Готовність до «жовтої» зони: на Львівщині розконсервовують ковідні лікарні

корона е
Фото з архіву ІА Дивись.info, ілюстративне. Автор Микита Печеник

Через зростання захворюваності на коронавірус на Львівщині почали розгортати додаткові ліжкомісця.

Через зростання захворюваності на коронавірус на Львівщині почали розгортати додаткові ліжко–місця.

Як розповів під час брифінгу 21 вересня директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис, пацієнтів з коронавірусом прийматимуть у медзакладах, де лікували хворих під час третьої хвилі Covid весною цього року.

За його словами, впродовж минулої доби на Львівщині госпіталізували 152 осіб із коронавірусною інфекцією. Наразі в стаціонарах лікарень перебуває 1268 хворих  на Covid. Лікарні на 38,4% заповнені пацієнтами.

«Збільшується кількість хворих у реанімаціях, на сьогодні їх вже 88, на апаратах ШВЛ – 26 пацієнтів», - розповів він.

Орест Чемерис каже, що з 1 червня хворих на коронавірус шпиталізовували до дев’яти медзакладів Львівщини. Від сьогодні до переліку включили Сокальську та Рудківську лікарні. На черзі ще три заклади — Жидачівська, Пустомитівська та Перемишлянська лікарні.

«На жаль, епідситуація погіршується: збільшується кількість нових випадків захворювання та кількість госпіталізацій. До вчора в області було 8 медзакладів, де лікували дорослих, та одна дитяча лікарня. Відсьогодні в роботу запустили Сокальську та Рудківську лікарні. Окрім того, ще трьом закладам дали доручення підготувати ковідні відділення до прийому пацієнтів», – повідомив Орест Чемерис.

Нагадаємо, що ці медзаклади раніще вже приймали хворих на коронавірус.

Тим часом темпи вакцинації продовжують сповільнюватися.

«Кількість провакинованих минулого тижня, порівняно з попереднім, зменшилася. Наголошую, що від 93 до 98% госпіталізованих з коронавірусом людей не є вакцинованими. Ми повинні бути соціально відповідальними один перед одним. Вакцин на Львівщині є у достатній кількості, робота центрів вакцинації організована так, щоб мешканці могли максимально зручно і комфортно отримати щеплення», - заявив директор департаменту.

За словами Ореста Чемериса, перехід у жовту зону найбільш негативно позначиться на освіті.

Він нагадав, що згідно з постановою кабміну, при введенні в регіоні помаранчевої чи червоної карантинної зони навчальні заклади переходять на дистанційний режим роботи. Офлайн-навчання можливе лише при повній вакцинації 80% персоналу.

«В умовах жовтої зони це може бути навіть вакцинація 80% першою дозою, так званий жовтий сертифікат. Але на Львівщині досить низький показник вакцинації освітян. Два необхідні щеплення отримала третина педагогів, а першу дозу – 44%», розповів Орест Чемерис.

За його словами, з 1100 шкіл області працювати в режимі очного навчання  зможуть лише 10%.

«Заклади освіти мають закриватись найпізніше при будь-яких карантинних обмеженнях і відкриватись найшвидше. Оскільки очна форма навчання є більш продуктивною та якісною порівняно з дистанційною. Через низькі темпи вакцинації в області з 1100 шкіл працюватимуть очно 10%. Мова йде не лише про перехід на дистанційне навчання, а й про вимушені канікули, і якість освіти буде падати», – пояснив Орест Чемерис.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: