Нелегальна індустрія: де і як в Україні продають підроблені сертифікати про вакцинацію

паспорт вакцинації
Фото з відкритих джерел

Зі зростанням захворюваності на COVID-19 дедалі частіше з’являються повідомлення щодо купівлі підроблених міжнародних сертифікатів про вакцинацію, а також довідок про протипоказання до щеплення

.

Шляхи підробок: хто в Україні займається нелегальним бізнесом

Крім того, що виготовлення фальшивих документів є злочином та карається законом, люди, які це роблять, становлять загрозу для здоров’я та життя інших. Адже вони і далі будуть активними розповсюджувачами інфекції – для родини, співробітників і людей, що знаходяться поруч. Якщо така людина заразить коронавірусом літню людину, вагітну жінку чи онкохворого, наслідки можуть бути вкрай важкими.

Хоча історії про те, що сертифікати вакцинації продаються в мережі, з’являються дедалі частіше, але, як виявилося, цілеспрямовано знайти такі пропозиції за пошуком в Google неможливо. Розцінки на «документи» про вакцинацію різні: від 1600 гривень до 300 євро.

Наразі існує два шляхи виготовлення фальшивих документів. Сертифікати можуть підроблятися сторонніми людьми, які не мають стосунку до медицини. Людина, яка його придбає, отримає «липовий» папірець, з яким не зможе перетнути кордон, оскільки не буде внесена в реєстр вакцинації, за яким і відбувається звірка документів.

Також цим займаються медичні заклади, які реально проводять вакцинацію і мають доступ до реєстру. За сертифікати про «щеплення» вакциною Pfizer просять 5,2 тисячі гривень, за Moderna – 4,5 тисячі, за CoronaVac – 3,5 тисячі.

У Фейсбуці  можна натрапити на оголошення  приватних клінік про те, що у них можна отримати COVID-паспорти та сертифікати про негативний результат ПЛР-тесту. За це доведеться викласти 3,5 тис грн. Паспорт вакцинації буде відображатись в додатку «Дія». Можна навіть «обрати» вакцину (Pfizer або Astrazen) та вказати конкретні дати. Сертифікати вакцинації продають і туроператори (очевидно, за домовленостями з медичними закладами), що коштує 250-300 євро – принаймні такі розцінки в Західній Україні.

«Продаж підроблених тестів та сертифікатів про вакцинацію перетворюється на справжню нелегальну індустрію. Не розумію тих, хто купує у злочинців підробку, замість того, щоби безкоштовно пройти вакцинацію? Вакцини є в наявності. Нонсенс, але таких людей доволі багато. І це дуже небезпечне явище – невакцинована людина, яка купила підроблений сертифікат. Адже вона наражає не небезпеку не лише себе, але й оточуючих.

Звертаюсь до очільників Міністерство внутрішніх справ та Служба безпеки України – ми повинні негайно припинити цю ганебну практику. Не лише знайти злочинців, але довести справи до суду та домогтися реального покарання для всіх членів організованих угруповань з виготовлення фальшивих тестів і сертифікатів. Також обов’язково притягнути до відповідальності покупців підробок! За свідоме використання фальсифікованих документів передбачена відповідальність від штрафу 850 грн до 2 років у в’язниці», – написав на своїй сторінці у Fb народний депутат та президент ТОВ «Борис» Михайло Радуцький

Власне, сертифікати вакцинації підробляють не лише в Україні. Але якщо спочатку їх реалізовували через «даркнет» (ізольована мережа з обмеженим доступом, де відбувається продаж заборонених товарів.), то тепер їх продають у Telegram, WhatsApp, Facebook. Аналітики дослідницької групи Check Point Research (CPR), що займається кібербезпекою, з’ясували: з березня 2021 року кількість продавців, які використовують Telegram для реклами фальшивих паспортів вакцинації, зросла аж на 260%. А людей, які ними цікавляться, побільшало аж на 570%. За даними CPR, продавці «липових» сертифікатів вакцинації базуються у США, Великій Британії, Швейцарії, Пакистані, Нідерландах, Італії, Греції, Індонезії, Франції тощо.

Як COVID-сертифікати перевіряють на українських кордонах

Яка статистика цих злочинів в Україні? У Нацполіції, повідомили, що за фактом підроблення сертифікатів порушено вже понад 30 кримінальних справ. (за ст. 358 - підроблення документів, печаток, штампів та бланків).

Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що зараз за такий злочин медичних працівників можуть покарати позбавленням права займатися професійною діяльністю або ж позбавленням волі до двох років .

Прикордонники вже місяць використовують електронні пристрої з програмним забезпеченням «SafeBorder» для перевірки COVID-сертифікатів. Таке обладнання передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його належності особі під час перетинукордону України. За допомогою електронної програми прикордонники зчитують QR-коди. На сьогоднішній день виявлено більш ніж 400 підроблених COVID-сертифікатів. Усього перевірено понад 120 тисяч документів.

«Ми зчитуємо QR-код. Якщо сертифікат дійсний, засвідчується зеленим і пише – дійсний. Ми звіряємо ці дані з паспортними даними громадянина», – каже інспекторка прикордонного контролю Галина Зінчин.

Якщо виявлено, що документ про вакцинацію підроблений, до поліції  буде направлено повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

Найбільше сертифікати використовують у пунктах пропуску на західному кордоні або в столичних аеропортах. Кількасот документів за добу перевіряється на кордоні з Молдовою. Найменше – на інших ділянках: з Росією та Білоруссю. Найбільше порушень фіксують на пунктах перетину кордону «Краковець», «Шегині» і «Рава-Руська». Там найінтенсивніший потік людей та транспорту.

Як запобігти поширенню підробок

Зараз готується законодавчий акт про посилення відповідальності за підробку медичних документів. Міністерство охорони здоров’я разом з Національною поліцією України та Службою безпеки України працюють над виявленням випадків підроблення документів про вакцинацію. МОЗ закликає громадян повідомляти у поліцію, якщо їм стануть відомі випадки продажу підробних документів.

«Власна безпека та безпека людей навколо – це відповідальність кожного з нас. А вакцинація – найефективніший спосіб захиститися від важкого перебігу коронавірусної хвороби. Для того щоб обсяги вакцинації зросли – держава в обличчі місцевих депутатів, голів ОТГ тощо, має якомога ширше відповісти на ті запитання, які хвилюють велику кількість людей, розсіяти їх сумніви. А головне – показувати власний приклад.

Фальсифікування ковідних сертифікатів, на жаль, стало доволі поширеним явищем в Україні. Щоби зменшити обсяг цього явища, потрібно покращувати електоронну систему охорони здоров’я. Щоби все було максимально зручно, в одному місці: інші щеплення, система нагадувань тощо. Якщо сприяти бажанню людей вакцинуватись, тоді кількість підробок точно зменшиться», – висловився голова спілки «Коаліція за вакцинацію» Тимофій Бадіков.

Це питання не лише безпеки, але й іміджу України. Масштабна фальсифікація документів може нівелювати зусилля української влади зі взаємовизнання сертифікатів про вакцинацію з іншими країнами. Чи можна буде викорінити такі схеми в принципі? Сподіваємось. Однак люди завжди знаходять шляхи як обдурити систему, і часто – собі ж у збиток.

Анастасія БЕДРІЙ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: