Чому варто відвідати цьогорічний театральний фестиваль «Золотий Лев»

IMG_2613-696x391
Фото з архіву редакції.

У Львові з 1 по 8 жовтня відбуватиметься традиційний Міжнародний театральний фестиваль «Золотий Лев - 2021».

Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

«Цьогоріч фестиваль є сценічним, але вуличні заходи теж обов’язково будуть. Це і карнавальна хода і вуличні вистави, зокрема 1 та 2 жовтня. Розпочнеться фестиваль традиційно з карнавальної ходи, також буде вистава «Відлуння», яка раніше була сценічною, а цьогоріч вона відбуватиметься на вулиці і буде присвячена Ярославу Федоришину – засновнику театру «Воскресіння» та фестивалю «Золотий лев», - розповіла кураторка фестивалю «Золотий Лев-2021» Ксенія Федоришин.

Гасло фестивалю залишається незмінним: «Класика очима експерименту».

«Весь фестиваль – це данина пам’яті Ярослава Федоришина, який зумів зібрати всі ці колективи, бо крім нових колективів буде дуже багато друзів театру, які покажуть свої нові досягнення», - розповіла головна адміністраторка театру «Воскресіння» Жанна Мурая.

У Львові будуть представлені театри з Польщі, Угорщини, Італії, Грузії, Ірану, Канади та України. Слід зазначити, що всі іноземні колективи, які приїдуть на фестиваль, пройшли повний курс вакцинації у себе вдома.

Цього року «Золотий Лев» відбуватиметься на таких локаціях: театр «Воскресіння», Перший театр, театр Лесі, театр ім. М. Заньковецької, Центр Довженка та на площі перед Львівською оперою.

Серед родзинок фестивалю варто відзначити відомий в Європі театр A-Part в коопродукції з театром Amareya (м.Катовіце, Польща) з виставою «Чотири» в постановці М. Херіча. Цього разу зустріч художників, свідомо оперуючи тілом, світлом та жестом, створили картину, що стосується символіки цифр (заголовок «Чотири» є найбільш матеріальним, людським і земним з них), і таким чином переносять глядача у вимір абстракції. Тож ці дві сфери — абстрактна та матеріальна — зустрілися в оголених тілах чотирьох актрис і створили видовище театру A Part та театру Amareya. Тут тіла одночасно виступають як реквізит, декорація та актор. (Вистава відбудеться 4 жовтня о 20.00 в Першому театрі).

Театр «Потлах» (м.Фара ін Сабіна, Італія) представить постановку «20 тисяч льє під водою» Ж.Верн. Ця вистава була і залишається визнаною на різних міжнародних театральних фестивалях у багатьох країнах світу.

Ця вистава випливає з ідеї накопиченого досвіду Театру «Потлах» (Potlach’) у роботі з актором та його сценічною присутністю, в поєднанні з найсучаснішими цифровими та світловими техніками. Актори буквально «занурені» в чарівну, майже казкову декорацію, зроблену з цифрових проекцій та сучасних світлодіодних ліхтарів, і тому цей унікальний італійський колектив занурить глядача у відкриття фантастичного глибоководного світу та таємничого «Наутілусу» на чолі з капітаном Немо. Вистава візуально дуже красива, підходить для перегляду з дітьми. Вистава відбудеться 5 жовтня о 17.00 в театрі Лесі.

Ще однією родзинкою фестивалю стане остання прем’єра Тбіліського вільного театру Автанділа Варсімашвілі – комедія «2030 – Нам нічого втрачати». Вистави цього видатного режисера вже встигли припасти до душі глядачам «Золотого лева» в попередні роки і тепер вони знову матимуть нагоду зустрітися з чудовими акторами Вільного театру та насолодитись неймовірно смішною постановкою.

Унікальний проєкт «Емігранти» С. Мрожека представить театр Petofi (м.Шопрон, Угорщина) спільно з театром (м.Комарно, Словаччина). Актори гратимуть виставу в своєрідній «клітці». Вистава відбудеться в малому залі театру «Воскресіння».

Серед українських театрів на фестивалі будуть представлені колективи з Чернігова, Одеси, Києва, Дрогобича, Львова.

Крім показів вистав, на фестивалі буде присутня освітня програма від Італійського театру «Потлах» для студентів театральних вишів та молодих акторів. Це два чотирьох годинні тренінги з вокалу та пластики. Театр «Потлах» славиться в Італії своїм фестивалем «Лабораторій» – це фестиваль акторських тренінгів, на який з’їжджаються актори з цілої Італії.

Також на фестивалі «Золотий лев-2021» буде кілька відеопоказів вистав створених за допомогою 3D, обмін думками, культурним досвідом та досвідом поєднання театрального мистецтва та цифрових технологій, що виник за останній рік в часи пандемії.

Детальніше про програму та про всі заходи фестивалю можна дізнатись на сайті www.golden-lion.com.ua

Нагадаємо, «Золотий Лев» – один з найпрестижніших театральних форумів України. Щороку він перетворює Львів на величезну театральну сцену, дарує яскраві враження і відчуття. Тут можна побачити вистави світового визнання, прем’єри, експериментальні постановки молодих театрів. Фестиваль заснований у 1989 році Ярославом Федоришиним. засновником та художнім керівником Львівського академічного духовного театру «Воскресіння», який помер у березні 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: