Бюджет-2022: на фінансування партій хочуть виділити рекордні гроші

Frame_35.png.1200x630_q85_crop

885 мільйонів гривень передбачили на фінансування статутної діяльності політичних партій наступного року.

По це повідомляє Рух ЧЕСНО з посиланням на додатки до проєкту державного бюджету України на 2022 рік. Відповідний законопроєкт за поданням Кабміну цього тижня зареєстрували у парламенті. Куди витрачають державні кошти, перераховані партіям у 2020 та 2021 році — невідомо.

Цьогоріч на фінансування партій передбачено 697 мільйонів гривень. Тобто бюджет на наступний рік зріс на понад 21%. Він є рекордним з моменту запровадження держфінансування у 2015 році.

Формула, закладена у законодавстві, є причиною неконтрольованого і нічим необґрунтованого росту обсягів державного фінансування. Причина: прив’язка до розміру мінімальної заробітної плати. Вона й у гривневому, і в доларовому еквіваленті за останні роки зросла у чотири рази. Якщо парламент не внесе змін до закону, то у 2023 році обсяги державного фінансування зростуть до 956 мільйонів гривень, а у 2024 році перевищать мільярд гривень.

Найбільше державного фінансування наступного року отримає партія «Слуга народу» — понад 439 мільйонів гривень. Найменше коштів матиме партія «Батьківщина» — 83 мільйони. «Батьківщина», хоч і отримала на виборах вищий результат, ніж ЄС та «Голос», але не отримала додаткового фінансування у вигляді «гендерної» надбавки через домінування чоловіків у прохідній частині її виборчого списку.

Гроші з бюджету розподіляють виключно між парламентськими партіями. Реформа 2015 року передбачала фінансування і позапарламентських партій, але у 2019 році за ініціативи Володимира Зеленського парламент вилучив із законодавства згадки про це.

90% від загального бюджету державного фінансування розподіляється між парламентськими партіями пропорційно до їхнього результату на останніх парламентських виборах. Тож на те, хто і скільки грошей з бюджету отримує, основний вплив мають саме виборці. Ще 10% від загального фонду розподіляють між партіями, які дотримались гендерної квоти (не більше ⅔ представників однієї статі у парламенті). Право на отримання «гендерної» надбавки у цьому скликанні парламенту отримали «Голос» та «Європейська солідарність». У наступному році це дозволить їм отримати додатково по 44,3 мільйона гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: