Вражає кишково-шлунковий тракт: львівська лікарка розповіла про перебіг коронавірусу

likarni-lvova-696x464

У Львівській обласній інфекційній лікарні значно зросла кількість пацієнтів.

Про це під час брифінгу 17 вересня розповіла лікарка-інфекціоністка медзакладу Людмила Гринів.

За її словами, на сьогодні в інфекційній лікарні, де передбачено 200 ліжок для ковідних хворих, вже перебуває 150 пацієнтів із коронавірусною інфекцією. За останні два тижні кількість хворих, які потребують госпіталізації, побільшало.

«Кількість пацієнтів і щоденних поступлень значно збільшилися. Стан цих хворих – різний. Проте більшість мають важкий перебіг хвороби. Зі 150 пацієнтів 92% потребують кисневої терапії. Хочу зауважити, що пацієнти, які у нас на лікуванні перебувають, не є вакцинованими», – розповіла Людмила Гринів.

Вона додала, що у пацієнтів почастішали ознаки ураження кишково-шлункового тракту.

«Зараз у хворих додалися ознаки розладу шлунково-кишкового тракту: нудота та блювання. Раніше таких пацієнтів було менше. Ці пацієнти мають високу температуру, кашель та ознаки дихальної недостатності. Переважно хворі знаходяться на кисневій терапії за допомогою подачі зволоженого кисню. Вони перебувають у стаціонарі до двох тижнів. Звичайно, є хворі, що лікуються і довше, це залежить від терміну звернення по медичну допомогу», – додала Людмила Гринів.

За її словами, лікування пацієнтів теж є різним.

«Один тип лікування для всіх пацієнтів не може бути. Є пацієнти, які мають високу температуру, а є такі що не мають. Є пацієнти, що мають такі приступи спазматичного кашлю, що їм постійно треба давати препарати, які можуть зменшити цю обструкцію, а є такі що зовсім не кашляють. Універсальної формули немає», - розповіла лікарка.

Вона уточнила, що у закладі значно побільшало молодих пацієнтів.

«За останній тиждень в нашому стаціонарі молодшого віку пацієнтів є близько 50% — це від 18 до 40 років», розповіла Людмила Гринів.

Впродовж минулої доби в області виявили 644 нових хворих на Covid, 123 особи були госпіталізовані. В стаціонарах лікарень перебуває 1049.

«Ситуація є напруженою, але ще не надзвичайною. Рівень захворюваності більш-менш стабілізувався. Але ця стабільність – негативна. Ми вважаємо що вона буде мати тенденцію до погіршення», - розповів у коментарі ІА Дивись.info координатор з питань вакцинації на Львівщині Олег Когут.

За його словами, ситуація з вакцинацією теж невтішна.

«Темпи вакцинації дещо зменшилися. Якщо у попередні тижні ми мали від 8 до 10 тисяч вакцинованих за добу, то впродовж останніх днів ми опустилися до рівня близько 7 тисяч. Обсяги вакцинації є незадовільними — у нас зараз вакциновано лише 15% населення. Це при тому що вакцин є достатньо, крім Модерни, яка закінчилася. Але люди, які отримали першу дозу Модерни – другу отримають Pfizer. Це аналогічні вакцини, які є взаємозамінними», - розповів Олег Когут.

За його словами, зараз на Львівщині працює 27 центрів вакцинації.

«Ми почали практикувати відкриття пунктів щеплення при проведенні масових заходів, як це буде наприклад завтра під час концерту «Океану Ельзи». В університеті пункт щеплення буде працювати з 14 о 19 години, - додав Олег Когут.

Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: