Для чого потрібна вентиляція у квартирі

242250901_380160173720867_2778762587925755114_n

Вентиляція – це обмін повітряними масами між приміщеннями і вулицею, який сприяє нейтралізації зайвого тепла, вологи, відведенню запахів та надходженню чистого повітря на зміну відпрацьованого.

Під час дихання наш організм поглинає із повітря кисень і виділяє вуглекислий газ, коли концентрація O2 опускається нижче норми – погіршується самопочуття, з’являється головний біль та запаморочення. Крім погіршення стану людини, відсутність або погана вентиляція проявляється й іншими ознаками:

  • Молекули запахів залишаються у приміщенні, переміщуються, тому, зайшовши з вулиці, ми відчуваємо затхлість повітря;
  • Рівень вологості часто нижче або вище норми: коли працює опалювальна система, повітря стає сухим: пересихають слизові оболонки, дихати стає важко, коли ж вологи забагато – вона осідає на поверхнях;
  • Конденсат на вікнах: волога осідає на склі, стікає на підвіконня, де з часом з’являються грибок і пліснява. Вони псують поверхні, викликають різноманітні захворювання.

Квартиру повністю без вентиляції уявити складно, але часто вона недостатньо потужна, щоб забезпечити норми вологості, температури та повітрообміну, про що й свідчать перераховані вище явища.

Вентиляція у квартирі: види

Природна вентиляція є практично у всіх сучасних квартирах та будівлях кінця минулого століття. Отвори повітропроводів розташовані у «брудних» зонах помешкання (у санвузлі, на кухні) та призначені для відведення запахів і вологи з цих приміщень, щоб вони не поширювалися до житлових кімнат.

У доглянутих будинках, де дбають про чистоту вентканалів, природна вентиляція працює досить добре, але вона практично ніяк не впливає на повітрообмін у спальні, вітальні, дитячій, де ми проводимо найбільше часу. Тому в цих кімнатах застосовують штучну вентиляцію – прилади і системи, які забезпечують обмін повітря.

Таке обладнання використовують і на кухні: витяжку над газовою чи електроплитою, клапани у вікнах і стінах для притоку свіжих повітряних мас.

Оскільки для підтримання комфортного мікроклімату у квартирі однаково важливі і припливна, і витяжна вентиляція, фахівці рекомендують встановлювати вентустановки припливно-витяжного типу – це обладнання забезпечує оптимальний повітрообмін між кімнатами та вулицею. Сучасна техніка також регулює рівень вологості та очищує вхідні повітряні маси від забруднень.

Сучасне обладнання для вентиляції

Повітрообмін – це здоров’я мешканців, комфорт у квартирі та збереження оздоблювальних матеріалів приміщення. Тому вентиляційне обладнання стало необхідністю в наш час, коли ми живе за герметичними вікнами і дверима, а в повітрі на вулиці зібралася уся таблиця Менделєєва разом із пилом, сміттям та пилком рослин.

Найсучаснішим рішенням проблеми повітрообміну є вентиляція в квартирі з рекуператором тепла. Цей прилад забезпечує циркуляцію повітряних мас без втрати теплової енергії, а значить – економить кошти, які ми витрачаємо на опалення свого житла. Коли відпрацьоване повітря проходить через його канали – тепло акумулюється і передається вхідним повітряним масам практично без втрат.

Тож встановлення рекуператора має багато переваг:

  • Чисте і свіже повітря у кімнаті завдяки постійній циркуляції і фільтрації на вході.
  • Контроль вологості, яка є одним із чинників, що впливає на здоров’я і самопочуття.
  • Економія на обігріві помешкання.
  • Обладнання має невеликі габарити та сучасний дизайн, тому гармонійно впишеться у будь-який інтер’єр, а встановити його вам допоможуть фахівці компанії Теплософт.

*реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: