Українського композитора Івасюка повісили вже мертвим, - ексзаступник генпрокурора Голомша

630_360_1551432713-538

Колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша заявив, що легендарного українського поета і музиканта Володимира Івасюка повісили вже мертвим.

Про це він розповів в етері політичного токшоу Право на владу, пише НВ.

Нагадаємо, Івасюк зник 24 квітня 1979 року, вийшовши із дому на роботу до консерваторії. За кілька тижнів його тіло знайшли повішеним у Брюховицькому лісі.

«Навіть фальсифікація доказів лікування була досить похабною. Симптоматика була одна — ліки інші. Ми встановили, що його повісили мертвим», — пояснив він.

Слова Голомша підтверджують і дані Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, отримані після відновлення розслідування. Як пише «Укрінформ», за даними експеременту Івасюк фізично не міг зоподіяти собі таким чином смерть.

Під час слідчого експерименту 2019 року було встановлено, що самостійно Івасюк повіситися не міг, оскільки зав’язати вузол на гілці на висоті 1,7 м, щоб накласти на себе руки без сторонньої допомоги не змогла би навіть дуже фізично сильна людина.

«У процесі розслідування справи про загибель Володимира Івасюка вже була проведена певна кількість експертиз, за результатами яких виявили певні розбіжності у висновках. Через те, що не було однозначної відповіді, Прокуратура Львівської області звернулася до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Слідчий експеримент ми провели у травні цього року. Коли наші експерти ознайомилися з матеріалами справи, стало очевидним, що потрібен експертний експеримент — подібно до тих обставин, за яких загинув Івасюк», - розповів виданню директор Київського НДІ судових експертиз Олександр Рувін.

Додамо, у березні нинішнього року композиторові Володимирові Івасюку могло би виповнитись 72 роки. Його називають фундатором української попмузики. Івасюк є автором «Червоної рути» — пісню яку досі вважають неофійним гімном України.

Чоловік народився у містечку Кіцмань, що на Буковині у родині педагогів. Першу пісню Володимир написав ще підлітком.

У 30 років його життя обірвалося. У травні 1979 року його знайшли повішеним у Брюховицькому лісі, неподалік Львова. Радянська влада намагалася видати його смерть за самогубство через творчу кризу. Між датою зникнення й датою смерті Івасюка є загадковий проміжок часу. 24 квітня 1979 року Володимир пішов зранку на заняття в консерваторію. Близько 13.00 повернувся додому, взяв ноти й знову пішов, сказавши, що буде через годину. Володимира знайшли тільки 18 травня 1979 року: однак не міліція, а випадковий солдат, що натрапив у лісі на напіввисячий-напівстоячий труп людини. До речі, пошуки велися з 27 квітня до 11 травня.

Саме тоді була закрита справа №239, що мала назву «Пошукова справа по факту смерті композитора В. Івасюка». Це ймовірно вказує на те, що силовики знали про долю Володимира задовго до того, як його тіло офіційно виявили. 26 січня 2009 року Генеральна прокуратура України поновила давно закриту кримінальну справу про смерть Володимира Івасюка, але в листопаді 2012 року справу було закрито нібито через відсутність складу злочину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: