У Львові триває фестиваль бандуристів, які «хуліганять»

IMG_20210915_144421

Відучора у Львові триває фестиваль сучасної бандури Lviv Bandur Fest.

Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

Як розповіла арт-директорка і засновниця фестивалю Анастасія Войтюк, із головною ідеєю пов'язаний стереотип, що бандура пов’язана виключно з народною музикою та старовиною, тому організатори хочуть довести, що музика, зіграна на цьому інструменті, може бути цілком сучасною та актуальною.

«Є багато бандуристів, які «хуліганять»  - малюють бандури в різна кольори,  ставлять звукознімачі пробують різні техніки гри, роблять перфоменси. Таких бандуристів ми хочемо провокувати, щоб українське мистецтв ставало крутішим. і популярнішим. Я хотіла щоб був фестиваль, на якому могли показати свою творчість бандуристи, які грають нестандартну музику – соул, джаз, рок, електронну музику, роблять експерименти» - розповіла вона.

Більшість подій фестивалю відбуватимуться у сенсотеці, що на вулиці Самчука, 22.

Так, сьогодні 0 19-й годині там відбудеться концерт бандургуртів.

Завтра, 17 вересня, в Ennio Event Square, на вул. Джерельній, 22 о 18.30 відбудеться великий Зірковий концерт. Організатори фестивалю запевняють, що це буде топ-подія, яку просто не можна пропустити.

«Ми зібрали справжніх зірок української бандури: KRUTь, B&B Project, Troye Zillia, Романа Гриньків з його тріо. Кожен артист з цього лайн-апу є довершеною особистістю.  KRUTь – єдина в світі соул-бандуристка, чия емоційна лірика може передати найменший душевний порив і проникнути до глибини серця слухача.  TROYE ZILLIA  – найдрайвовіший колектив, чиї фолькові архаїчні мелодії у сучасній обробці здатні змусити танцювати кого завгодно. Ніхто не втримається! B&B Project – ефективно розбивають міфи про неактуальність та несучасність бандури, виконуючи на стадіонах світові хіти в виконанні бандури.

Саундтреки до «Гри Престолів» та «Місія нездійсненна» в аранжуванні бандури звучать навіть більш драматично, ніж в оригіналі, що підтвердив сам Том Круз особисто. Роман Гриньків – всесвітньо визнаний джазовий віртуоз. Його сумісний альбом з Ел Ді Меолою став хітом серед джазових поціновувачів. І тепер тріо у складі самого Романа, віоленчеліста Ігора Ковальчука та Олексія Корчагіна, що принесе неймовірні мелодії дудука та духових інструментів, зачарують вишуканими аранжуваннями публіку», - додає засновниця.

18 вересня, 0 18.00, в сенсотеці на вул. Самчука відбудеться концерт гурту «Барви Львова»

Гурт Барви Львова давно завоював публіку міста Лева. А також України взагалі, а ще Польщі, Швейцарії та Німеччини. В репертуарі бенду багато обробок українських народних пісень, авторської музики та автентичних композицій. За 19 років Барви Львова випустили 5 компакт-дисків, виступили на безлічі конкурсів та фестивалів, пропагуючи та популяризуючи бандуру та завоювали любов публіки цікавими аранжуваннями та неординарним звучанням.

Цього ж дня у LV Cafe, на вул. Січових Стрільців, о 20.00 відбудеться концерт гурту KoloYolo.

«Цей гурт завоював репутацію музичних бунтарів та новаторів, тому що на кожному концерті знаходили чим здивувати свою публіку. Кожен їх виступ – це унікальна подія, що ніколи не повторюється двічі. Кожен концерт KoloYolo – це джазовий джем та імпровізація. Прихильники KoloYolo стверджують, що музика гурту здатна підняти слухача до атмосфери, далі у космос.  На цьому концерті ви почуєте та оціните мікс етно-джазу, ф’южну та world music. І дуже багато джемів та імпровізації. KoloYolo – це квінтет, що складається з подружжя Миколи та Ольги Гончаренків, гітариста та бандуристки, барабанщика Олександра Лебеденка і басиста Вадима Медвідя. За історію існування гурт KoloYolo взяти участь у величезній кількості європейських та українських фестивалів. В тому числі Varna Summer Jazz Festival, Jazz Fest Podillya, Odessa Jazz Fest, Vinnitsia Jazz Festival, Lviv Bandur Fest, Jazzomir, Koktebel Jazz Festival, Slovianalia і це далеко не всі. Кожним своїм виступом на подібних подіях Ольга Гончаренко доводить що бандура – ідеальний джазовий інструмент», -каже Анастасія.

19 вересня у сенсотеці на вул. Самчука, о 15.00 відбудеться концерт виконавців на старосвітських бандурах та кобзах.  За словами організаторів цей концерт необхідно відвідати всім, хто цікавиться своїм корінням.

«Тут ви почуєте автентичні звуки старовинних українських інструментів – кобзи, ліри та старосвітської бандури і наживо відчуєте їх нереальної сили енергетику, що заворожує з перших звуків. Концерт Back to the Roots стане поверненням до традицій, допоможе інтуїтивно віднайти власне «коріння» за допомогою музики», - розповіла Анастасія Войтюк.

Цього ж дня в Театрі Ляльок на пл. Данила Галицького, 1 о 20.00 відбудеться концерт СИНТЕЗ АЕРО СТРУНИ від Володимира Войта та спеціальної гості з Великої Британії Соломії Мороз.

Закриватиметься Lviv Bandur Fest незвичайним концертом для справжніх музичних естетів.

Витончений проєкт СИНТЕЗ АЕРО СТРУНИ від Володимира Войта і запрошеної з Британії гості Соломії Мороз вже прозвучав на концертних майданчиках Києва і став справжньою подією за відгуками музичних критиків. Провідна музична критикиня Любов Морозова та стала продюсеркою участі дуету на Книжковому Арсеналі 2021. Тепер Lviv Bandur Fest став ініціатором прем’єри СИНТЕЗУ АЕРО СТРУНИ у Львові. І Володимир, і Соломія приїдуть до Львова з концертом вперше. Соломія Мороз — сучасна композиторка українсько-канадського походження, флейтистка, електронна музикантка і міждисциплінарна виконавиця, цікавиться звуком, доповненим електроакустичним синтезом, його театральними та камерними проявами.

Володимир Войт – український бандурист. Він пропаґує харківський стиль гри та акустику історичних інструментів, демонструючи мову бандури, яка є альтернативною радянському чи new age стилю. Володимир досліджує музику аванґардного періоду бандури, музикує у таких стилях, як мінімалізм, етнобароко ф’южн, етноренесанс та ін.  В проекті САС Володимир гратиме на діатонічній бандурі харківського типу, настроєній мікротонально. Звучатимуть вільні та структуровані імпровізації на флейті та бандурі з широким використанням розширених технік звуковидобування та електронною музикою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: