Питання «Північного потоку – 2» варто розглянути на зустрічі лідерів «Нормандської четвірки», – Єрмак

f323df6-yermak-eldar1
Фото Ельдара Сарахмана, УП

Україна виступає за те, щоб питання реалізації проекту «Північний потік – 2» розглядалося на зустрічі лідерів країн «Нормандської четвірки», адже воно стосується національної безпеки.

Про це заявив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак на зустрічі YES Brainstorming Ялтинської європейської стратегії у Києві.

«Ми вважаємо абсолютно логічним додати до важливих питань Нормандського формату щодо припинення вогню, загального врегулювання конфлікту розгляд і цих питань», – сказав Андрій Єрмак.

Він зазначив, що питання «Північного потоку – 2» вже обговорювалося під час відеоконференцій радників країн – учасниць Нормандського формату.

За словами керівника Офісу Президента, продовження транзиту газу через територію України є дуже серйозним запобіжником, зокрема, від масштабної агресії Російської Федерації проти України.

«Про її ризики та ймовірність говорив учора Президент України. Коли біля твоїх кордонів концентрується близько ста тисяч російських військових, будь-яка розумна людина побачить у цьому ризики», – наголосив Андрій Єрмак.

Зважаючи на ці ризики, зокрема й неекономічного характеру, керівник Офісу Глави держави висловив сподівання, що ініціативу України щодо розгляду цього питання на зустрічі лідерів Нормандського формату підтримають і інші учасники переговорного процесу.

Андрій Єрмак також зазначив, що на зустрічі Президента України Володимира Зеленського з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і під час візиту Глави держави до США українська сторона почула про конкретні кроки, які будуть здійснені у разі зловживань з боку Росії можливостями проекту «Північний потік – 2».

«Але ми чекаємо, що все це «ляже на папір», тому що маємо приклад Будапештського меморандуму, і сьогодні Україна вимушена вірити не словам, а реальним крокам», – заявив керівник Офісу Президента.

Фото: Вікіпедія

Разом з тим, попри завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", Сполучені Штати будуть продовжувати працювати по стримуванню його політичного впливу.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", таку заяву під час форуму YES-Brainstorming зробиd cтарший радник з енергетичної безпеки Державного департаменту США Амос Хохштайн.

"США не припинять зусиль для впливу на Північний потік-2. Ми будемо працувати, щоб він мусив проводити ретельну процедуру сертифікації, а також повністю відповідав вимогам Четвертого енергопакету ЕС",- заявив радник Держдепу.

При цьому він висловлює впевненість, що зусилля ССША по відстроченню будівництва російського газопроводу все ж дали свої результати. "Нас від самого початку турбували не російська нафта чи газ, а її політичне використання у країнах Європи, що ми неодноразово бачили. Саме для протидії цьому нами було зроблено зусилля по забезпеченню Європи зрідженим газом, що суттєво зменшувало політичний вплив РФ. Частково це вдалося – ми маємо побудовані LNG-термінали. Наприклад, у Клайпеді такий термінал унеможливив енергетичний тиск РФ", - додає  Амос Хохштайн.

"За будь-якого сценарію, наша оцінка "Північного потоку-2" залишається незмінною – це небезпечний проект, що загрожує європейським країнам",- резюмує він.

Що стосується України, то Хохштайн нагадує, що чинний контракт із "Газпромом" на транспортування газу діє до 2024 року. "Проте наша допомога не обмежується зусиллями по збереженню статус-ско. Світ змінюється і наша допомога Україні також базується у сприянні розвитку альтернативної та ядерної енергетики",- пояснив він.

Фото: Українська правда

Нагадаємо,  напередодні російський газовий монополіст "Газпром" заявив про завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2".

6 вересня була зварена остання труба другої нитки магістралі. Після цього треба було провести стиковку секції газопроводу, що йде від берега Німеччини, з секцією, що тягнеться з вод Данії.

Раніше повідомлялося, що "Газпром" планує розпочатиподачу природного газу по "Північному потоку-2" з наступного місяця.

"Газпром" націлений на потік газу через обидві лінії під Балтійським морем до 1 грудня, сказали джерела. Компанія вже заявила, що цього року трубопровід зможе провести 5,6 млрд кубометрів палива.

Спочатку очікувалося, що "Північний потік -2" буде запущений у 2019 році, однак через санкції США будівництво затрималося.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: