На «Арені Львів» триває ХХ Міжнародний економічний форум (фото)

IMG_5890

Учора, 16 вересня, на «Арені Львів» відкрився ювілейний ХХ Міжнародний економічний форум. Подія зібрала понад півтори тисячі учасників з понад двадцяти країн світу.

«Економічний розвиток будь-якої країни залежить від плідної співпраці та якісного діалогу між органами влади та представниками бізнесу. Підприємці та інвестори зацікавлені вкладати кошти в економіку лише тоді, коли влада створює необхідні для цього умови. Тож сьогоднішній економічний форум – це чудова можливість досягти взаєморозуміння, поговорити про проблеми, які часом існують між владою та бізнесом, та спільно знайти шляхи їх вирішення», – сказав у вітальному слові голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Він наголосив, що Міжнародний економічний форум має стати початком довгострокових проєктів, націлених на розвиток економіки держави.

Також до учасників форуму з вітальним словом звернувся міський голова Львова Андрій Садовий.

«Цей форум дає Львову гостей, які сюди приїжджають, мудрі думки і ідеї, які тут народжуються, контракти, які потім підписуються. І взагалі атмосфера, коли в одному місті збирається купа активних людей, то вони щось генерують, вони створюють нові робочі місця, генерують нові податки – однозначно, це великий плюс. Якщо 20 років поспіль люди приїжджають на цей форум, значить він чогось є вартий. Тому що я маю різні приклади, коли форуми починаються, а потім згасають, але цей діє багато років. І в цьому році є дуже багато гостей, дуже багато відомих підприємців. Подивіться на панельні дискусії, вони дуже круті, фахові і професійні. Тому бажаю усім просто жити, отримувати задоволення у сьогоднішньому дні і старатися бути кращими», – наголосив Львова Андрій Садовий.

Він також нагадав учасникам зібрання, що у Львові триває 28BookForum.

«Тут зібралося дуже багато мудрих людей. В ці дні у Львові відбувається книжковий форум. Той, хто читає книжки, то завжди буде керувати тими, хто не читає книжки. Я б дуже хотів, щоб ви знайшли час завітати і придбати, закохатися в нові книжки», – сказав міський голова.

Уряд на ювілейному Міжнародному економічному форумі представляв міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, який взяв участь у панельній дискусії «Постпандемічний світ: від нових викликів до стійкого економічного розвитку».

У своїй промові урядовець акцентував на ліквідації ДАБІ (відповідне рішення було ухвалене на засіданні Кабміну) і створенні нового органу – Держінспекції архітектури та містобудування.

«З точки зору світового рейтингу Doing bizness in Ukraine одним із топ-20 показників, які просуває держава сходинками, є параметр часу, що витрачає підприємець на отримання дозволів на будівництво. Офіційно повідомляю, що вчора уряд України ліквідував ДАБІ. Сьогодні вже працює новий орган, котрий утворений на базі тих цифрових досягнень про які ми сьогодні говорили», – розповів Олексій Чернишов.

Він зазначив, що отримання дозволів на будівництво має піти в минуле, а в новоствореному органі працюватимуть не держслужбовці, а абсолютно нові люди, зокрема архітектори та будівельники.

«Адже якщо забудовник має документи, ділянку та проєкт він має дозвіл за замовчуванням. Держава не може забороняти те, що є у громадянина чи бізнесмена є за правом», – сказав міністр.

У панельній дискусії про постпандемічний світ взяв участь норвезький економіст, професор технологій управління та стратегій розвитку Талліннського технічного університету Естонії Ерік Райнерт.

«Криза, пов’язана з ковідом, дасть можливість пограти в нову гру – відхід від неолібералізму. Час перейти до ідеологічних зрушень. Потрібно мати чітке розуміння, щоби розібратись, що робити з цією кризою. Враховуючи вміння та потенціал, Україна впорається дуже добре», – сказав пан Райтнер.

Крім постпандемічного світу, у рамках Міжнародного економічного форуму дискутували на тему капіталізації через додану вартість, а також говорили про інвестиції в цінності, зокрема про інвестиції в освіту.

Одна зі спікером форуму, співвласниця і голова наглядової ради компанії «Ензим» Олена Вовк говорила про перспективність галузі біотехнологій і важливості її розвитку.

«Зараз така ситуація в Україні, що дуже мало молодих людей обирають для здобуття вищої освіти кафедри біотехнологій. Якщо у нас дають непогану теоретичну базу, то викладання практики відстає на роки, якщо не на десятиліття. Глобальне вирішення такої проблеми і для зацікавлення молоді біотехнологіями бачимо у покращенні рівня викладання біології у школах, щоб діти могли усвідомити весь спектр цієї науки, – зазначила Олена Вовк.

Компанія «Ензим» створила лабораторію для старшокласників, де вони можуть проводити досліди, зокрема з розшифрування ДНК. Водночас пані Вовк зазначила, що бракує бізнесу, який би міг підсилити фармакластер. Це стало б доброю базою для студентів та молодих науковців.

Так само на важливості освіти акцентував співзасновник і член ради директорів компанії «Soft Serve» Тарас Кицмей. Він зазначив, що ІТ-індустрія стрімко розвивається та нарощує потужності і невдовзі може виникнути проблема із браком кадром.

«Сфера ІТ творить нову генерацію людей – самодостатніх, успішних, які подорожують по всьому світу і працюють у найрізноманітніших сферах. Просто мають існувати різні моделі (навчання – авт.). Ми запровадили в компанії зараз дуальну освіту – партнерство університетів і компанії. З першого курсу представників компанії залучають до викладання профільних предметів. З третього курсу студенти вже можуть починати працювати і продовжувати навчання»,– наголосив Тарас Кицмей.

Особливістю ХХ Міжнародного економічного форуму стали зустрічі у форматі «В2В», які мають на меті налагодити діалог між українським та іноземним бізнесом. Натомість підприємці представляють свої товари та послуги на виставці Business Expo, яка розгорнулася на «Арені Львів». Майже пів сотні провідних компаній України із різних галузей економіки презентували свої досягнення.

Також на форумі представлена спеціалізована виставка українських стартапів Startup Expo, яка об’єднала учасників інноваційної системи для обміну ідеями. Свій продукт презентували 70 стартапів. До речі, на форумі оберуть найкращий, а переможець отримає 100 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: