Перші донори львівської «Слуги народу» — компанії батька голови ОДА

image7.jpg.1200x630_q85_crop

Підготовку до місцевих виборів Львівського обласного осередку партії «Слуга народу» профінансували три компанії Зіновія Козицького.

Це батько голови облдержадміністрації Максима Козицького. Сам осередок створили під місцеві вибори наприкінці липня 2020 року.

Компанії Козицького-старшого стали найбільшими й водночас єдиними донорами львівських «Слуг народу» у третьому кварталі 2020 року. Про це стало відомо з фінансового звіту партії «Слуга народу» за цей період, який проаналізував рух ЧЕСНО.

З податкової звітності відомо, що у 2020 році Львівський обласний осередок «Слуги народу» отримав майже 8,4 мільйона гривень доходу. Походження цих коштів тривалий час не було відомим, адже партії, користуючись карантином, уже понад рік не подають до НАЗК деталізованої фінзвітності. Нещодавно «Слуга народу» все ж вирішила оприлюднити фінансовий звіт за третій квартал 2020 року (липень-вересень). У ньому частково розкрили джерела фінансування підготовки та проведення місцевої кампанії.

Юридичну особу Львівського обласного осередку партії «Слуга народу» створили 20 липня 2020 року. Її очолив голова ЛОДА Максим Козицький. Створення осередку зі статусом юридичної особи фактично означає, що львівські «слуги» тепер мають власні банківські рахунки та раз на квартал повинні подавати до НАЗК окремий фінансовий звіт.

Цікаво, що Козицький — не єдиний з президентської вертикалі, хто пішов до обласної ради. Працівники обласної та районних держадміністрацій склали фактично чверть спису «Слуги народу» до Львівської облради (23 з 84 кандидатів).

У своєму першому і наразі єдиному фінзвіті львівська «Слуга народу» показала, що у липні-вересні отримала на рахунки два мільйони 955 тисяч. За обсягами надходжень серед всіх осередків партії львівський займає десяту позицію. Для порівняння, лідер за надходженнями — Харківський обласний осередок. Він у липні-вересні зібрав понад 15,5 мільйона гривень приватних внесків.

У вересні до фінансування партії долучилися одразу три компанії. Усі вони належать батьку голови Львівської ОДА Максима Козицького — Зіновію Козицькому. Максим Козицький у 2020 році очолив новостворений партійний осередок та список “Слуги народу” до обласної ради й отримав депутатський мандат.

Найбільше коштів перерахувала компанія ТОВ «Західнадрасервіс» (ЄДРПОУ: 36282935) — 1,5 мільйона гривень. 700 тисяч львівській «Слузі народу» надіслало ПП «Проект-буд» (ЄДРПОУ: 35612749). Ще 500 тисяч дало ТОВ «Бурова компанія «Горизонти» (ЄДРПОУ 38894440), втім з якихось причин цей внесок компанії повернули. Найімовірнішою причиною повернення є те, що «Горизонти» системно беруть участь у тендерах АТ «Укргазовидобування». Закон забороняє фінансувати партії компаніям, які отримують підряди від держструктур чи органів місцевого самоврядування на суму більше, ніж 100 прожиткових мінімумів. Цікаво, що хоч «Горизонти» й перемагали у тендерах у 2017-2019 роках, але кількість переможних тендерів різко пішли вгору у 2020 році. Згідно з даними аналітичної системи YouControl, торік компанія виграла одразу чотири тендери (стільки ж, як за попередні три роки разом узяті) на понад 260 мільйонів гривень. Ще один тендер на 201 мільйон компанія виграла вже цьогоріч.

Директор «Горизонтів» й брат Максима Козицького Степан Козицький кандидував від «Слуги народу» до обласної ради.

У підсумку компанії Козицького-старшого профінансували «Слугу народу» на 2,7 мільйона гривень (з урахуванням повернутих 500 тисяч). Сукупний дохід компаній, які належать батьку Максима Козицького, згідно із податковою звітністю за 2020 рік, перевищує 1,2 мільярда гривень. Відповідно до основного КВЕДу, вони займаються розвідувальним бурінням та видобутком природного газу. Станом на кінець вересня 2020 року ніхто, крім компаній Козицьких, львівську «Слугу народу» не фінансував. Для порівняння, партія на місцевих виборах висунула в області понад 1,5 тисячі кандидатів.

Куди витратили кошти?

Три чверті коштів, отриманих від фірм Козицьких (1,55 мільйона), у партії витратили на оплату застав для реєстрації кандидатів від «Слуги народу». Інших офіційних видатків у львівських «слуг» було обмаль. Понад 400 тисяч гривень заплатили за оренду офісу, виплату зарплат двом працівникам, закупівлю оргтехніки та ефіри на комунальному каналі «Перший Західний».

Зі звіту може видатися, що місцева «Слуга народу» та Максим Козицький не вели кампанії до реєстрації списків та кандидатів у ТВК (територіальні виборчі комісії). Це не зовсім так. У серпні 2020 року у Львові розмістили привітання до Дня Незалежності із зображенням та іменем Максима Козицького, а також його рекламу з гаслом «Україна — це ти» (цей же слоган у національному масштабі використовувала партія «Слуга народу»).

Реклама Максима Козицького до Дня Незалежності. Львів, серпень-вересень 2020

Реклама Максима Козицького з використанням гасла з реклами партії “Слуга народу”. Львів, перша половина вересня 2020 року.

Вітання до Дня Незалежності у типових для місцевої кампанії «Слуг» жовто-зелених кольорах розмістили також з іменами Романа Фединяка та Катерини Шубки.

Реклама Романа Фединяка. Львів, серпень-вересень 2020.

Реклама Катерини Шубки. Львів, серпень-вересень 2020.

У вересні, ще до реєстрації кандидатів від «Слуги народу», у місті поширили два різновиди реклами із зображенням Максима Козицького та Тараса Кльофи (балотувався у міські голови Львова) в ідентичному стилі (жовто-зелений колір) та з однаковим гаслом «Підтримую президента України». Втім, ні у серпні, ні у вересні платежів з поточних партійних рахунків львівської «Слуги народу» за зовнішню рекламу не було.

Реклама Кльофи, яка з'явилася у Львові 17 вересня. Кандидатом у міські голови він зареєструвався лише 25 вересня.

Реклама Козицького, яка з'явилася у Львові 17 вересня 2020. Список “Слуги народу” до обласної ради (його очолив сам Козицький) виборча комісія зареєструвала 25 вересня.

Принаймні кількасот доларів ще до реєстрації витратили на поширення рекламних дописів зі сторінки «Команда Козицького». Останню активізували всередині серпня й розміщували там дописи здебільшого про роботу самого Козицького як голови ОДА (будівництво доріг, розвиток регіону, боротьба з пандемією тощо). Втім, до середини вересня там почали публікувати дописи на користь партії «Слуга народу». Під час виборів сторінка перетворилася на основний майданчик для поширення реклами львівських «слуг». Агітацію системно змішували зі звітуванням про ремонти доріг, розмиваючи межу між діяльністю держадміністрації та партійною кампанією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: