У Білорусі зараз відбувається гуманітарна катастрофа, – білоруський активіст

DSC_5162

Сьогодні білоруські активісти, які мешкають у Львові, відзначили 507-му річницю битви під Оршею.

8 вересня 1514 року литовці, поляки, білоруси та українці на чолі з Костянтином Острозьким здобули перемогу над втричі більшим московським військом.

«Це день нашої спільної перемоги, який вже вдесяте відзначається у Львові. Це день перемоги на ворогом, який і сьогодні не дає спокійно жити ні Білорусі, ні Україні. Гібридна війна проти Білорусі триває і сьогодні. На місці битви з 1991 року проводився бардівський фестиваль, але цьогоріч людей, які прийшли підготувати фестиваль, арештували на 10 діб», – каже співголова Руху солідарності «Разам» Алєна Талстая.

Активісти кажуть, що Білорусь стоїть перед загрозою втрати незалежності, а це створює проблеми і для безпеки України. У Білорусі будуть проводилися спільні з Росією навчання «Захід-2021», а також вже завтра будуть підписані так звані «дорожні карти» до угоди про створення союзної держави з Росією, яка була підписана 20 років тому. А на тих, хто протестує проти дій влади, чекають репресії.

«У Білорусі зараз відбувається гуманітарна катастрофа, де тисячі політв'язнів і десятки тисяч біженців. Щодня ми зіштовхуємося з жахливими історіями людей, які їм довелося пережити», – розповів координатор Білоруського кризового центру у Львові Аляксєй Францкєвіч.

Точної кількості білоруських біженців в Україні активісти назвати не беруться

«Наприклад, два тижні тому до Львова з Білорусі приїхали 22-23 автобуси. З кожного, як мінімум, 4 особи не повернулися на Батьківщину. Нещодавно, на конференції у Києві була озвучена цифра – 160 тисяч осіб, але люди прибувають щодня», – веде далі Аляксєй Францкєвіч.

Річницю битви під Оршею активісти також використали для того, щоби привернути увагу до проблем білорусів, які прибули до України і зокрема до Львова як політичні біженці.

«Наш центр займається допомогою білоруським біженцям, які покинули країну через політичні переслідування і є загроза для їхнього життя. Щодня до нас звертаюся від 2 до 5 осіб, яким потрібна допомога. Основні питання – це легалізація, бо чинне українське законодавство не сприяє політичним біженцям. Ті кроки, які були зроблені назустріч булоруському громадянському суспільству – збільшення терміну перебування до 180 днів спрощення отримання виду на проживання для айтішників – це, звичайно, добре, але… Наприклад, у жодного білоруса, який прибуває до України, немає можливості укласти угоду з сімейним лікарем, вакцинуватися, легально працевлаштуватися. На сьогодні все, що ми робимо у Львові, робиться на волонтерських засадах. Ми відкрили школи білоруської мови, почала працювати школа української мови для білорусів. Але в нас немає у Львові свого приміщення. Робота нашої школи стала можливою завдяки допомозі львівських пластунів, які надали нам своє приміщення. Тому ми будемо вдячні за будь-яку допомогу», – розповів Аляксєй Францкєвіч.

Також сьогодні на площі Ринок відкрили фотовиставку «Рік спротиву: як по(в)стає Білорусь». Вона експонуватиметься до 15 вересня.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: