Голосуй, не голосуй: чим закінчилися вибори у Росії та які наслідки це матиме для України

derzhduma_21_9_19

У Росії відбулися вибори до місцевого парламенту – Державної думи, які тривали впродовж трьох днів.  

У Росії відбулися вибори до місцевого парламенту – Державної думи, які тривали впродовж трьох днів.

За даними ЦВК, після підрахунку 98,58% протоколів «Єдина Росія» набирає 49,8%, КПРФ — 19,05%, ЛДПР — 7,48%, «Справедлива Росія — За правду» — 7,4%, партія «Нові люди» — 5,36%. Остаточні підсумки виборів оголосять у пʼятницю, 24 вересня.

«До демократії і виборів це не має жодного стосунку. Це імітація. У Європарламенті  зробили цілий перелік порушень демократичних стандартів. Опозиція була зачищена перед виборами, а більшість реальних опозиціонерів просто не була допущена до виборів. Натомість ми басимо псевдоопозицію – комуністів, жириновців, які вже понад 20 років  присутні у Думі, «Справедлива Росія» – це якраз ознака, що жодної конкуренції на цих виборах немає. Перелік порушень величезний, тому до виборів те, що відбулося не має жодного стосунку. Йде легітимізація путінської партії у квазіпарламенті і спроба намалювати демократичний каркас, хоча в самій Росії це називається «керована демократія». Як це керується, ми й побачили», – каже політолог Володимир Фесенко.

Опозиція була зачищена перед виборами, а більшість реальних опозиціонерів просто не була допущена до виборів

При цьому Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест і засудило протиправне проведення Росією виборів до Державної думи на тимчасово окупованій території Криму та залучення до голосування мешканців Донбасу.

«Нова тенденція – і це вже  виклик для нас – масове залучення до виборів мешканців ОРДЛО. Але, незважаючи на усю парадоксальність, ми можемо це використати на свою користь як доказ прямої участі Росії в конфлікті проти України. Залучення мешканців ОРДЛО для участі у виборах у РФ, масова роздача російських паспортів в ОРДЛО, потенційне обрання до Думи російських громадян, які брали участь у бойових діях проти України, а, наприклад, Бородай навіть був «першим прем’єром» так званої «ДНР». Також участь у російських виборах і підтвердження російського громадянства Пушиліна – все це докази прямої участі Росії у конфлікті проти України. Це спростовує офіційну російську позицію про те, що Київ має вести переговори з Донецьком і Луганськом. А навіщо, якщо від них ведуть переговори російські громадяни?» – каже Володимир Фесенко.

Найбільший виклик, який руйнує Мінські угоди – це російська паспортизація

На його думку, Україна має наполягати на тому, що участь у російських виборах мешканців ОРДЛО, бойовиків, роздача російських паспортів – все це руйнує політичну часину Мінських угод.

На цьому Україна повинна наполягати на переговорах після  цих псевдовиборів.

Формально «виборці» голосували  у Ростовській області. Але головний наслідок з цими виборами пов’язаний з участю у виборах мешканців ОРДЛО – це повзуча  анексія українських територій.  Напряму їх включати в Росію не будуть, але це посилення прив’язки цих територій до Росії, контролю і така собі «кістка» для проросійських мешканців. Найбільший виклик, який руйнує Мінські угоди – це російська паспортизація. Йдеться про руйнування можливості реінтеграції, бо про які українські вибори там може бути мова. Також наявність російський паспортів – це підстава для прямого  військового втручання Росії в цей конфлікт. РФ і так воює проти нас – але є ризик прямого втручання під приводом захисту російських громадян», – підсумовує політолог.

Володимир ГАЛЕЧИК

    

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: