На Львівщині лише 14% дорослого населення отримали дві дози вакцини від коронавірусу

unnamed
ілюстративне фото, з відкритих джерел

Темпи вакцинації на Львівщині залишаються недостатніми через низьку активність мешканців.

Про це під час брифінгу розповів регіональний координатор з вакцинації проти коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут.

«298 тисяч мешканців Львівської області, що становить близько 14% від усього населення, отримали дві дози вакцини проти коронавірусу, тобто завершили процес вакцинації. При цьому лише першу дозу отримали 18%», – розповів Олег Когут.

У середньому на Львівшині щодня проводиться лише близько 7200 щеплень, а для того, аби дійти до необхідного показника (70% вакцинованого дорослого населення), потрібно робити вдвічі більше ін’єкцій.

«Ми маємо можливості вакцинувати необхідні 70%. В області наявні всі вакцини, які є в Україні, достатньо центрів та пунктів вакцинації. Тобто медична мережа готова, лише хочемо, щоби населення більш активно включилось у вакцинацію, бо 7 тисяч вакцинованих на добу – це половина наших можливостей, цього явно недостатньо. Ми могли б вакцинувати щоденно приблизно 16 тисяч осіб», – пояснив Олег Когут.

Він нагадав, що вакцина Moderna на Львівщині наразі доступна лише для другого щеплення, аби люди, які вже отримали цей препарат, змогли завершити повний курс вакцинації.

«Але є достатня кількість такої ж РНК-вакцини Pfizer. Зокрема, минулого тижня область отримала 17 тисяч доз Pfizer, цього тижня очікує на ще 23 тисячі доз, а також згодом надійде ще 28 тисяч доз. Також в області щеплення проводять препаратами AstraZeneca та CoronaVac. Наразі є 190 тисяч доз вакцини AstraZeneca, а CoronaVac – 170 тисяч доз», – розповів координатор вакцинації.

За його словами, якщо ситуація із захворюваністю і далі погіршуватиметься, то область в жовтні може опинитися навіть не в жовтій а в помаранчевій зоні.

«А тоді почнуться обмежувальні заходи. Вже зараз є постанова Кабміну щодо переведення на дистанційне навчання шкіл, де вакциновано менше 80% працівників. На жаль, на сьогодні лише трохи більше 36% освітян провакциновані двома дозами. Трохи краща ситуація з медичними працівниками – вакциновано приблизно 67% двома дозами. Але залишаються інші групи епідеміологічного ризику. Так дуже низький відсоток вакцинації у працівників соціального захисту – 12%, працівників силових структур, транспорту, критичної інфраструктури», – розповів Олег Когут.

У коментарі Дивись.info Олег Когут уточнив, що з існуючими темпами вакцинації досягнути популяційного імунітету на Львівщині вдасться приблизно за півроку.

«Це досить великий період. Тому ми говоримо про потребу пришвидшення темпів вакцинації. Можливості є. Але я практично щодня перебуваю в колективах з роз’ясненнями щодо вакцинації і далеко не завжди бачу розуміння. Попри невтішну статистику і наближення чергової хвилі пандемії, є певна кількість людей, які сумніваються у доцільності вакцинації. Важко працювати у сільській місцевості, там люди ніяк не можуть зрозуміти цієї потреби, вони ніби відрізані від світу, закриті в собі і переконати їх досить складно. Це нерозуміння пов’язане зі  страхом  щодо ускладнень, а також невірою, що це допоможе.  Потрібно щоби була свідомість у людей, бо силовими методами важко чогось досягнути», – пояснив Олег Когут.

Також, за його словами, Львівщина перебуває серед лідерів за темпами вакцинації, лише за абсолютними цифрами.

«Але цей показник не є об’єктивним. Так за кількістю проведених вакцинації на 100 тисяч населення – тут ми нижче середини», – розповів Олег Когут.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: