Україна – фокус-тема міжнародної виставки NordArt-2021

Без імені

Цього року 22 українських митця, незважаючи на зсунення дат виставки рівно на рік і повну відсутність фінансування організації процесу з боку державних інституцій , - представили свої роботи на одній з найбільших виставок сучасного мистецтва у Європі - Nord Art.

Передісторія

Щороку у місті Бюдельсдорф на півночі Німеччини відбувається визначна виставкова подія, у якій беруть участь художники з усього світу.

Наприкінці 2019 року Україна була оголошена центральною країною Nord Art-2020. Проте у 2020 році запланований захід був вимушено скасований через ризики, пов’язані з Covid-19, – вперше за всю історію міжнародного проєкту, започаткованого у 1999 році.

Україна залишилася темою 2021 року

Незважаючи на складнощі з прогнозуванням майбутнього та пошуком коштів на перевезення робіт українських митців, організатори NordArt оголосили про підготовку до експозиції 2021 року, головною темою якої лишалася Україна, та змонтували перший український павільйон на NordArt!

У кураторській експозиції, що презентувала нашу країну представилено більше 20 незалежних митців, враховуючи мистецькі колаборації. Їхні роботи було попередньо відібрано кураторами проекту.
Куратори: Євген Карась та Дарина Момот
Комісар проекту: Олександр Цегольник

Попри кордони 

Назва української експозиції: «Кордони реальності» відбиває сутність представленої експозиції та зусилля, докладені організаційною групою для того, аби проект відбулася.

Кілька днів тому, дорогою до Бюдельсдорфу, команда NordArt протягом двох діб тричі не змогла перетнути кордони з Польщею та Словаччиною, незважаючи на підготовлений пакет документів, запрошення і паспорти вакцинації.

Та все ж дісталася мети і розпочала свою роботу у павільйоні.

2000 квадратів у колишньому чавуно-ливарному заводі 

Українці, серед яких і всесвітньо відомі майстри, і молоді талановиті автори, представляють власні витвори у центральному павільйоні, що має 2000 м2.

Під виставкові площі відведено індустріальну пам’ятку – будівлю колишнього ливарного заводу Carlshütte 22 000 м2 та частину території старовинного ландшафтного парку 88 000 м2.

Зміст і сенси Українського павільйону NordArt 2021

Кожен арт-об’єкт є втіленням особистого сприйняття художника та несе окремий емоційний контекст. Та у спільному просторі принципово різні за формами, напрямками та техніками виконання роботи складають органічну структуру, що дає можливість зрозуміти і відчути підґрунтя сучасного мистецтва України. Фотографія, скульптура, живопис, графіка, об'ємні композиції, текстильні колажі, інсталяції створені людьми, які перебувають всередині суспільних процесів держави, яка історично і територіально є місцем конфлікту європейських свобод та авторитарної системи.

Варто зазначити, що назва української експозиції «Кордони реальності» початково мала на меті окреслити сьогодення найбільшої країни Європи, висловлене мовою мистецтва. Проте зараз, коли через пандемію людство опинилося у стані цілковитої невизначеності і реальність виявилася вкрай хиткою, ця назва набула глобального сенсу.

«Мистецтво ставить питання і шукає відповіді, що означає бути людиною в умовах відсутності кордонів реальності. Ми можемо стати свідками, як мистецтво досліджує і зіставляє новий набутий досвід із попереднім цивілізаційним спадком, щоб виробити новий поняттєвий апарат для навігації у світі, де реальності, втративши кордони, стикаються, накладаються, перетинаються, конфліктують та шукають порозуміння».

Nord Art Ukraine

Дати NordArt-2021: 5 червня - 11 жовтня 2021 року.
У цій масштабній культурній події беруть участь понад 200 художників з 40 країн світу, роботи яких отримали схвальні відгуки авторитетних експертів.

Повномасштабна документалізація проєкту «Український павільйон на nord Art 21201» стала можливою завдяки підтримці Українського культурного фонду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: