Львівська компанія виграла грант ЄБРР на кліматичні інновації

1-7969b91b

Львівська компанія виграла грант ЄБРР на кліматичні інновації. 46 тисяч євро «Компанія Ензим» використає на роботи в рамках четвертої черги модернізації власних очисних споруд.

Про це повідомляє ЛМР.

16 вересня у Києві відбулась церемонія нагородження переможців конкурсу Кліматичних інноваційних ваучерів – грантової програми, яку фінансує Європейський банк реконструкції та розвитку за підтримки Європейського Союзу. Серед шести переможців відбору – львівська біотехнологічна «Компанія Ензим», найбільший в Україні виробник дріжджів.

Цієї осені на «Ензимі» стартує черговий етап реконструкції власних очисних споруд. Їх збудували ще у 2004 році та з того часу вже відбулось  три масштабні реконструкції. Роботи в рамках четвертої черги дозволять підприємству підготуватись до розширення ферментаційних потужностей, а також зменшити концентрацію кальцію після першої (анаеробної) стадії біологічного очищення стічних вод.

«Ми реконструюємо існуючий реактор видалення кальцію T-500. А також додаємо ще один етап декальцинації – встановимо новий пелетний реактор-кристалізатор, який перетворює залишковий кальцій на гранули (пелети), що в сумі збільшить ефективність вилучення кальцію з 30 до 75-80%», – коментує майстер дільниці з очищення стічних вод «Компанії Ензим» Сергій Басараб.

Окрім покращення якості стічної води, яка з очисних споруд компанії надходить до міського каналізаційного колектора, проект має ще низку переваг у збереженні довкілля та природних ресурсів. Зокрема:

- завдяки тому, що в пелетному реакторі карбонат іони зв’язуватимуться у вигляді гранул карбонату кальцію, що дозволить виводити з циклу вуглецю близько 320 т вуглекислого газу на рік;

- підприємство зможе отримувати більше біогазу – до 13 тисяч кубометрів на добу, що дозволить повністю відмовитись від споживання природного газу, а потенційно — ще й перетворювати на електроенергію надлишок біогазу;

- гранули з пелетного реактора можна буде використовувати при виробництві будівельних матеріалів як заміну піску, видобуток якого негативно впливає на природу;

- зменшиться використання хімічних реагентів на всіх етапах очищення стічних вод.

«Цей проект досить унікальний – використання пелетного реактора для декальцинації стічних вод дріжджового виробництва планується реалізувати вперше в світі. Проте також і дороговартісний – загалом компанія інвестує в нього близько 22 мільйонів гривень. Грантове фінансування від ЄС та ЄБРР дозволить покрити витрати на розробку робочого проекту, систему автоматизованого керування та пусконалагоджувальні роботи», – зазначає Сергій Басараб.

Зараз на підприємстві вже стартують роботи із реконструкції реактора Т-500. Для моделювання оптимального конструктиву пелетного реактора залучили спеціалізовану бельгійську компанію «AM-Team», яка має значний досвід у цій галузі.

«Очистка стоків дріжджового підприємства – це дуже складний процес, двостадійний і з використанням різних мікроорганізмів. Понад те, сировина для нашого виробництва – меляса, має високий вміст кальцію. Тому ми постійно доінвестовуємо і працюємо над вдосконаленням очистки стоків.

На виході прагнемо отримати достатньо очищену воду, яка не буде негативно впливати на навколишнє природнє середовище. Саме тому і розробили нову стадію декальцинації. Отримання гранту на цей проект для нас – це не стільки кошти, як велика мотивація для команди проекту. А також своєрідне визнання і підтвердження того, що до питань екології наша компанія відноситься зі всією відповідальністю», – коментує генеральний директор «Компанії Ензим» Андрій Цегелик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: