Фактично ми вже перебуваємо у жовтій зоні, – головний медик Львівщини

IMG_3320-696x464

Епідситуація на Львівщині продовжує погіршуватися, область вже понад тиждень перевищує деякі ковідні норми зеленої зони.

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

«На Львівщині відсоток підтверджених позитивних випадків з проведених ПЛР-тестів протягом останнього тижня вже перевищив показник 5%, який допускається у «зеленій» зоні. За іншим показником, кількістю госпіталізацій на 100 тисяч населення ми перевищили 70 в той час, як для «зеленої» зони цей показник становить не більше 50. Це свідчить про те, що кількість підтверджених випадків щодня зростає», – розповів Орест Чемерис.

За його словами, госпіталізують, як правило, хворих у стані середньої важкості, з ускладненою ковідною пневмонією.

«Зараз такі пацієнти поступають щодня. Динаміка цього тижня така, що на початку ми мали 50 госпіталізованих на добу, а за попередню добу – 94. Станом на сьогодні ми маємо 618 госпіталізованих. З них 45 перебувають у реанімаціях, 12 – на апаратах ШВЛ. Враховуючи збільшення кількості хворих, ковідних пацієнтів знову приймають Стебницька, Стрийська, Кам’янка-Бузька та Новояворівська лікарні, які тривалий час не задіювалися для госпіталізацій хворих на ковід. З початком осіннього періоду та зростанням мобільності населення спостерігаємо погіршення епідситуації, тому закликаю усіх дотримуватися карантинних обмежень та вакцинуватися, поки перед нами не постала перспектива запровадження локдауну», – додав директор департаменту.

Як уточнив у коментарі Дивись.info Орест Чемерис рішення про перехід Львівщини до жовтої зони може бути прийняте уже на початку наступного тижня.    

«Ми вже маємо всі підстави для переходу в жовту зону, чекаємо тільки рішення державної комісії з ТЕБ і НС. Два ключові показники свідчать про те, що наступного тижня ми однозначно маємо бути у жовтій зоні. За цифрами ми вже там, але потрібно почекати 3-5 днів, щоби переконатися, що ці показники не будуть зменшуватися. У нас перевищений коефіцієнт підтверджених випадків і динаміка госпіталізацій. За кількістю госпіталізованих ми ще в межах норами, та до критичних показників нам ще далеко і заповненість ліжок теж невелика. Але перші два показники, які є ключовими, перевищують норму вже кілька днів, тобто уже на початку наступного тижня може бути прийняте рішення щодо жовтої зони», – розповів Орест Чемерис.

Він додав, що медиків турбує зростання кількості молодих пацієнтів, які важко переносять хворобу.

«Тривожною тенденцією є те, що молоді люди, без супутніх патологій, переносять хворобу у середній і важкій формах. Раніше люди від 30 до 40 років переносили захворювання вдома і в легкій формі. Зараз маємо багато пацієнтів 35-40 років, які потрапляють у стаціонар вже киснево залежними. Якщо відсоток ураження легень був від 10 до 15%, то зараз це від 30%, і, відповідно, пацієнти вже потребують кисневої підтримки», – розповів Орест Чемерис.     .

Він також додав, що протягом останнього тижня щодоби вакцинуються близько 7 тисяч осіб. Загальна кількість вакцинованих в області осіб становить 633212 осіб (з них – 280791 другою дозою).

Володимир ГОЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: