В Україні з початку року зріс ВВП

526a3e30-bb00-11ea-aab1-7bc436a38979-feed670-670-x

Згідно із розрахунками Міністерства економіки ВВП України за сім місяців 2021 року збільшився на 2,1% проти падіння на 6,1% в 2020 році.

Про це йдеться в повідомленні міністерства.

Як пише сайт «Мінфін», у січні-липні 2021 року індекс виробництва збільшився на 1,3% (проти падіння на 6,6% в минулому році). ВВП зріс на 2,1% проти падіння на 6,1% в минулому році.

Позитивну динаміку економіки стимулювала промисловість внаслідок сприятливої кон'юнктури на зовнішніх сировинних ринках.

Також сприяло продовження відновлення попиту на продукцію галузі і пристосування до складних умов функціонування.

  • Сільське господарство вийшло на активну фазу збиральної кампанії в південних регіонах. З отриманням високої врожайності майже всіх культур спостерігалося відновлення зростання виробництва.
  • Транспорт ріс завдяки обсягам як пасажирообігу на тлі ослаблення карантину, так і вантажообігу — завдяки поступовому відновленню попиту на вантажні перевезення. Але важливо враховувати і низьку базу порівняння в минулому році.
  • Динаміка внутрішньої торгівлі стала негативною через падіння оптового товарообігу. Причина — низький попит на послуги з боку окремих промислових підприємств. Підтримала динаміку роздрібна торгівля.

Ризиками для прогнозу зростання ВВП за підсумками року на рівні близько 4% залишаються можливі нові карантини через штами коронавірусу. Також загрозами є кон'юнктури на ключових для експорту сировинних ринках на тлі поширення коронавірусу, загострення політичних і економічних відносин між окремими країнами, посилення неплатоспроможності суб'єктів економічної діяльності.

Мінекономіки відзначає ризики від повноцінного запуску «Північного потоку — 2», що може позначитися на істотному відхиленні очікуваних значень показників транзиту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: