Рада ухвалила за основу законопроєкт про дату щорічної індексації пенсій

пенсіонери
ілюстративне фото, з архіву редакції.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який, зокрема, передбачає з 1 січня 2022 року визначити дату щорічної індексації пенсій — 1 березня.

Про це повідомляє пресслужба Ради.

Що пропонує законопроєкт:

  • з 1 січня 2022 року визначити дату щорічної індексації пенсій — 1 березня;
    здійснювати щорічну індексацію пенсій військовослужбовцям, державним службовцям та іншим категоріям пенсіонерів на загальних умовах;
  • призначати достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв'язку зі змінами в організації виробництва і інших умов;
  • призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих важким, рідкісним захворюванням, яким не встановлено інвалідність.

За словами міністерки соцполітики Марини Лазебної, відомство вітає ухвалення Радою цього проєкту закону в першому читанні.

«Верховна Рада 317 голосами підтримала наш законопроєкт про індексацію пенсій за загальними правилами для всіх. У цьому ж законопроєкті повертається дата щорічної індексації — 1 березня. Вона повинна бути зафіксована в законі, а не коригуватися щороку вручну політиками», — заявила Лазебна.

І додала, що законопроєкт «виправляє помилку пенсійної реформи 2017 року, коли пенсії частини військових пенсіонерів, науковців, державних службовців, пенсіонерів з органів місцевого самоврядування виключили з механізму індексації».

«У солідарній системі потрібно виправляти ще багато несправедливостей, але це дуже важливий системний початок в наведенні порядку», — сказала вона.

Як пише сайт «Мінфін», індексація нинішнього року проходить у чотири етапи — у липні, вересні, жовтні та грудні, а наступна передбачена на 1 січня 2022 року.

  • 1 липня. Індексація (на 11%) для мільйона пенсіонерів, яким пенсія була призначена в 2018−19 року, а також для громадян вікової категорії 65+, які отримують мінімальну пенсію.
  • 1 вересня. Перерахунок виплат для потерпілих на виробництві. Торкнеться 200 000 чоловік. Середній розмір підвищення — 430 грн.
  • 1 жовтня. Доплата 400 грн пенсіонерам категорії 75−80 років. Мінімальна пенсійна виплата для них складе 2500. У наступному році мінімальні виплати також будуть проіндексовані.
  • 1 грудня. Мінімальна пенсія збільшиться до 2600.
  • 1 січня 2022. Підвищення пенсій на 40% для 30 000 інвалідів ЧАЕС. Для цього потрібно ухвалення відповідного законопроєкту в другому читанні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: