Діти, вагітні і ті, що перехворіли: чи потрібно вакцинуватись проти коронавірусу

карантин
Фото з архів редакції, ілюстративне

Щеплення проти коронавірусу потрібно робити деяким категоріям дітей дітям від 12 років, вагітних жінок та всім тим, хто вже перехворів.

Щеплення проти коронавірусу потрібно робити деяким категоріям дітей дітям від 12 років, вагітним та всім тим, хто вже перехворів.

Про це під час пресконференції 6 вересня розповіла директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, експертка департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА з епідеміології та вакцинопрофілактики Наталія Іванченко, передає кореспондент ІА Дивись.info.

Вона нагадала, що загалом вакцинації підлягає все доросле населення старше 18 років.

Водночас вакцинують і деяких підлітків у віці від 12 років.

«Тих, хто має супутнє хронічне захворювання, тих, хто повернувся із-за кордону, де отримав першу дозу вакцини проти коронавірусу, тут отримає другу дозу. Також вакцинують тих підлітків, які планують виїжджати закордон на спортивні, танцювальні змагання, або на навчання в різноманітних закладах освіти в країнах, які потребують наявності сертифікату про вакцинацію. Або ж якщо відбувається об’єднання сімей, діти виїжджають закордон і їх також вакцинують проти ковіду»,- пояснила експертка.

У такому разі алгоритм дій наступний: сімейний лікар дає довідку, що дитина потребує вакцинації проти ковіду і вказує причину; далі з цією довідкою людина може провакцинуватись, як в закладі охорони здоров’я, де є постійно діючий пункт щеплень, або ж звернутись в будь-який центр масової вакцинації за власним бажанням.

Також, на Львівщині вакцинують вагітних.

«Проти коронавірусу вагітних вакцинують, незалежно від терміну вагітності. Адже ризик від захворювання на Covid-19 є вищим, ніж ймовірний ризик після вакцинації. Зокрема, це вагітні, які працюють в охороні здоров’я, у сфері, де доводиться контактувати з великою кількістю людей», – розповіла Наталія Іванченко.

Для вакцинації дітей та вагітних використовують вакцину Pfizer, адже саме по ній є найбільша кількість клінічних спостережень.

Людям, які вже перехворіли на коронавірус, також рекомендують вакцинуватися, бо вірус мутує і заразитись ним можна двічі та навіть тричі.

«Людина, яка перехворіла на коронавірус, може бути вакцинована або фактично відразу після одужання – має пройти не менше 28 днів після хвороби, або протягом 6 місяців після перенесеної хвороби», – пояснила Наталія Іванченко.

Загалом доросле населення вакцинують 4 вакцинами, які є в області та дозволені до використання:

  • CoronaVak китайського походження. Тут роблять дві дози з інтервалом 28 днів, але в умовах підвищеного ризику зростання кількості хворих на ковід інтервал може бути скорочений до 14 днів;
  •  Pfizer – інтервал між двома дозами вакцини рекомендований 21 день;
  •  Moderna - інтервал між двома дозами вакцини рекомендований 28 днів;
  •  AstraZeneca – дві дози з оптимальним інтервалом 90 днів, але в умовах підвищеного ризику - 28 днів.

«На сьогодні звернувшись в будь-який пункт щеплень людина буде проінформована про те, якою саме вакциною щепитимуть, коли необхідно прийти для одержання другої дози і які можливі реакції після вакцинації»,- наголосила Наталія Іванченко.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: