Яку Україну знають за кордоном та коли, нарешті, важливість культурного іміджу країни визнають вагомою цінністю

Synchrodogs_С.Панасенко

7 вересня відбулася онлайн трансляція командної презентації українського проєкта Nord Art Ukraine 2021.

7 вересня відбулася онлайн трансляція командної презентації українського проєкта Nord Art Ukraine 2021, в ході якого 22 українських художників, скульпторів, мистецьких союзів представили свої творчі надбання на одній з найбільших європейських щорічних виставок сучасного мистецтва - Nord Art у Бюдельсдорфі (Німеччина).   

Кордони української реальності  

Україна стала не просто учасницею виставки. У 2021 році саме у якості фокус-країни з темою «Кордони реальності» наша експозиція розмістилася у центральному павільйоні та обумовила атмосферу її 2000 квадратних метрів!  

Про організацію, досягнення та надбання проєкту Nord Art Ukraine 2021, про фактичну відсутність державної підтримки важливих культурних ініціатив та перехресні теми йшлося під час онлайн-презентації проєкту.  

Презентація відбулася у форматі загальної дискусії щодо створення проєкту і перебігу подій, що передували відкриттю українського павильону в Бюдельсдорфі.  

Куратори проєкту - Євген Карась та Дарина Момот, комісар проєкту - Олександр Цегольник та виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Бурковський обговорили тему важливості презентаційних процесів перебігу культурного життя, та зокрема - сучасного мистецтва, як безпосередньо на теренах України, так і за кордоном.   

Бізнес-середовищу сучасний арт як проєкт нецікавий

Команда Nord Art Ukraine підняла неприємну тему відсутності фактичної підтримки культурних подій як в українському медіапросторі, так і з боку державних інституцій та бізнесу.   

Олександр Цегольник, комісар проєкту: “Протягом майже дворічної підготовки проєкту, ми зіткнулися як з повним ігноруванням запитів від державних інституцій, на які проєкт або не отримував жодної відповіді, або отримував відповідь, що питання не стосується загальної діяльності інституції.  

Щодо бізнес-середовища. Майже всі великі бізнеси, до яких зверталась команда українського Nord Art, відповідали, що оскільки події відбуваються не в Україні, це не дуже їм цікаво. Інший варіант відповіді був не кращим: «На цей рік, нажаль, видатки на підтримку сторонніх проєктів не закладені».

Ми не зупиняємося 

Ми впевнені, що подібне відношення - поки є результатом культурної незрілості переважної більшості представників українського суспільства. Та це не зупинить активності та ініціатив тих людей, які розуміють важливість представлення Українського культурного надбання світові.  

Ми розуміємо, що жвавість культурного життя та розвиток креативного та мистецького середовища, наявність сталих різнобарвних культурних процесів свідчить про успішність та сталий розвиток держави. Яким чином пожвавити процес взаємодії України з креативним та культурним світовим середовищем? 

Ми запропонували власне бачення.  

Ідея, яка може стати провідною у взаємодії українського арт-сектора з державними інституціями - ініціювати процес чіткої артикуляції тих змін, які необхідно впровадити як на державному рівні, так і на законодавчому, для того щоб держава, як і всі її інвестори, на кшталт УКФ, змогли більш адекватно та більш результативно брати участь у відтворенні як культурних проєктів, так і загального стимулювання розвитку культурного сектору України.  

Євген Карась, куратор проєкту NordArt Ukraine: «Важелем зможуть стати виключно законотворчі процеси.  

Треба напрацювати загальні питання, які реально сприятимуть розвитку культурного українського середовища та напряму звернутися до профільних комітетів Верховної Ради за підтримкою та впровадженням цих ініціатив на законодавчому рівні.   

Каналом, який спростить процесс звернення до Верховної Ради, може стати наразі єдина структура, яка є головним інвестором в культурне життя України - це Український культурний фонд».

Масштаб NordArtу відкрив нові горизонти для українських художників 

Якщо казати про реакцію відвідувачів на українську експозицію у Німеччині - то в гості до українського мистецтва заходила велика кількість професійних колекціонерів та поціновувачів мистецтва «зі стажем», які навряд чи приїхали б в Україну спеціально з метою подивитися на сучасне мистецтво. Та після виставки ми точно очікуємо у гості в Україну тих, хто пішов з нашого павільйону захоплений глибиною бачення українських митців.  

Дарина Момот, кураторка NordArt Ukraine: «Україна лише починає входити у процес взаємодії мистецького середовища, арт-менеджменту, креативного менеджменту з державою та бізнесом. Ми напрацьовуємо інструменти і шляхи, цієї взаємодії. Активний арт-менеджмент вже навчився співпрацювати з тими небагатьма державними інституціями, які дійсно підтримують культурні процеси, з урахуванням всіх тих складнощів, які створює для процесу наявне законодавство: дуже незручний та затягнутий у часі багаторівневий процес залучення грошей, який відчутно гальмує розвиток культурних процесів».  

Треба визнати, що культурний менеджмент в Україні поступово зростає та зростає взаємодія з ним. Але у порівнянні з Європою, де ці процеси існують сторіччями, Україна лише починає цей свій шлях.  

Починає ось так - з поодиноких власних презентацій та приватних ініціатив окремих тандемів чи груп менеджерів і кураторів, які співпрацюють в якихось колабораціях (як внутрішніх, так і зовнішніх). Так, як і був створений та реалізований проєкт масштабу Nord Art Ukraine. Але динаміка цього руху доки що, занадто повільна...  

Повна відео-версія онлайн-презентації проєкту Nord Art Ukraine 2021 за цим  посиланням: https://fb.watch/833C2f-Vrm/.

Подивитися на світлини з експозицією українського павільйону також можна за посиланням: (3) Facebook. Та приєднуйтеся до руху за підтримку українського мистецтва! Слідкуйте за анонсами на сторінці проекту у Facebook: (3) NordArt Ukraine | Facebook  

Більше про проєкт:   

Довідка 

Щороку у місті Бюдельсдорф на півночі Німеччини відбувається визначна виставкова подія, у якій беруть участь художники з усього світу.  

Наприкінці 2019 року Україна була оголошена центральною країною Nord Art-2020. Проте у 2020 році запланований захід був вимушено скасований через ризики, пов’язані з Covid-19, – вперше за всю історію міжнародного проєкту, започаткованого у 1999 році.  

Незважаючи на складнощі з прогнозуванням майбутнього та пошуком коштів на перевезення робіт українських митців, організатори NordArt оголосили про підготовку до експозиції 2021 року, головною темою якої лишалася Україна, та змонтували перший український павільйон на NordArt!  

У кураторській експозиції, що презентувала нашу країну, представлено понад 20 незалежних митців, враховуючи мистецькі колаборації. Їхні роботи було попередньо відібрано кураторами проекту. 

Назва української експозиції: «Кордони реальності» відбиває сутність представленої експозиції та зусилля, докладені організаційною групою для того, аби проект відбувся. 

Українці, серед яких і всесвітньо відомі майстри, і молоді талановиті автори, представляють власні витвори у центральному павільйоні, що має 2000 м2.  

Під виставкові площі відведено індустріальну пам’ятку – будівлю колишнього ливарного заводу Carlshütte 22 000 м2 та частину території старовинного ландшафтного парку 88 000 м2.  

Зміст і сенси Українського павільйону NordArt 2021  

Кожен арт-об’єкт є втіленням особистого сприйняття художника та несе окремий емоційний контекст.  

Варто зазначити, що назва української експозиції «Кордони реальності» початково мала на меті окреслити сьогодення найбільшої країни Європи, висловлене мовою мистецтва. Проте зараз, коли через пандемію людство опинилося у стані цілковитої невизначеності і реальність виявилася вкрай хиткою, ця назва набула глобального сенсу.  

Дати NordArt-2021: 5 червня – 11 жовтня 2021 року.  

У цій масштабній культурній події беруть участь понад 200 художників із 40 країн світу, роботи яких отримали схвальні відгуки авторитетних експертів. 

Повномасштабна документалізація проєкту «Український павільйон на nord Art 21201» стала можливою завдяки підтримці Українського культурного фонду. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: