У Львові покажуть фільм про історію Голокосту в Турці

241805876_249367990526024_8078604669622177389_n

24 вересня о 19:00 запрошуємо до головного читального залу Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) на показ документального фільму «Безголосся» та дискусію «Багатокультурна спадщина галицьких містечок».

Документальна стрічка «Безголосся» – це результат польових досліджень історії Голокосту в Турці на Львівщині. Це переплетення голосів минулого та сучасного, коли кадри міського простору, початку 1990-х та сучасні, чергуються з оповідями місцевих жителів – носіїв пам’яті та постпам’яті про їхніх єврейських сусідів. Це впровадження до ширшої дискусії про єврейську спадщину в Україні та неєврейську пам’ять про Голокост.

Подібно до Турки, мешканці інших галицьких містечок у середині ХХ століття теж пережили трагічні події. Їхнє українсько-польсько-єврейське співжиття зникло внаслідок радянського та націонал-соціалістичного насильств. На тлі глобальних воєнних конфліктів, геноцидів, примусових переселень розгорталися особисті трагедії. Що зараз нагадує про ті події у галицькій провінції? Які способи оприявнити голоси колишніх мешканців?

Учасники та учасниці розмови:

  • Олександра Вроблевська, культурознавиця, наукова співробітниця у проекті «Мережа пам'яті» у Фонді Меморіал убитим євреям Європи
  • Василь Кметь, історик, директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка
  • Олеся Яремчук, репортажистка, авторка книги «Наші інші»
  • Ігор Букало, історик, учасник ініціативи Pidkamin village
  • Олег Дух, історик, засновник Громадської Ініціативи «Перемишляни – місто світові»

Модератор: Андрій Усач, історик, голова ГО «Після тиші»

Координаторка події: Анна Яценко, культурознавиця, голова правління ГО «Після тиші»

Стрічка «Безголосся» створена у 2021 році Громадською організацією «Після тиші» спільно з Wanna production у межах проєкту «Мережа пам’яті» Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: