Житло в Україні подорожчає до кінця року

житло5

До кінця року вартість житла на первинному ринку зросте на 5-10%, а на вторинному — до 7%.

Про це ІА Дивись.info повідомили в Асоціації фахівців з нерухомості України.

Зі слів президента Асоціації Юрія Піти, попри очікуване осіннє пожвавлення на ринку житлової нерухомості, цінова ситуація буде досить стабільною. Він повідомив, що починаючи з липня, кількість інвестиційних угод на первинному та вторинному ринках скоротилася майже на 25%.

«Зростання цін матиме більш інерційний характер і переважно за рахунок активності тих покупців, що купуватимуть житло суто з інвестиційною метою. Проте, за даними АФНУ, ресурс потенційних покупців наразі майже вичерпався. В Україні лише 7-8% громадян можуть дозволити собі купівлю житла за наявні кошти, за програмами з іпотеки чи розтермінування. Така обмежена кількість потенційних покупців є найголовнішим фактором стримування збільшення цін», - розповів експерт.

Він повідомив, що на первинному ринку нерухомості у найбільших містах України - Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові — з початку року вартість квартир здорожчала на 18-20%. Натомість в інших обласних центрах, таких як Вінниця, Івано-Франківськ, Рівне та ін. ціна на первинному ринку зросла до 15%.

«До кінця року очікується, що житло на первинному ринку може додати в ціні від 5% до 10% залежно від регіону, місця будівництва, рекреаційних та інфраструктурних можливостей для майбутніх мешканців», - зазначив Юрій Піта.

Піта також додає, що впродовж першого півріччя в усіх сегментах житла спостерігалася досить висока активність. Спираючись на офіційні дані, він нагадав, що за перше півріччя капітальні інвестиції в царині операцій з нерухомим майном перевищили 9 млрд грн, що на 25% більше, ніж показники за аналогічний період минулого року. За даними АФНУ, понад 70%, більш як 6 млрд грн, стосуються первинного ринку житла.

«Первинний ринок цікавить більш як 80% всіх інвесторів, що намагаються зберегти та примножити свої кошти, вкладаючи їх у нерухоме майно. Протягом 2021 року понад ⅔ всіх інвестиційних угод припали на 1, 2-кімнатні квартири площею до 60 м2 на початкових стадіях будівництва, майже на «стартовій» ціні продажу. Вкладання коштів на початку будівництва, попри наявні ризики, що будинок буде зведений вчасно, мотивоване тим, що за 1,5-2 роки вартість придбаної квартири стане дорожчою щонайменше на 30%», - підкреслив експерт.

Натомість, каже президент АФНУ, на вторинному ринку спостерігаються схожі цінові тенденції: у найбільших містах за підсумками року зростання вартості квартир може досягти 17-20%. Переважно це стосується найбільш затребуваної категорії житла - малогабаритних квартир належного стану площею до 50 м2 в типових будинках радянської забудови, розташованих у вдалих локаціях. Проте в інших обласних центрах зростання цін на схожі квартири навряд чи перевищить 15%.

«Міграційні процеси суттєво впливають на зростання попиту на малогабаритне житло у містах-мільйонниках. Громадяни змінюють місце проживання, переважно, через більші можливості знайти достойну роботу, кращий рівень життя тощо. Відповідно квартири у невеликих містах втрачають свою популярність», - пояснив він.

Серед головних причин зростання вартості житла на вторинному ринку експерт назвав інфляційні процеси, непевність економічної політики країни, що позначається на рівні добробуту громадян, а також обмежена дія державних іпотечних програм.

«За даними АФНУ, «пільгова» іпотека під 7% лише на 1-2% збільшила кількість потенційних покупців житла. Саме тому, як і на первинному ринку, у найближчі місяці будуть сформовані максимальні ціни, що відповідатимуть реальному і досить обмеженому у фінансовому плані попиту», - наголосив він.

За даними експерта, в сегменті оренди житла, якщо не виникне нових форсмажорних обставин, нового локдауну, ціни майже повністю повернуться до «пандемічного» рівня. Таким чином, як сказав президент АФНУ, вартість оренди за підсумками 2021 року зросте 25-30%. Він нагадав, що восени поновиться активне ділове життя, студенти мають повернутися до навчання, що і вплине на вартість оренди.

«Восени оренда квартир, переважно 1-, 2-кімнатних в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові може зрости в межах 10-15%, в інших обласних центрах - до 7-10%. При цьому обіцяне зростання комунальних витрат на 40-70%, що ляже на плечі орендарів, стане запобіжником майбутнього зростання цін попри можливе зростання попиту. До кінця опалювального сезону вартість оренди буде орієнтована на сукупні витрати наймачів житла», - підсумував Юрій Піта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: