Студентки львівського медуніверситету врятували пасажира трамваю, у якого зупинилось серце

f8e137d3-653c-4a3d-a4fe-8cb12eaef071

Христина Библик і Євлизавета Щепель того дня повертались після пар додому.

Двоє студенток шостого курсу медичного факультету університету імені Данила Галицького реанімували 68-річного чоловіка, що втратив свідомість під час поїздки трамваєм.

У чоловіка зупинилось серце, це сталось напередодні, 22 вересня, у трамваї №2 розповіли у пресслужбі університету.

«Вони своїми професійними діями із надання першої медичної допомоги допомогли врятувати 68-річного чоловіка, у якого зупинилося серце. Вчора, 22 вересня, дівчата після занять їхали трамваєм №2, коли раптом одному із пасажирів стало погано – він почав втрачати свідомість. Швидко оцінивши ситуацію, студентки визначили, що у чоловіка проблеми із серцем. Відтак за допомогою ще кількох пасажирів, що були поруч, хворого поклали на підлогу і почали його реанімувати», - розповідають у виші.

Зі слів Єлизавети, за порадою викладачів вона завжди возила із собою маску-клапан для штучного дихання. Під час проведення серцево-легеневої реанімації в трамваї він якраз придався.

Саму процедуру штучного дихання проводила Христина Библик, закритий масаж серця допомагав робити ще один пасажир – молодий хлопець, що мав достатньо сил ритмічно давити на грудну клітину пацієнта. Дівчата кажуть, що реанімаційні заходи проводили десь хвилин 10, поки не приїхала швидка. За цей час у чоловіка серце зупинялося двічі. Згодом хворого доправили в реанімаційне відділення Львівської обласної клінічної лікарні, де його стан вдалося стабілізувати.

На думку завідувача анестезіолого-реанімаційним відділенням №1 Олега Півня, врятувати життя пацієнтові вдалося передусім завдяки професійним діям студентів, що надавали невідкладну допомогу.

«До слова, у дівчат, як виявилося, вже був досвід реанімаційних заходів – обидві вони працювали свого часу медсестрами в реанімаційних відділеннях лікарень. А ще вони висловили подяку викладачам, які навчили правильно діяти, надаючи допомогу при невідкладних станах. Героями себе не вважають: просто ми виявилися у потрібний час в потрібному місці. І дуже втішені, що чоловік вижив та стан його поліпшується», - пишуть у пресслужбі університету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: