«Велике будівництво» і не тільки: хто і які дороги місцевого значення ремонтує на Львівщині

IMG_6693-696x464-1-696x464
Фото з архіву. Ілюстративне

За перше півріччя 2021 року у Львівській області було відремонтовано 42,23 кілометра  доріг.

Про це ІА Дивись.info повідомили у Львівській облдержадміністрації у відповідь на інформаційний запит.

Зокрема зазначається, що у рамках реалізації проєкту «Велике будівництво» у 2021 році за рахунок коштів державного дорожнього фонду проводяться роботи з капітального та поточного середнього ремонтів на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення та доріг комунальної власності.

На 2021 рік на дороги загального користування місцевого значення, які перебувають на балансі департаменту дорожнього господарства, виділено близько мільярда 167 мільйонів гривень.

Станом на сьогодні на Львівщині ремонтують 25 доріг загального користування місцевого значення. На одинадцяти об’єктах триває капітальний ремонт, на чотирнадцяти – поточний. Плановий рік завершення ремонтних робіт – 2021-2023 рр.

Додамо, що на початку 2022 року набирає чинності ДСТУ 8747. А це означає, що вже з наступного року Служби автомобільних доріг у всіх нових дорожніх проєктах відмовляться від поточного середнього ремонту на користь капітального ремонту.

Також нинішнього року в області мають відремонтувати 7 мостів на автодорогах загального користування місцевого значення (п’ять – капітально, на двох мостах триває поточний ремонт). До проєкту «Велике будівництво» потрапило 20 доріг комунальної власності.

Хто ремонтує дороги загального користування

До ремонту доріг загального користування місцевого значення на Львівщині, який здійснюється за рахунок коштів державного дорожнього фонду (нагадаємо, що йдеться про 25 об’єктів), залучено 10 підрядників. ТзОВ «Шляховик-Т» виграв 10 тендерів, ПП «Рома» – 5, ТзОВ «Автомагістраль-Південь» та ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» – по 2 і ще шість компаній – по одному.

Найменування об’єкта та його місцезнаходження Вид робіт Підрядна організація
Плановий рік завершення ремонтних робіт
Турка-Лопушанка капітальний ТзОВ "Шляховик-Т" 2023
Блищиводи-Смереків капітальний ПП "Рома" 2022
Мшанець-Стрілки капітальний ТзОВ "Шляховик-Т" 2023
Славське-Хащованя капітальний ТзОВ "Автомагістраль-Південь" 2022
Комарів-Переспа капітальний ПП "Рома" 2021
Загіря-Суха Долина капітальний ТзОВ "Шляховик-Т" 2022
Заставне-Глиняни капітальний ПП "Рома" 2022
Стільсько-Ілів капітальний ТзОВ "Алов Буд" 2022
Ясениця-Новий Кропивник капітальний ПП "МЕГАПРОМБУДІМПЕКС" 2023
Боберка-Бориня капітальний ТзОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл" 2023
Шопки-Станимир-Ганачівка капітальний МПП "НАРА" 2021
Ясенів-Золочів поточний ТзОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл" 2022
Золочів-Красне поточний ТзОВ "ДРОГ-БУД" 2022
Перемишляни-Чемеринці-Плугів поточний ТзОВ "Шляховик-Т" 2022
Рава-Руська-Гайок поточний ПП "Рома" 2023
Сокаль-Стоянів поточний ТзОВ "Шляховик-Т" 2022
Сокаль-Стоянів поточний ТзОВ "Автомагістраль-Південь" 2023
Дрогобич-Довголука поточний ДП ЕКРАНБУД ТзОВ "Екран" 2021
Кологури-Лучани поточний ТДВ "ШРБУ-65" 2022
Дроздовичі-Міженець-Бісковичі поточний ТзОВ "Шляховик-Т" 2023
Стрілки-Новий Кропивник поточний ТзОВ "Шляховик-Т" 2022
Садковичі-Чернихів поточний ТзОВ "Шляховик-Т" 2021
Острів-Луки поточний ТзОВ "Шляховик-Т" 2022
Боляновичі-Верхівці поточний ТзОВ "Шляховик-Т" 2021
Ясниська-Рокитне поточний ПП "Рома" 2022

 

ТзОВ «Шляховик-Т»

Згідно з даними YouControl, компанія була заснована у лютому 2019 року. Директором ТзОВ є Микола Карпець. Юридична адреса: Тернопільська область, місто Теребовля. Бенефіціарами компанії є Микола Карпець, якому належить 75%, та Олег Вітковський – 25%. Відомо, що 2019 року ТзОВ «Шляховик-Т» заснував Сірак Мнацаканян. Тоді статутний капітал компанії становив 100 тисяч гривень, із зміною засновника він зріс до мільйона 100 тисяч гривень

За весь свій час існування ТзОВ «Шляховик-Т» виграло тендерів на загальну суму на понад 2 мільярди 272 мільйони гривень, зокрема нинішнього року – понад мільярд 391 мільйон гривень. Два тендери (від департамент дорожнього господарства ЛОДА та Служби автомобільних доріг у Львівській області) були на суму понад 300 мільйонів гривень кожен.

Згідно з тендерною документацією, компанія тісно співпрацює з двома іншими фірмами, задіяними у ремонті шляхів – МПП «Нара» та «ШРБУ-88» (засновники компаній – подружжя Руберт Грігоян та Нара Аветісян), в яких орендує техніку.  До речі, МПП «Нара» є виконавцем робіт з капітального ремонту дороги Шопки-Станимир-Ганачівка на Львівщині.

ПП «Рома»

Компанія отримала 5 тендерів на ремонт доріг загального користування місцевого значення. Підприємство працює на ринку понад 25 років. Директором і бенефіціаром компанії є Роман Демчина. Статутний капітал становить 100 гривень. Юридична адреса: Рава-Руська Львівської області.

За весь період існування ПП «Рома» виграла тендерів на понад 2 мільярди 16 мільйонів гривень. Найбільш вдалим для компанії був 2020 рік, коли вона підписала угод на майже мільярд гривень, 2021 року – на майже 159 мільйонів гривень. Найбільший – з департаментом дорожнього господарства ЛОДА на понад 52 мільйони гривень.

ТзОВ «Автомагістраль-Південь»

Підприємство виграло два тендери. ТзОВ «Автомагістраль-Південь» було засноване 2006 року. Директор – Микола Тимофеєв, бенефіціари – Валерій Коротков та Олег Наливанний. За час свого існування компанія тричі міняла керівників. Статутний капітал – 40 тисяч гривень. Юридична адреса: Одеса. Утім, за даними видання «Олігарх», справжнім власником компанії є одеський бізнесмен Олександр Бойко. За «дивним» збігом обставин, він керував дорожньою компанією «Автомагісталь», де раніше працював нинішній бенефеціар «Автомагістраль-Південь» Валерій Коротком. А також Юрій Бойко був власником компанії «Асторія» (визнана банкрутом), яка знаходилася за тією ж адресою, що й «Автомагістраль-Південь». Також з компанією пов’язують скандального мера Одеси Геннадія Труханова і колишнього тестя російського олігарха Романа Абрамовича Олександра Жукова.

За кількістю виграних тендерів компанія є одним із беззаперечних лідерів ринку. З 2006 року ТзОВ «Автомагістраль-Південь» уклало угод на понад 103 мільярди гривень. 2021-го – на понад 41 мільярд гривень. Найбільший – від Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області на суму більше 5 мільярдів гривень, а всі тендери від Дніпропетровщини – близько 15 мільярдів. До прикладу, річний бюджет Міністерства культури та інформполітики на 2021 рік – це приблизно 12,5 мільярда гривень.

ТзОВ «Автомагістраль-Південь» фігурує у різному статусі в сотнях судів, а також має неоднозначну репутацію в ЗМІ: тільки 2020 року воно фігурувало щонайменше 11 разів у журналістських розслідуваннях, 2021-го – 6. Крім того, компанія бере активно участь у тендерах щодо ремонту автомобільних доріг державного значення, де її головним конкурентом є турецький «Онур Конструкціон Інтернешнл».

ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл»

Компанія є одним з лідерів на ринку ремонту автомобільних робіт Львівщини. На ринок України вона зайшла у середині 2000-их, а перші по-справжньому великі контракти компанія «Онур» отримала під час підготовки до «Євро-2012».

ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» – дочірнє підприємство турецького будівельно-підрядного транспортно-торгово-промисловового АТ «Онур Тааххют», що здійснює будівництво і ремонт автошляхів та мостів в Україні. Власниками фірми є Онур та Іхсан Ченінджевізи з Туреччини і львів’янин Олег Фаріон. Останній є двоюрідним братом Олени Кравс, яка 2018 року стала дружиною Емре Караахметоглу – генерального координатора «Онур Груп» в Україні.

Компанія фігурує у низці судових справ, а якщо точніше – то за останні три роки у 73-ох, а перше кримінальне провадження було відкрити 2006 року через щебінь, куплений у двох фірм, який так і не був поставлений. Тоді збитки були оцінені у пів мільйона гривень. За останні 12 місяців компанія провела понад три десятки операцій з так званими «офшорами», визнаними в Україні. А 2017 року «Онур» опинився у центрі політичного скандалу, коли стало відомо, що тодішній голова ЛОДА Олег Синютка літав з одноденним візитом у Брно літаком бізнес-класу Falcon 2000 турецької компанії зі знижкою 90%.

Статутний капітал компанії – понад 2 мільйони 165 тисяч гривень. «Онур Конструкціон Інтернешнл» багато разів фігурувала або згадувалася у журналістських розслідуваннях.

Незважаючи на те, що сума виграних тендерів ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» суттєво менша за угоди, укладені ТОВ «Автомагістраль-Південь», і становить загалом понад 54,5 мільярда гривень, нинішній рік видався для компанії вкрай вдалим – їй вдалося отримати тендерів на суму понад 21,3 мільярда гривень. Найбільший – від Служби автомобільних робіт у Житомирській області на понад 1,7 мільярда гривень.

Ще шість компаній отримали по одному тендеру

Хто ремонтує мости

Найменування об’єкта та його місцезнаходження Вид робіт Підрядна організація Плановий рік завершення ремонтних робіт
Хильчиці-Ясенівці капітальний ТзОВ "Шляховик-Т" 2021
Міст на ділянці автодороги Мшанець-Стрілки капітальний ТзОВ "БРП ТРАНС-МОСТ" 2022
Міст на ділянці автодороги Східниця-Верхнє Синьовидне капітальний ТзОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл" 2021
Міст на ділянці автодороги Пирятин-Гараєць капітальний ТзОВ "БРП ТРАНС-МОСТ" 2021
Міст на ділянці автодороги Судова Вишня-Комарно капітальний ТзОВ "БРП ТРАНС-МОСТ" 2021
Міст на ділянці автодороги Городок-Зелений Гай поточний ТзОВ "БРП ТРАНС-МОСТ" 2021
Міст на ділянці автодороги Червоноград-Перетоки поточний ТзОВ "БРП ТРАНС-МОСТ" 2021

 

З семи тендерів на ремонт мостів на автодорогах загального користування місцевого значення за рахунок державних коштів по одному тендеру отримали ТзОВ «Шляховик-Т» та ТзОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». Ще п’ять – ТзОВ «РБП Транс-Мост».

ТзОВ «РБП Транс-Мост» було засноване 14 років тому. Директором і кінцевим бенефіціарним власником є Володимир Рицай. Статутний капітал – 962 тисячі гривень. Юридична адреса: Волинська область, село Ратнів.

За увесь період ТзОВ «РБП Транс-Мост» виграла тендерів на майже 282 мільйони гривень, нинішнього року – на понад 79 мільйонів.

Хто ремонтує комунальні дороги

Нинішнього року були відремонтовані або ремонтуються 20 доріг комунальної власності у рамках так званого «Великого будівництва».

Які комунальні дороги ремонтують за рахунок коштів обласного бюджету

2021 року 23 комунальних дороги фінансуються за кошт обласного бюджету, зокрема йдеться і про співфінансування.

Назва автодороги Територіальна громада Вид робіт Обсяг фінансування на 2021 рік
вулиці Гончара та Стефаника, Судова Вишня Судовишнянська громада реконструкція 3 млн
вул.Першого Травня с Квітневе (коригування) Бібрська громада капітальний 1,5 млн
вул.Зелена с.Підмонастир Бібрська громада капітальний 3,2 млн
вул.Цимбрили с. Воля Баранецька Бісковицька громада капітальний 2,9 млн
вул.Шкільна с.Воютичі Бісковицька громада капітальний 1 млн
вул.Авіаційна м.Городок Городоцька громада капітальний 0,9 млн
вулиці Західна та Маземи с.Зимна Вода Зимноводівська громада капітальний 2 млн
вул.Івасюка с.Зимна Вода Зимноводівська громада капітальний 0,5 млн
вул.Зацерковна (від буд.№2 до №27) с.Чорношовичі Підберізцівська громада капітальний 0,7 млн
вул.Коздрина с.Підгірне Підберізцівська громада капітальний 0,5 млн
вул.Львівська м.Золочів Золочівська громада капітальний 1,7 млн
вул.Довга с.Оброшине Оброшинська громада капітальний 1 млн
вул.Львівська с. Липники Солонківська громада капітальний 0,8 млн
вул.Винниченка с. Солонка (коригування) Солонківська громада капітальний 1 млн
вул.Олега Ольжича м. Старий Самбір Старосамбірська громада капітальний 1,6 млн
вул.Кухара с.Лисятичі Стрийська громада капітальний 0,3 млн
вул.Чумацька (від вул.В.Великого до вул. Шевченка) с.Пасіки-Зубрицькі Давидівська громада капітальний 0,5 млн
вул.Міцкевича смт Новий Яричів Новояричівська громада поточний 1 млн
вул.Сонячна с.Подусільна Перемишлянська громада поточний 0,1 млн
вулиці Миру та Південна с.Кореличі Перемишлянська громада поточний 3,2 млн
Вул.Січових Стрільців смт Підкамінь Підкамінська громада поточний 3 млн
вул.Лесі Українки с.Красне Турківська громада поточний 0,887 млн
вул.Промислова м.Червоноград Червоноградська громада поточний 2 млн

 

Було виділено 33 мільйони 287 тисяч гривень.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: