Валютні «гойдалки», або Чого очікувати від курсу іноземних валют восени

39_main
Фото ілюстративне. Джерело: "Главком"

За останній тиждень гривня за офіційним курсом валют зміцнилась, водночас на валютному ринку спостерігається нестабільна ситуація.

За останній тиждень гривня за офіційним курсом валют зміцнилась, водночас на валютному ринку спостерігається нестабільна ситуація.

ІА Дивись.info розпитала в експертів, чого очікувати від курсу іноземних валют цієї осені та про те, як це вплине на економічну ситуацію в країні.

Фінансовий аналітик та економічний експерт Богдан Слуцький каже, що нині спостерігається позитивна динаміка, оскільки українська гривня зміцнилась щодо іноземних валют.

«З початку року українська валюта за офіційним курсом укріпилася по відношенню до долара США на 1,54 грн (або на 5,45%). Так, якщо першого січня курс гривні до долара був на рівні 28,27 грн за дол., то станом на 8 вересня курс зафіксований на позначці 26,73 грн за дол. Водночас за останній тиждень гривня за офіційним курсом зміцнилася на 0,16 грн (або на 0,6%). Так, якщо 1 вересня курс гривні був зафіксований на рівні 26,89 грн за дол., то станом на 8 серпня – 26,73 грн за дол.», - пояснює фахівець.

Серед факторів, які сприяють зміцненню гривні, зазначає співрозмовник ІА Дивись.info, можна виокремити високі ціни на сировинні товари, якими Україна представлена на експортних ринках, що сприяє підвищенню надходження валютної виручки в середину країни, підтримуючи позитивну ситуацію з торговим балансом.

«Другий сприятливий фактор для гривні – це збільшення частки нерезидентів в українських облігаціях внутрішньої державної позики. Аналізуючи поведінку гривні, варто також звернути увагу на нещодавно отриманий Україною «подарунок» від Міжнародного валютного фонду», – додає Богдан Слуцький.

І пояснює, що у вересні нинішнього року МВФ у межах затвердженої на початку серпня додаткової емісії спеціальних прав запозичення (SDR) на суму 650 млрд доларів, які розподілили між країнами-членами Фонду для відновлення світової економіки від коронакризи, перерахував Україні понад 2,7 млрд доларів безповоротної допомоги.

«Завдяки, насамперед, надходженню коштів від Міжнародного валютного фонду міжнародні резерви України в серпні зросли на 9,2% і станом на 1 вересня 2021 року склали 31,6 млрд доларів в еквіваленті», – говорить він.

Зі слів фінансового аналітика, водночас є і низка факторів, що чинять тиск на гривню. Йдеться, пояснює він, про зростання цін на енергоносії, відсутність достатнього рівня інвестицій в країну, необхідність виплачувати нерезидентам дивіденди та погашати борги.

«Реальним на цей час ризиком як для валютного курсу, так і для національної економіки в цілому є чергова хвиля коронавирусу в Україні, яка загрожує поверненням до суворих карантинних обмежень, які спричинять поглиблення кризових явищ, зменшать дохід від експорту і підвищать попит на долар», – прогнозує фахівець.

Загалом думки експертів щодо ситуації із українською валютою різняться. Одні вважають, що стартує сезонна — осіння — девальвація, інші говорять, що подорожчання лише тимчасова паніка на міжбанку.

Очільник Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України Роман Бабіцький розповів ІА Дивись.info, що на показники валюти в кінці серпня вплинуло чимало показників.

По-перше, вважає експерт, це стосується спекуляцій на ринку.

«Завжди є ті, хто втрачає на страху, і ті, хто на ньому заробляє. Останні на українському міжбанку представлені гривневими спекулянтами, які продають національну валюту за максимально вигідним курсом — і їм банально вигідніше підняття курсу. НБУ зазвичай швидко реагує на подібні випади та швидко продає долари на торгах, тим самим нівелюючи різницю. Але цього разу їм вдалося похитнути ситуацію», – пояснює

Другий фактор – ОВДП, або ж державні облігації.

«Пам'ятаєте, як МВФ до Дня Незалежності перевело на рахунок України 2,7 млрд доларів? Всі вони підуть на погашення зовнішніх боргів, для чого раніше залучали мільярдні суми національної валюти за рахунок продажу урядових облігацій. Цього року такої потреби нема, тож іноземні нерезиденти, які є основними утримувачами наших ОВДП, закуплять їх у меншому обсязі. Менше закупок — менше доларів, але попит на них не зменшився. От і виходить, що попит на долар куди більше за доступну пропозицію. Результат — девальвація гривні. Хоча, справедливості заради, треба згадати тих же валютних спекулянтів: у святкові дні вони закупили багато доларів і практично одразу випустили їх на ринок — у четвер загальна сума торгів становила 200 млн доларів. Тим не менш, цього виявилось замало», – наводить він приклади.

Зі слів Бабіцького, ще одним показником, який має вплив на валюту, є облікова ставка Нацбанку, який тільки нинішнього року вже чотири рази її змінював, а точніше — підвищував. Востаннє – до 7,5% річних, а цього місяця очікується чергове підвищення облікової ставки до 8,5% у зв'язку зі швидкими темпами інфляції.

«Для курсу валют це важливо тим, що від рівня облікової ставки залежить дохідність національних облігацій: чим вище процент — тим більший дохід. Тому нерезиденти будуть очікувати на вересневе зростання облікової ставки і тільки тоді вже закуплять гривні, що її остаточно стабілізує», – додає наш співрозмовник.

Окрім цього, також пояснює, що наприкінці місяця, себто в серпні, завжди існує певні труднощі в межах коливання валюти.

Зі слів експерта, тому що потрібно як погасити відшкодування ПДВ, так і пережити виведення доларів філіалами транснаціонального бізнесу. Нічого поганого в цьому нема, це типовий процес для кожного кінця місяця, просто у серпні все збіглося та наклалось одне на одне.

Що буде із курсом валют восени

За даними Мінфіну, долар буде коливатися у районі 26,70-27,15 гривень, євро  — 31,40-31,95.

«У мене нема підстав панікувати, до чого закликаю і всіх інших. Цього року ми куди більше застраховані від сезонної осінньої девальвації, ніж раніше, тож і очікувати стрімкого падіння гривні не варто. Не думаю, що найближчим часом ці показники сильно зміняться», – резюмує голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: