На окупованих територіях Донеччини готують повний перехід освіти на російські стандарти (відео)

837875

У «ДНР» завершується так зване реформування сфери освіти та науки, яке передбачає повний перехід освітньої галузі на стандарти Росії.

Це ще один доказ інституційної присутності РФ на окупованій частині Донецької області, розповіли у Службі безпеки України 24 вересня.

Там кажуть, що ще 2016 року в «ДНР» ухвалили концепцію реформування освіти та науки на 2016-2021 роки. Основна її мета — ввести в освітню сферу стандартів Росії.

Активна фаза псевдореформи припала на 2020-2021 роки. Хоча інституційна інтеграція «ДНР» до складу Росії почалася вже з 2017 року. Саме тоді президент РФ Володимир Путін видав указ № 74, яким Росія почала визнавати дипломи, що видають заклади вищої освіти у «ДНР».

За інформацією українських спецслужб, зараз представники «ДНР» намагаються внести ці дипломи до загального реєстру Росії. При цьому у 2019-2020 роках випускникам навчальних закладів «ДНР», акредитованих у РФ, було видано понад 2,5 тис. дипломів державного зразка Росії, а з 2014 року їх кількість становить понад 8 тис.

Видача офіційних документів РФ організаціям, установам та закладам, розташованим на території України, підтверджує, що Росія контролює окуповані території Донецької та Луганської областей, керує місцевими процесами та посилює свою присутність, маскуючись під структури так званих «ДНР» та «ЛНР».

«Російські посадовці підписують офіційні документи, які стосуються політики РФ щодо окупованих територій України. Так, в одному із листів Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров дозволяє відкрити пункти проведення єдиного державного екзамену на базі донецьких Муніципальних закладів освіти так званої «ДНР». При чому своїм листом Лавров задовольнив клопотання від депутата Державної Думи РФ Геннадія Онищенка (є першим заступником голови Комітету з питань освіти і науки, а також членом Комітету із правового забезпечення розвитку організацій оборонно-промислового комплексу РФ)», - йдеться в повідомленні.

Наразі СБУ перевіряє інформацію, що керівництво так званої «ДНР» очікує погодження уряду РФ, щоб вживати цілеспрямовані заходи із насадження адміністративної моделі управління, стандартизації і сертифікації діяльності органів та установ «ДНР» відповідно до норм РФ та подальшої федералізації ТОТ Донецької області.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: