Побічна дія: які вакцини від коронавірусу переносяться найлегше і найважче

136766-1_large
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Найменше побічних реакцій медики фіксують після вакцинації китайським препаратом CoronaVac.

Про це під час пресконференції розповіла директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко.

Водночас, найбільше побічних реакцій зафіксовано після використання вакцини Astra Zeneca.

«На сьогодні остаточно підтверджено, що будь-яка вакцина, яка використовується на тернах України, зокрема Львівщини, є безпечною та ефективною. Власне вакцинація захищає від будь-яких штамів коронавірусу. Єдине, вчені працюють над тим, щоб визначити, який відсоток цієї ефективності. Підвищення температури, ломота в тілі і головний біль є нормальною реакцією після будь-якого щеплення, не лише протикоронавірусного. Такі побічні реакції можуть виникати не у кожного. Якщо людина перенесла вакцинацію, не маючи яскраво вираженої симптоматики, це не означає, що введений препарат не подіяв. В одних людей ці реакції є більш виражені, в інших – менш виражені. Але це пов’язано з особливістю імунної системи кожної людини. В жодному випадку не можна говорити, що на когось вакцина діє, а на когось – ні», – пояснила Наталія Іванченко.

За її словами, реакція на різні вакцини є індивідуальною, тому однаковий препарат може впдивати на лбдей по різному.

CoronaVac є найменш реактогенна вакцина, тобто антитіла виробляються, а несприятливих реакцій не виникає. Натомість найбільш реактогенною є вакцина Astra Zeneca, особливо для людей до 40 років, коли виникає підвищення температури, сильний озноб і головні болі. Мабуть, кожен десятий із вікової категорії до 40 років реагує на вакцину Pfizer – підвищується температура тіла, озноб. Більшість людей, які вакцинувались Moderna, повідомляють про біль у місці уколу, а хто має підвищений рівень жирових відкладень у руці, ще й має набряк та почервоніння», – пояснила Наталія Іванченко.

Вона додала, що навколо вакцинації від коронавірусу виникла ціла низка міфів.

«Кожна людина, яка вакцинується, повинна знати, що в день вакцинації можна і потрібно приймати душ, можна піти в басейн, жодних обмежень в стилі життя немає. Для тих, хто займається фізичною культурою і спортом, проведення вакцинації також не є підставою для скасування запланованих дій. Вакцинація - рутинна нормальна практика імунізації, яка не потребує зміни в стилі життя людини», - розповіла Наталія Іванченко.

Також, за її словами, сьогодні є достатня кількість досліджень, які підтверджують, що немає абсолютно жодного зв’язку між вакцинацією коронавірусу та непліддям, як у чоловіків, так і у жінок.

«Абсолютним міфом є те, що після перенесеної вакцинації людина стає джерелом виділення вірусу COVID-19, оскільки жодна з 4 вакцин, якими сьогодні вакцинують, не є «живою», і внаслідок вакцинації людина не може стати заразною і виділяти коронавірус. Абсолютним міфом є і те, що до, під час та після вакцинації потрібно вживати різні препарати для розрідження крові. Їх вживають лише ті люди, яким це необхідно за станом здоров’я і які приймають різні медикаменти», - пояснила Наталія Іванченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: