«Мале карпатське коло»: ціна питання

IMG_5795

На втілення одного з найбільш амбітних інфраструктурних проєктів Львівщини «Мале карпатське коло», який має на меті об’єднати шляхами три області, потрібно загалом 16,7 мільярда гривень.

Про це йшлося на ХХ Міжнародного економічного форму під час дискусії, у якій взяли участь представники обласної влади та місцевих громад.

«Реалізація цього проєкту дасть можливість з’єднати найкоротшими шляхами найголовніші туристичні центри трьох областей – наші Славське, Рожанку, Сколе та Плай, а також Пилипець, Ізки, Синевир та Міжгір’я на Закарпатті та Вигоду, Вишків і Буковель на Івано-Франківщині. А це 170 км відремонтованих і 20 км нових доріг. Зараз роботи активно тривають на дорогах Бориня-Боберка, сюди скеровуємо додатково 130 млн гривень субвенції з державного бюджету. Також триває ремонт дороги Славське-Хащованя та Славське-Вигода. Ще на двох напрямках – Хітар-Тухля, Бориня-Мохнате – за наявності фінансування роботи стартують наступного року», – зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Крім того, будівництво нових доріг дозволить скоротити шлях практично на половину

Він додав, що загальна вартість проєкту – майже 17 мільярдів гривень. Зараз вже використано близько мільярда.

«Якщо говорити про об’єми роботи, то це 18% – ведуться роботи на 13 об’єктах з 70. Щодо коштів, то на 2021 рік передбачено 705 мільйонів гривень. Потреба у коштах – 16 мільярдів. Що це нам дасть? Насамперед ми збудуємо дорогу Бориня-Боберка, де планується пункт пропуску. У нас вже є подібний досвід. Зараз ми заклали камінь у селі Нижанковичі. Це дозволить з Республіки Польща прямою дорогою Бориня-Боберка виїхати на дорогу Київ-Чоп і звідси новозбудованими шляхами рухатися чи на Закарпаття, чи на Івано-Франківськ. Крім того, будівництво нових доріг дозволить скоротити шлях практично на половину», – сказав Юрій Бучко.

Однак заступник голови ЛОДА зазначив, що дороги у гірській частині не будуються так швидко, як на рівнині.

«Там є десятки мостів, потрібне додаткове водовідведення, підпірні стінки, розширення. Якщо говорити про вартість дороги, то це буде утричі дорожче. Процес реалізації непростий, але ми над цим працюємо спільно із Службою автомобільних доріг», – наголосив посадовець.

У рамках реалізації проєкту «Мале карпатське коло» передбачено відремонтувати 75,5 км доріг загального користування державного значення Львівщини. Зокрема М-06 Київ-Чоп – 51,5 км та Т-14-24 Сколе-Славське – 24 км. Крім цього, заплановано відновити 37 мостових переходів.

У рамках реалізації проєкту «Мале карпатське коло» передбачено відремонтувати 75,5 км доріг загального користування державного значення Львівщини

«Це справді глобальний для наших Карпат проєкт, який має об’єнати три області. Це дасть якісний доступ до всіх визначних точок. Ми будемо робити не тільки дороги як такі, а також облаштовувати зони для стоянок, фотографування тощо. У віданні Служби автомобільних доріг є дві дороги, які ми будемо реконструювати. Одна з них це магістральна дорога М-06, яка є важливим елементом зв’язку нашої держави і проходить від Києва до Чопа», – каже керівник Служби автомобільних доріг у Львівській області Олег Береза.

Він зауважив, що востаннє такі масштабні роботи у цьому регіоні велися у 80-му році минулого століття, коли до Олімпійських Ігор будували дорогу М-06.

«Ми розуміємо, що наступні подібні ремонти можуть бути через 20-30 років, тому хочемо максимально скористатися усіма можливостями, щоби цей регіон отримав нове життя, новий подих. Дуже велика подяка місцевим ОТГ, особливо Славській та Сколівській. Наприклад, торік Славська ОТГ вибила 16 мільйонів гривень на проєктні роботи, що стало поштовхом для початку реалізації цього масштабного проєкту. Думаю, у синергетичній праці – Служби автомобільних доріг, Укравтодору, ЛОДА, місцевих ОТГ – за наявності такого потужного інвестора як Галнафтогаз, який планує побудувати там курорт, ми цей проєкт зреалізуємо у найближчі 2-3 роки», – сказав Олег Береза.

Натомість директор департаменту дорожнього господарства ЛОДА Орест Шуліковський зазначив, що облдержадміністрація докладе усіх зусиль, щоби проєкт реалізувати.

«Втілення цього проєкту – це грандіозний поштовх для розвитку курортної зони саме Славської ОТГ. Ми розуміємо, що той потенціал, який на цій території є, потребує розширення. Однак без сприяння держави, тим фінансовим ресурсом, яким розпоряджаються територіальні громади чи ЛОДА, проєкт втілювати буде неможливо.  16,7 млрд – це колосальний кошти. Для порівняння, торік Львівська область отримала рекордні 4,5 млрд гривень на усю галузь дорожнього господарства. Тобто виходить, що практично 4 роки увесь фінансовий ресурс треба скеровувати лише на «Мале карпатське коло» і не робити більше нічого. Ми цього дозволити собі не можемо. Тому спільно зі Службою автомобільних доріг, Укравтодором, депутатами ВР ми стукаємо абсолютно у всі двері, аби про цей проєкт знали. Ми презентуємо його на всіх рівнях, щоб отримати державну фінансову підтримку», – сказав Орест Шуліковський.

Однак без сприяння держави, тим фінансовим ресурсом, яким розпоряджаються територіальні громади чи ЛОДА, проєкт втілювати буде неможливо

Водночас не всі так позитивно налаштовані. Зокрема голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров не вірить, що держава допоможе у втіленні цього проєкту.

«Одна з причин – ціни на газ. А також підвищення мінімальної заробітної плати, пандемічний період тощо», – зазначив представник Закарпаття.

Водночас голова Славської ОТГ Володимир Бега запропонував звернути увагу на старий Бескидський тунель, який могли б використовувати як альтернативний шлях у негоду.

«Він зараз став як музейний експонат і не використовується. Наприклад, взимку під час сильних снігопадів, коли погодні умови не дозволяють важкому транспорту рухатися двома перевалами – Верецький та Торунський (по 900 метрів) – Бескидський тунель можна було б використовувати для транспортного сполучення. Якщо буде сприяння з боку влади, ми зможемо вступити у перемовини з Укрзалізницею і отримати альтернативу трасі М-06 без перепаду висот», – сказав Володимир Бега.

Натомість Олег Береза зазначив, що вже підписано два меморандуми щодо будівництва у регіоні двох концесійних доріг.

«Навіть після капремонту траса М-06 не буде повністю відповідати вимогам часу, зокрема через складних трафік та рельєф, тому Укравтодор розробляє альтернативу. В нас підписано два меморандуми – один на будівництво концесійної дороги Краковець-Броди-Рівне в обхід Львова. Також компанія «Онур» підписала меморандум про розробку проєкту на ділянці від Мукачева до Стрия. Йдеться про транзитний прохід – це буде нова альтернативна платна дорога, яка зніме навантаження з основної дороги – М-06. Дорога буде першої категорії і вона оминатиме усі населені пункти», – сказав Олег Береза.

Водночас колишній голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, який був одним із натхненників проєкту «Мале карпатське коло», зауважив, що потрібно за зиму наростити на державному рівні думку, що «Мале карпатське коло» – це щось на кшталт дороги єдності М-30.

Оксана ДУДАР

Фото Надії КОРШИКОВОЇ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: