У Чехії суд дав 20 років тюрми найманцю, який воював на боці «ДНР»

суд78г

Празький суд виніс суворий вирок громадянину Чеської Республіки за участь у бойових діях на боці проросійських окупантів на сході України.

Про це повідомляє Укрінформ.

Іржі Урбанек (48 років), також відомий за позивним «Бегемот», отримав у вівторок 20-річний термін ув'язнення у колонії строгого режиму від міського суду Праги за скоєння теракту, участь у терористичній групі та інші дії.

Слідство довело, що найманець не менше двох років брав активну участь у війні на боці окупантів проти Збройних сил України. До України він приїхав в 2015 році і щонайменше до січня 2018 року допомагав окупантам копати окопи, займався патрулюванням непідконтрольної українському уряду території і брав участь у боях у лавах бойовиків «ДНР» під Мар'їнкою, Красногорівкою і Спартаком.

Суд пройшов заочно, обвинувачений перебуває в бігах.

Урбанек не приховував своєї діяльності. На думку суду, про це, зокрема, свідчить його профіль у Facebook з постами, в яких він чітко заявляє, що воював на боці проросійських сепаратистів, а також фотографії у формі «армії ДНР» з бойових позицій.

«Очевидно, що він симпатизував проросійським сепаратистам, які виступали проти українців», - сказала суддя Гана Крестинова. За її словами, Урбанек добре знав про незаконність своїх дій. «Він брав участь у атаках, що загрожували життю людей. Суд може не мати доказів того, що він сам застрелив когось, але лише причетність до цих нападів робить його виконавцем злочину», - сказала суддя.

Урбанек є злочинцем-рецидивістом, в Чехії його судили 13 разів за різними статтями, переважно за крадіжки.

Це не перший випадок, коли чеське правосуддя карає найманців за участь у війні на сході України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: