На Львівщині вакцинованих освітян виявилося значно менше, ніж розповідали раніше

89_main-v1584436231
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Станом на сьогодні дві дози вакцини проти коронавірусу отримали 32,3% освітян області.

Про це під час пресконференції розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

Нагадаємо, кілька тижнів тому він називав іншу цифру – понад 73%.

Таку значну різницю у цифрах, директор департаменту пояснив некоректною формулою підрахунку вакцинованих освітян.

«Перше щеплення отримали близько 50% освітян, трохи більше 44%. Часом помилково дають цифру 73,3%, але її якось по-дивному рахують. Беруть загальну кількість щеплень і першою, і другою дозами, потім отримане ділять на кількість освітян, то й виходить тих 73,3%. Але це є неправильний підрахунок. Останні дані говорять про те, що 32,6% освітян на Львівщині вже повністю провакциновані проти коронавірусу. Це є замалий показник. Щоправда, у нас є школи, де відсоток провакцинованих сягає і 90%, але це є окремі школи, які можна порахувати на пальцях двох рук», – пояснив Олег Паска.

За його словами, змушувати освітян вакцинуватись ніхто не має права, але при появі симптомів коронавірусу вони повинні піти на самоізоляцію. Водночас, освітян просять таки вакцинуватися, щоб не довелося переходити на дистанційне навчання.

«Минулого року на виділені з обласного бюджету кошти було організовано навчання і його пройшли по троє вчителів з кожної школи. Цьогоріч вже значно більше вчителів було залучено до навчань, вони тривають і зараз. Ми сподіваємося, що якість віддаленого навчання стане кращою, вона вже суттєво покращилася за останній рік. Але вона ще не дозволяє настільки якісно надавати освітні послуги, як це відбувається при очному навчанні. Щоб зберегти рівень якості освіти, який демонструє Львівщина, ми закликаємо всіх пройти вакцинацію. Ми також закликаємо заклади освіти повернутися до жорсткого дотримання заходів безпеки, бо таке враження що ми вступили в цей навчальний рік розслабленими. Всім здається що вже немає цієї загрози і стали менше  дотримуватися заходів безпеки», - заявив Олег Паска.

«Ризик захворювання вакцинованих осіб є в десятки разів меншим, ніж невакцинованих. Для того, щоб створити здорове середовище, в закладах освіти хоча б 80% персоналу мали б бути вакцинованими. Звичайно, якщо в школу прийшла дитина, яка виділяє вірус але про це ще не знають, вона може інфікувати оточуючих, але власне тут працює вимога – маска, соціальна дистанція, щоб зменшити ці ризики. Якщо ця система працювати не буде і нам не вдасться створити безпечне середовище – доведеться перейти на віддалене навчання. Іншого виходу ще жодна країна не винайшла», - додала директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко.

Як розповів Олег Паска, у збереженні очного навчання мають бути зацікавлені самі освітяни.

«Для самого педагога, організувати урок в дистанційному форматі є значно важче, бо готуватися до нього потрібно вдвічі довше. З огляду на це, думаю що мало б відбуватися активніше щеплення серед вчителів», - заявив директор департаменту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: