Скільки українців готові переїхати до іншої країни на постійне місце проживання

Ôîòî Íèêîëàÿ Òèì÷åíêî 01.10.15 Àýðîïîðò "Áîðèñïîëü"
Фото Миколи Тимченка

54% ­– не готові до такого кроку, а ще 6% – не визначилися. 

Близько 40% українців готові переїхати до іншої країни на постійне місце проживання, якщо з’явиться така можливість. 54% ­– не готові до такого кроку, а ще 6% – не визначилися.

Про це свідчать результати опитування Research & Branding Group, проведеного з 10 по 21 липня.

Зазначається, що нинішнього року відзначається найвищий з 2015 року рівень готовності українців до еміграції з Батьківщини, тоді як  2019 року він був найнижчим.

Головними причинами імовірної еміграції українців є:

  • пропозиція цікавої і прибуткової роботи (28%);
  • збройний конфлікт / війна (27%);
  • економічні проблеми в країні (22%);
  • сімейні обставини (21%);
  • відсутність умов для самореалізації (14%);
  • та політична нестабільність в Україні (12%);
  • бажання змінити обстановку (6%);
  • відсутність свобод (4%);
  • погана екологія (3%).

Проте нині понад чверть українців (28%) не мають жодних причин, які могли б змусити їх емігрувати, а ще 5% – не визначилися.

Можливі причини еміграції мають певні соціально-демографічні особливості.

Наприклад, для чоловіків вагомішою є пропозиція цікавої і прибуткової роботи, а для жінок – збройний конфлікт / війна. Так само пропозиція роботи більш вагома для українців у віці до 40 років.

Економічні проблеми в країні, сімейні обставини, відсутність можливостей самореалізації меншою мірою, ніж решту вікових груп, можуть спонукати до еміграції старше покоління «60+».

Натомість для молоді і «тридцятилітніх» (крім відсутності умов для самореалізації) ці чинники є важливішими, ніж для інших. Також для молоді значно вагомішою, ніж для решти, причиною еміграції є відсутність умов для самореалізації.

Цілком природньо, що найвищий відсоток тих, хто не має причин виїзду з України, відзначається серед представників вікової категорії «60+».

Стосовно територіальних відмінностей можливих причин еміграції вирізняються пропозиція цікавої і прибуткової роботи (більш важливо для жителів Центру), збройний конфлікт / війна (більш важливо для жителів Півдня), економічні проблеми (менш важливо для жителів Півдня), сімейні обставини (менш важливі для сільських жителів і мешканців південного та східного регіонів), політична нестабільність (менш важливо для міських жителів (крім облцентрів) та мешканців Центру).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: