В Україні з початку року зріс попит на професійні рієлторські послуги

rieltor
Ілюстративне зображення. Джерело: Бізнес.UA

З початку року попит на професійні рієлторські послуги зріс в середньому на 15%.

Про це ІА Дивись.info повідомили в Асоції фахівців з нерухомості України.

Зі слів президента асоціації Юрія Піти, наразі кількість звернень до рієлторів від покупців і продавців знаходяться на збалансованому рівні. За його даними, зростання кількості звернень від покупців викликана, насамперед, запровадженою програмою «Доступна іпотека», адже існує нагальна потреба у виборі належного об’єкта нерухомості під конкретну суму коштів.

Окрім того, зауважив експерт, почастішали звернення від потенційних покупців, що націлені придбати житло на первинному ринку.

Що стосується продавців, то відкриття ринку землі, а також запроваджений Фондом держмайна України модуль оцінки об’єктів нерухомості, також змушує їх шукати високопрофесійних фахівців-консультантів, обізнаних в особливостях ринку, юридичних тонкощах нововведень, здатних надати якісну консультацію з багатьох питань.

«Зростання кількості звернень до професійних фахівців з нерухомості в 2021 році зумовлена ще й до певної міри змінами економічної ситуації в Україні, подальшому перебігу пандемії. За таких умов користувачі рієлторських послуг більш зважено і грунтовно ставляться до вибору рієлтора, який би надав вичерпну і фахову консультацію», - наголосив Юрій Піта.

За словами експерта, нинішнього року значно зріс запит саме на якісні послуги.

«Наразі від рієлтора вимагається знання ринку: обізнаність з ціновою кон’юнктурою, основними тенденціями, вмінням вибудовувати аргументовані прогнози, націленість на економію часу клієнта, а також статус фахівця з нерухомості - чи належить він до тієї чи іншої професійної спільноти, чи має відповідних Сертифікат тощо», - розповів Юрій Піта.

Експерт зазначив, що до кінця року кількість звернень покупців та продавців нерухомості за фаховою допомогою рієлторів може зрости в межах 5%. Водночас час, на його думку, затребуваність рієлторських послуг багато в чому залежатиме від законодавчих змін, а саме можливого прийняття законопроєкту 5600 про оподаткування об’єктів нерухомості, що продаються, законопроєкту, що  регулюватиме діяльність фахівців з нерухомості, запровадження нових пільгових іпотечних і лізингових програм.

Якщо дані зміни стануться до кінця 2021 року, то цілком імовірно, що потреба в професійному рієлторському обслуговуванні угод на ринку нерухомості може суттєво зрости.

«У 2022 році ринок розвиватиметься згідно із потребами клієнтів. Чи буде це «ринок продавця» чи «ринок покупця», залежить насамперед від рівня попиту і пропозиції. Наявний баланс між продавцями і покупцями позитивно впливає на ринок рієлторських послуг. Він дає змогу покращувати навички фахівців з нерухомості. Проте для вдосконалення роботи рієлторів необхідно впровадити законодавче регулювання рієлторської діяльності, яке б утвердило загальні правила роботи, професійні стандарти, а сам алгоритм діяльності повинен реалізовуватися за принципами свободи підприємницької діяльності. Створення жорсткого та водночас цивілізованого ринку, з одного боку, сприятиме «очищенню» професії від непрофесіоналів, а з іншого - суттєво збільшить довіру громадян до рієлторської спільноти», - зазначив Юрій Піта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: