Нинішнього року на Львівщині усиновили вже 31 дитину

630_360_1540636187-690

У Львівській області на обліку в службах у справах дітей перебувають 2183 дитини-сироти та дитини без батьківського піклування, з них 1650 – під опікою. 

У Львівській області на обліку в службах у справах дітей перебувають 2183 дитини-сироти та дитини без батьківського піклування, з них 1650 — під опікою.

Про це під час брифінгу 23 вересня розповів начальник служби у справах дітей ЛОДА Володимир Лис, передає кореспондент ІА Дивись.info.

«В області функціонують 37 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 263 дитини. Також на території області є 80 прийомних сімей, в яких виховуються 150 дітей», - розповів він.

За його словами, станом на 1 вересня у Львівській області усиновили 31 дитину. А за аналогічний період торік — лише 21.

«Цього року в нас посиротіла 191 дитина. Це діти, яких ми відібрали в силу певних обставин, бо батьки не могли виховувати, або посиротіли в природній спосіб. З цих дітей, 151 – була влаштована під опіку родичів. Створено 2 дитячі будинки сімейного типу– у селі Мокротин (Львівський район) і в місті Борислав (Дрогобицький район), - розповів Володимир Лис.

Він додав, що найближчим часом у Великих Мостах відкриють ще один дитячий будинок сімейного типу, який стане вже третім відкритим цьогоріч на Львівщині. Також планують відкрити дитячий будинок сімейного типу у селі Наварія.

В області від початку року створили 4 прийомні сім’ї: у Львові, Стрийському та Самбірському районах. А також розвивають нову послугу – патронатна сім’я.

«Патронатна сім'я - це тимчасова сім’я для дитини, завдання якої полягає у тому, аби мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Завдяки цьому діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать догляд і реабілітацію», - пояснив Володимир Лис.

У Львівській області станом на сьогодні перебуває 100 пар-кандидатів в усиновлювачі.

«Більшість кандидатів в усиновлювачі хочуть дітей молодшого віку, щоб були одні – не з родинних груп. Але таких дітей на сьогодні немає. Наймолодша дитина, яка не має родинної групи має 11 років. Ми вже надсилаємо кандидатів і ця дитина отримає родину», - розповів Володимир Лис.

Нагадаємо, від початку року Львівський обласний центр соціальних служб організував 7 навчань для кандидатів в прийомні батьки, усиновителів, опікунів та батьків-вихователів, які охопили 140 осіб. Усі кандидати, які пройшли навчання отримали довідки та рекомендації про їх внесення до електронного банку даних потенційних прийомних батьків.

«Нещодавно завершився ще один курс підготовки для тих, хто має намір усиновити дитину. Батьки мають вміти знаходити контакт з дитиною, адже здебільшого, такі діти не мають досвіду у спілкування, не достатньо соціалізовані. Саме тому з потенційними усиновлювачами працюють психологи, медики, соціальні працівники», - розповів керівник Львівського обласного центру соціальних служб Ярослав Бордіян.

До кінця року планують провести ще два таких навчання для потенційних усиновлювачів.

«Процес соціалізації дитини у сім'ї може тривати від місяця до пів року і навіть рік. Дитина мала свій мікросвіт, свої цінності і тому «притирання» до нової родини – це може бути досить довгий період. Крім того, діти ростуть і батьки це повинні розуміти. Цього і минулого року такого не було, але ми мали процеси розусиновлення і навіть позбавлення батьківських прав усиновлювачів. Це дуже болісний процес, коли дитина вдруге втрачає сім’ю. Щоб таких речей не було запроваджуємо обов’язкове навчання для усиновлювачів, піклувальників, прийомних батьків, вихователів», - додав Володимир Лис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: