США визнали, що їхній безпілотник помилково вбив у Кабулі цивільних афганців

_120330076_e18524e3-f821-4170-843d-8d7efa986df1
Фото: bbc.com

Удар армії Сполучених Штатів по автомобілю біля аеропорту Кабула в Афганістані був помилкою.

Про це заявив генерал армії США Кеннет Маккензі на брифінгу 17 вересня, ідеться на сайті Пентагону.

США визнали, що внаслідок атаки безпілотника в Кабулі за кілька днів до виведення військ США загинули 10 ні в чому не винних людей. Розслідування Центрального командування США виявило, що безпілотник вдарив по автівці працівника гуманітарної місії.

Загинув він сам і дев'ять членів його родини, в тому числі семеро дітей. Молодшій дитині, Сумає, було лише два роки (раніше повідомляли, що загинули шестеро дітей).Сталося це за кілька днів після теракту в аеропорту Кабула, на тлі хаотичної евакуації після стрімкого повернення талібів до влади.

Це була одна з останніх операцій американських військових в Афганістані перед завершенням їхньої 20-річної присутності в країні.

За словами генерала Центрального командування США Кеннета Маккензі, американська розвідка стежила за машиною працівника гуманітарної організації протягом восьми годин, вважаючи, що він був пов'язаний з бойовиками місцевого відділення угруповання "Ісламська держава".

Автомобіль заїжджав на територію об'єкта, що мав стосунок до ІД, і його пересування відповідали іншим розвідувальним даними про плани терористичної групи щодо нападу на аеропорт Кабула.

У якийсь момент безпілотний літальний апарат побачив, як люди завантажували щось, що виглядало як вибухівка, в багажник автомобіля. Згодом виявилось, що це були ємності з водою.

Генерал Маккензі назвав удар трагічною помилкою.

Дрон атакував машину, коли її водій Замайрі Акмаді під'їхав до свого будинку за 3 км від аеропорту.Другий вибух, що пролунав слідом за ударом з дрона, як спочатку заявили американці, був доказом того, що в машині дійсно була вибухівка.

Але, як показало розслідування, найімовірніше це вибухнув балон з пропаном, що стояв поруч з автівкою.

Військові США перебували в стані підвищеної готовності після того, як 26 серпня терорист-смертник убив в аеропорту в Кабулі понад 100 цивільних і 13 військовослужбовців США. Відповідальність за теракт узяла на себе "Ісламська держава".

Родичі жертв удару з американського дрона повідомили ВВС що загибла родина подавала заявку на евакуацію в США і чекала телефонного дзвінка з пропозицією їхати в аеропорт.

Нагадаємо, у неділю ЗМІ повідомляли про потужний вибух недалеко від аеропорту Кабула, пише сайт Гордон. Афганське агентство Aśvaka із посиланням на очевидців зазначало у Twitter, що вибух стався через ракету, яка влучила в житловий будинок у районі Гулай міста Хадже Багра.

29 серпня стало відомо, що США завдали удару з безпілотника, знищивши в Кабулі нібито автомобіль із вибухівкою, за допомогою якого бойовики афганського крила ІДІЛ планували здійснити теракт в аеропорту столиці Афганістану.

Однак 30 серпня канал CNN повідомив, що внаслідок удару США по автомобілю загинуло дев'ятеро мирних жителів, які були членами однієї сім'ї.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: