Перестала дихати і знепритомніла: у Львові лікарі врятували жінку, яка вдавилася шматком м’яса

Безымянный

Вчора лікарі отримали виклик на вул. Наукову, приводом якого була обструкція дихальних шляхів стороннім тілом.

Про це розповідає лікар з медицини невідкладних станів Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф Ігор Марчук.

У складі бригади разом з фельдшером Володимиром Забульським, водієм Іваном Штутяком та інерном Анною Волошин лікарі дуже швидко прибули на місце призначення. Бригаду зустріли перед під’їздом, провели в квартиру.

«Заходимо, в кухні на підлозі в сидячому положенні жінка, сусідка із донькою її підтримують, щоб не впала. У пацієнтки синюшне обличчя, дихання відсутнє. Зважаючи, що на столі була їжа, зробили висновок, що вдавилася жінка саме нею.
Негайно розпочали рятувальні дії: п’ять рятувальних ударів між лопатки, п’ять поштовхів у верхній квадрат живота. Після двох таких циклів пацієнтка втрачає свідомість, виникає гіпоксична зупинка серцевої діяльності», – розповідає лікар.

Бригада негайно розпочала реанімаційні заходи: натискання на грудну клітку, перевірку ротової порожнини на наявність стороннього тіла.

Вентиляція хворої була утруднена. Після першого 2-хвилинного циклу реанімації і перевірки ротоглотки, лікарі виявлили стороннє тіло, а саме шматок не пережованого м’яса.

Видаливши сторонній предмет лікарі здійснили пряму ларингоскопію, інтубацію та вентиляцію. На 3-ій хвилині у постраждалої відновилася серцева діяльність, а на 5-ій – з’явилось спонтанне дихання.

"Ми довентильовуємо хвору, і на 10 хвилині після серцево-легеневої реанімації відмічаємо самостійне дихання, з’являються рефлекси та прояви свідомості – екстубація хворої», – каже Ігор Марчук.

На момент приїзду в лікарню – свідомість жінки відновилася повністю.

«Цей випадок завершився щасливо, але на жаль, як показує практика, далеко не всі такі випадки закінчуються щасливо. Тож не забуваймо, що найшвидше надати допомогу може людина поруч. Надайте нам шанс допомогти Вам!», – наголошує лікар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: