Воздвиження Хреста Господнього: традиції та заборони

98_main

Воздвиження – одне з 12 найважливіших свят у православ'ї. У понеділок, 27 вересня, православні відзначають свято Воздвиження Хреста Господнього, або Хрестовоздвиження.

Історія свята Воздвиження

Назва свята вказує на подію, якій воно присвячене: урочистому підняттю хреста, на якому був розп'ятий Ісус Христос, вгору, після його виявлення в землі. Сталося це в 326 році.

Вважається, що мати імператора Костянтина Олена відправилася в Єрусалим на пошуки християнських святинь, в тому числі, хреста, на якому розіп'яли Христа. Через руйнування Єрусалима римськими військами в 70-му році хрест був загублений.

Знайти святиню вдалося на Голгофі під святилищем Афродіти. Засипавши землею Гроб Господній, язичники намагалися повністю знищити спогади про священні місця, де постраждав за людей і воскрес Ісус Христос.

Після того, як хрест знайшли, його підняли над великим натовпом людей, щоб кожен міг побачити святиню. Це і поклало початок святу Воздвиження Хреста Господнього.

Традиції святкування Воздвиження

Основні заходи в цей день проходять в церквах. Віруючі поклоняються хресту, в цей день часто проходять хресні ходи. У церквах, які будуються, до свята Воздвиження часто приурочували підняття хрестів.

Воздвиження – одне з 12 найважливіших свят у православ'ї. У храмах відбуваються Всенічне бдіння і Божественна літургія. Віряни дякують Богові за спасіння й просять про здоров'я для себе і близьких.

На Воздвиження прийнято дотримуватися суворого посту.

У народному календарі Воздвиження Хреста Господнього випадало на останню зустріч осені. На городах закінчували прибирання, з цього дня починалися свята капусти. Так, напередодні качани прибирали з городу, а потім ще тижнів зо два заготовляли її на зиму, влаштовуючи капустяні вечірки.

На свято Воздвиження Хреста Господнього намагалися не розпочинати жодних важливих справ: за повір'ям, все розпочате буде марним і безуспішним.

Також боялися вирушати в далеку дорогу. Вважалося, що цього дня можна потрапити не туди, куди планував.

На Воздвиження заборонялося гуляти на природі, йти до лісу або до водойм. Казали, що змії в цей час особливо активні, оскільки готуються до зими і збираються великими групами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: