Допомогу по безробіттю в Україні будуть виплачувати по-новому

безробітні
Фото з відкритих джерел

В уряді взялися за модернізацію сфери зайнятості – заради зменшення рівня безробіття.

Вже розроблений кардинально новий підхід до виплати допомоги по безробіттю. Квоти на працевлаштування молоді при цьому ліквідують, зате планують давати гроші на відкриття власної справи.

Відповідний проєкт закону щодо реформування Служби зайнятості та соціального страхування на випадок безробіття було схвалено Кабінетом міністрів в середу, 15 вересня, передає OBOZREVATEL.

Законопроєкт розробило Міністерство економіки як один із пріоритетних і стратегічних документів уряду. Документ також передбачає введення держпідтримки для підприємств, які візьмуть на роботу тривалих безробітних (в тому числі випускників ВНЗ).

Що зміниться в отриманні допомоги з безробіття:

1. Підвищується мінімальна межа страхового стажу для визначення розміру допомоги залежно від тривалості такого стажу. Пропонується, щоб розмір виплати прив’язувався до трудової вислуги років тільки в тому випадку, якщо протягом 18 місяців перед реєстрацією особи як безробітного його страховий стаж становив 12 місяців. Зараз такі терміни — 12 і 6 місяців відповідно.

А ось ті безробітні, які будуть мати 6 місяців страхового стажу за останні 12 місяців, отримають мінімальний розмір допомоги по безробіттю.

2. Тривалість виплати допомоги по безробіттю буде визначатися в залежності від страхового стажу:

  • до 5 років — 180 календарних днів;
  • від 5 до 15 років — 240 календарних днів;
  • від 15 до 25 років — 300 календарних днів;
  • понад 25 років — 360 календарних днів.

3. Розмір допомоги по безробіттю буде визначатися у відсотках від середньої зарплати в залежності від страхового стажу:

  • до 5 років — 50% середньої зарплати;
  • від 5 до 15 років — 60%;
  • від 15 до 25 років — 70%;
  • більше 25 років — 80%.

4. Допомога по безробіттю будуть виплачувати в залежності від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

  • перша половина терміну тривалості виплати допомоги по безробіттю — 100%;
    в подальшому — 50%.

Зараз діють такі нормативи: перші 90 календарних днів — 100%, протягом наступних 90 календарних днів — 80%, в подальшому — 70%.

Законопроєкт пропонує ліквідувати неефективний механізм квотування робочих місць для молоді. Його замінять заохоченням роботодавців, які виявлять бажання взяти на роботу недосвідчених випускників ЗВО, а також осіб передпенсійного віку.

Крім того, держава компенсує витрати в розмірі ЄСВ в таких випадках:

  • за працевлаштованих на перше робоче місце осіб у віці до 35 років (тобто тих, які до цього віку ще ніде офіційно не працювали);
  • за оформлення на роботу тривалих безробітних.

Законопроект пропонує надавати фінансову допомогу безробітним для організації підприємницької діяльності. В якому порядку і на яких умовах така допомога буде надаватися, окремо визначить Кабмін.

З 1 січня 2022 року починає діяти нова державна програма, затверджена постановою Кабміну № 397 «Деякі питання сприяння економічної самостійності малозабезпечених сімей». Не виключено, що аналогічний алгоритм буде застосований при розробці порядку надання фіндопомоги безробітним на відкриття своєї справи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: