П'ять храмів Львова відзначають празник в день Різдва Пресвятої Богородиці

1fb00d75-dc3f-4df7-937a-364dc6a82787-696x432

21 вересня християни східного обряду святкують Різдво Пресвятої Богородиці. Це один з великих Богородичних празників, яким розпочинається Церковний рік. У цей радісний день ми отримали Божу Матір, Владичицю неба й  землі, нашу Заступницю, а також надію на спасіння та вічне життя.

Різдво Пресвятої Богородиці святкується Церквою як день всесвітньої радості. Згідно із загальноприйнятим переказом, якого однаково дотримуються православні і католики.

Діва Марія народилася у домі Йоакима і Анни, який знаходився в північно-східній частині Єрусалима. Зараз це територія мусульманського кварталу Старого міста, біля Левових воріт. Проте точне місце православні і католики вказують по-різному, і ці місця віддалені одне від одного приблизно на 70 метрів. На православному місці побудований монастир святої Анни, на першому поверсі якого є церква на честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, що була, за переказом, частиною будинку Йоакима та Анни.

Католики вказують місце будинку в безпосередній близькості від Віфезди і побудували там базиліку святої Анни, у крипті якої також знаходяться стародавні підземні приміщення.

У 12 років Марія дала обітницю вічного дівоцтва. По досягненні повноліття їй знаходять чоловіка Йосипа Обручника, що поважає її обітницю. У його домі Марія працювала над пурпурною пряжею для храмової завіси, під час прядіння відбулося Благовіщення. На Заході регулярні згадки про Різдво Богородиці зустрічаються, починаючи з VII ст., але ще в VII-IX століттях це свято не мало загального поширення. Літургісти XVII ст. стверджували, що на Заході його вперше ввів єпископ Шартрський Фульберт (пом. 1028), який сприяв широкому поширенню свята в Північній Франції.

Зазвичай на Різдво Пресвятої Богородиці (другу Пречисту) в Україні було заведено просити Божу Матір про сприяння бездітним жінкам у народженні дитини. У давнину цей день так і називався – святом Рожаниці – і був жіночим родинним і родильним святом.

У деяких регіонах України його ще називали «бабським святом». У давнину з цього дня (деінде з Семена) вже можна було засилати сватів (весілля справляли тільки з Покрови). Для пасічників це був останній термін підготовки вуликів на зиму, а власники овець удруге завершували їх стрижку.

Під цю пору помітно погіршується погода, дні стають похмурими, зазвичай дощить, тому й говорять: «Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає».

У Львові в цей день 5 храмів відзначають престольний празник. Богослужіння відбудуться за наступним розкладом:

  • Церква Різдва Пресвятої Богородиці, Львів-Сихів (УГКЦ):

11:00 Архиєрейську Літургію очолить Ігор Возняк, Митрополит Львівський (зустріч Митрополита о 10:45). О 18:00 в Центрі Довженка відбудеться святкове дійство за участі вокально-хореографічного ансамблю «Панночка»та парафіяльного хору «Домінус». А протягом дня там, у фойє, буде розміщена виставка робіт Дитячої школи мистецтв №5.

  • УГКЦ – Храм Різдва Пресвятої Богородиці (Брюховичі, вул. Іздрика, 2):

08.00 — свята Літургія.

10.00 — Утреня

11.00 — Посвячення води

12.00 — Урочиста свята літургія.

  • ПЦУ – Храм Різдва Пресвятої Богородиці (Білогороща, вул Новоповітряна, 21):
  • ПЦУ – Храм Різдва Пресвятої Богородиці (Кривчиці, вул. Богданівська, 1)
  • Храм Холмської ікони Божої Матері (вул. Харківська, 46).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: