром фольги, закріпивши краї за обідок. Поставити форму в духовку, а під нею поставити ще металеву посудину з водою, щоби запіканка не була сухою. Випікати 30–40 хвилин. Через 30 хвилин можна зняти верхній шар фольги та присипати запіканку цукром, щоби скоринка підрум’янилася. Поставте форму в холодну воду, щоби страва швидше охолонула. Лише коли вона стане зовсім холодною — виймайте з форми та зберігайте в холодильнику.

Заморожувати продукти на зиму

Раніше, коли вдома не було холодильників із великими морозильними камерами — усі запаси на зиму зберігали в льоху. Холодне темне приміщення призначалося для овочів, маринованих, солоних, квашених. Та фруктів із ягодами: у компотах, вареннях, джемах, сиропах. Так продукти могли довго не псуватися, завдяки високому вмісту солі чи цукру.

Зараз, ми можемо їх просто заморожувати в чистому вигляді — що допомагає зберегти користь. При замороженні частина вітамінів лишається в продуктах, а їсти їх можна без купи спецій у придаток. Як заморозити продукти у вересні?

Гарбуз можна не чіпати, він і так буде довго зберігатися. Стручкову квасолю цілою помістіть у герметичний пакет та покладіть у морозильну камеру. У таких же пакетах можна зберігати броколі, розділений на дрібні суцвіття чи сливи, очищені від кісточок. Також, можна заморозити гриби. Потурбуйтеся про запаси на зиму і зможете смакувати стравами за рецептами з нашої добірки ще довго.

Фото: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: