Ухвалення закону про легалізацію криптовалюти в Україні: як це вплине на економіку

1

Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про віртуальні активи». Він вводить поняття віртуальних активів у цивільний обіг в Україні та легалізує їх ринок.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Про віртуальні активи». Він вводить поняття віртуальних активів у цивільний обіг в Україні та легалізує їх ринок.

ІА Дивись.info з’ясовувала, як це вплине на бізнес та  життя українців.

У світі налічується близько тисячі криптовалют. Це цифрові валюти, що функціонують завдяки механізму асиметричного шифрування. Найвідомішою є bitcoin, що становить найбільшу частку всього ринку. Вважається, що саме bitcoin є законодавцем тенденцій у світі криптовалюти. Нещодавно ціна на біткойн впала до найнижчого рівня за місяць – з 52 тисяч доларів до менш як 43 тисяч доларів. Це відбулось через акції протесту у Республіці Ель-Сальвадор, де з 7 вересня криптовалюта bitcoin стала офіційним платіжним засобом. Президент Сальвадору заявив, що це дозволить жителям країни отримати більш широкий доступ до фінансових послуг і заощадити на комісіях за грошові перекази.

Однак економісти називають це ризикованим експериментом, зазначаючи, що валюта з таким нестабільним курсом може лише нашкодити і без того слабкій економіці країни.

Віртуальні активи в Україні

Щодо України, то тут вже є достатньо торгових точок, ресторанів й інших закладів, які приймають до оплати біткойни. В інтернеті можна знайти перелік цих місць. Також  встановлені криптомати – спеціальні термінали для продажу криптовалюти, Однак через них поміняти віртуальні монети на гроші не вдасться. Адже видача готівки через такі пристрої потребує банківської ліцензії. Зробити це можна  через спеціалізовані сервіси, такі як криптовалютні біржі, де потрібно зареєструватись і згодом вивести гроші на банківську карту.

Майнінг – це основа діяльності мережі. Так називається видобуток криптовалюти. Він відбувається за допомогою спеціального комп’ютерного обладнання. Також потрібна програма, яка дозволяє обрати, що ви будете майнити і де. Біткойн зараз дуже важко добувати, тому що обладнання вузькоспеціалізоване і дороге. Звичайні користувачі успішно видобувають інші криптовалюти на звичайні відеокарти домашніх комп’ютерів.

Для того, щоб заробляти на криптовалюті, не обов’язково вкладати великі суми, але це суттєво підвищує ймовірність заробітку. Якщо порівнювати із звичайними грошима, то насправді це завжди питання довіри до інституту, який їх випускає. А криптовалюти децентралізовані, тобто єдиного джерела, яке б їх випускало, немає.

Легалізація криптовалюти: всі «за» та «проти»

Українські економісти вважають криптовалюту грошима майбутнього. Але відзнають: віртуальна і ніким не контрольована валюта ненадійна.

«Це можливість для іноземних компаній відкривати філіали, рахунки в банках, сплачувати податки, поповнювати банківську систему капіталом. Один мільярд гривень на день – така сума від операцій з віртуальними активами в Україні. Але це все знаходиться в тіні, податків ніхто не сплачує», – пояснює автор законопроєкту Олексій Жмеренецький («Слуга народу»).

Як розповідають у Міністерстві цифрової трансформації, власники криптовалют матимуть багато переваг. Вони зможуть легально їх обмінювати та декларувати. Має з’явитись законодавче регулювання цієї сфери, щоб було можливим, як мінімум, захистити свої статки в віртуальних активах, якщо щось трапиться. Деякі з фракцій не підтримали  даний законопроєкт.  Зокрема депутати фракцій ОПЗЖ, «Європейська солідарність» та «Батьківщина».

«Це законопроєкт не лише про криптовалюту, а й про введення в обіг в Україні псевдогрошей, які не мають ніякого товарного забезпечення. Ігри з криптовалютою погано закінчується. Я б не хотів, щоб ми експериментували на своїх людях», – пояснив свою точку зору заступник голови  фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

На жаль, новий закон завдасть величезної шкоди фінансовій системі України.

«Валютою України є гривня. Держава заробляє на грошовій емісії величезні кошти. Наприклад, собівартість виготовлення 100 гривневої купюри становить 7 гривень. Тобто витративши 7 гривень, держава отримує товарів та послуг на 100 гривень. Ще більш вигідна емісія безготівкової гривні, її собівартість становить буквально копійки. Тому державі вигідно, щоб всі розрахунки в Україні здійснювалися в гривні. Проте через її постійну девальвацію та ненадійність банківської системи значна частина розрахунків здійснюється в іноземній валюті, а в останні роки і в криптовалютах. У результаті держава недоотримує значні доходи від грошової емісії. Крім того, використання іноземної валюти та криптовалют дозволяє ухилятися від сплати податків.

Замість того, щоб боротися з розрахунками в інших валютах, держава вирішила їх легалізувати. Це призведе до звуження сфери використання гривні, збільшить обсяги купівлі криптовалют, що натомість збільшить виведення коштів за кордон та сприятиме девальвації гривні. Влада аргументує своє рішення тим, що тепер громадяни зможуть відкривати рахунки в криптовалюті в українських банках, легалізують свої кошти та будуть сплачувати податки.

Проте громадяни будуть проводити розрахунки через свої рахунки відкриті за кордоном, а не в українських банках. Ті, хто вже має криптовалюту, в українські банки їх не переведе. Адже криптовалюти й приваблюють відсутністю контролю та можливістю ухилятися від сплати податків. Легалізація криптовалют  підштовхне громадян проводити розрахунки в них, а не в гривні. Тому ухвалений закон призведе до скорочення податкових надходжень та тінізації економіки», – висловився економіст Олександр Хмелевський.

Цифрові технології у боротьбі з корупцією

Держслужбовці  задекларували криптоактивів на загальну суму приблизно 75 млрд гривень. Експерти впевнено заявляють, що такі активи можуть слугувати схованкою для хабарів.

У короткостроковій перспективі НАЗК планує посилити роль цифрових технологій у процесі перевірки декларацій. Адже у світі нових технологій рамки можливого постійно розширюються. Це демонструє новий Реєстр звітів політичних партій POLITDATA, оновлення реєстру декларацій, які було забезпечено наприкінці 2020 року, а також модернізований реєстр корупціонерів.

На черзі ще більше цифрових інструментів від НАЗК для різних аудиторій. Поміж них – антикорупційний портал для уповноважених із питань запобігання та виявлення корупції, які працюють в органах влади, та Портал викривачів, де громадяни зможуть легко й анонімно повідомити про корупційні дії посадовців.

Щоб антикорупційні IT-рішення охоплювали всі ключові сфери, НАЗК разом із громадськістю передбачили створення низки цифрових інструментів у проєкті Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки

Однак уже сьогодні можна припустити, що в майбутньому розвиток технологій та поява нових інструментів і рішень значно ускладнять життя корупціонерам.

У довгостроковій перспективі бути корупціонером стане важко й невигідно.

Як зазначають лідери Google Джаред Коен та Ерік Шмідт у книзі «Новий цифровий світ», зовсім скоро онлайн-мережа стане детально документувати все наше минуле, і людина втратить контроль над тим, як її сприймають інші.

Фактично все наше життя буде відображено в Інтернеті і знайти сліди хабарника можна буде ледь не в декілька кліків.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: